NÄSTA

FRANCOIS GABART SNABBASTE ENSAMSEGLAREN RUNT JORDEN

December 17, 2017 @ 08:14:06   Foto Macif Course au Large


1 AV 1

Francois Gabart är numera det snabbaste människan i världen att segla ensam runt jorden. Cirka klockan två i natt (söndag) gick han i mål efter 42 dagar, 16 timmar, 40 minuter och 35 sekunder.

 

Bara tre seglare (Francis Joyon, Ellen MacArthur & Thomas Coville) har hållit rekordet sen tidigare. Den senaste att ta rekordet var Thomas Coville som seglade runt jorden på 49 dagar, 3 timmar, 7 minuter och 38 sekunder. Då pratade experter om att rekordet kommer att bli nästan omöjligt att slå för att det hade varit dröm-förhållanden genom hela seglingen. Ingen hade väl trott att Gabart skulle komma ett år senare och krossa rekordet med 7 dagar! 

 

Han har gjort några fantastiska delsträckor och förutom att vara snabbaste ensamseglaren runt har han även tagit ett flertal andra rekord under tiden. MACIF trimaranen har förbättrat rekordtiden mellan Quessant och Kapstaden för ensamseglare. Tidigare rekordhållaren var Thomas Coville som förra året gjorde det på 31 dagar, 11 timmar och 30 minuter.

 

Men vad som är mest imponerande är Gabarts nya rekord mellan Tasmanien och Kapstaden. Han seglade den sträckan på 7 dagar, 15 timmar och 15 minuter, vilket är 6 timmar bättre än IDEC Sports tidigare rekord. Han är alltså den snabbaste någonsin på den sträckan, båtar med besättning inräknat.

 

 

Mer information kring rekordet kommer senare i veckan.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Salminen på pallplats i EM!

Max Salminen fortsätter sin klättring i resultatlistan på EM i Finnjolle. Han var 31:a efter första dagen och åtta efter andra. Men efter en stark onsdag, där ...

Seglingens stereotyper

Eftersom att det är torsdag bjuder vi på några så kallade "Throwback...

Båtar & grävmaskiner är ingen bra k...

Hur tänkte dom här? Personerna i klippet försöker lasta en grävmaskin...

Julius Hallström & SAP Extreme Sail...

Det var de trefaldiga vinnarna Alinghi som startade 2018 års säsong bäst ne...

"Det sista vi behöver göra är att s...

Varför säger David Katz så? Är han en miljö-sadist? Nej så ...x