NÄSTA

FRANCOIS GABART SNABBASTE ENSAMSEGLAREN RUNT JORDEN

December 17, 2017 @ 08:14:06   Foto Macif Course au Large


1 AV 1

Francois Gabart är numera det snabbaste människan i världen att segla ensam runt jorden. Cirka klockan två i natt (söndag) gick han i mål efter 42 dagar, 16 timmar, 40 minuter och 35 sekunder.

 

Bara tre seglare (Francis Joyon, Ellen MacArthur & Thomas Coville) har hållit rekordet sen tidigare. Den senaste att ta rekordet var Thomas Coville som seglade runt jorden på 49 dagar, 3 timmar, 7 minuter och 38 sekunder. Då pratade experter om att rekordet kommer att bli nästan omöjligt att slå för att det hade varit dröm-förhållanden genom hela seglingen. Ingen hade väl trott att Gabart skulle komma ett år senare och krossa rekordet med 7 dagar! 

 

Han har gjort några fantastiska delsträckor och förutom att vara snabbaste ensamseglaren runt har han även tagit ett flertal andra rekord under tiden. MACIF trimaranen har förbättrat rekordtiden mellan Quessant och Kapstaden för ensamseglare. Tidigare rekordhållaren var Thomas Coville som förra året gjorde det på 31 dagar, 11 timmar och 30 minuter.

 

Men vad som är mest imponerande är Gabarts nya rekord mellan Tasmanien och Kapstaden. Han seglade den sträckan på 7 dagar, 15 timmar och 15 minuter, vilket är 6 timmar bättre än IDEC Sports tidigare rekord. Han är alltså den snabbaste någonsin på den sträckan, båtar med besättning inräknat.

 

 

Mer information kring rekordet kommer senare i veckan.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x