NÄSTA

Livet på Roaring Forties

December 16, 2017 @ 17:17:15   Foto volvo ocean race 


1 AV 1

Dongfeng Race Team är nu vid Roaring Forties och det är minst sagt unikt. Vi har hittat en gammal historia från 2013 hur Gordon Maguire skulle beskriva det för oss som inte varit där. 

 

 

Gordon Maguire var skeppare på News Corp i den åttonde upplagan av Volvo Ocean Race 2001-02. Det var hans fjärde gång i ett race och även hans sista och vi förstår nog varför efter hans histoira. 

 

I klippet beskriver han hur det var att styra båten under Leg 4 genom Southern Ocean i februari 2002. 

 

"Det är ett kvällspass och det börjar bli riktigt mörkt, kallt, dimmigt och du ser bara 400 meter framför dig. Du tittar på klockan och ser att det är 20 minuter kvar på ditt pass och du tänker "Jag vill bara för det här överstökat". 

 

Det blåser 35 knop och du seglar i 25 knop och hänger i rodret eftersom det är så tungt att styra båten, allt fokus krävs. Allting spelar på fem grader upp och ner. När navigatorn säger att det är ett isberg rakt för över ca tre minuter ifrån att vi seglar in i det. Hjärtat börjar slå på en nivå som inte är hälsosamt och hela kroppen värker. 

 

Det är inte precis de du vill ha de sista 20 minutrarna på ett tufft pass. Svetten rinner från nacken ner på ryggen och både fötter och händer är som isblock samtidigt som ögonen är rödsprängda av allt salt. När du styr i dessa förhållanden är koncentration allt, om du styr minsta lilla fel går båten upp på högkant och tar troligvis skada. 

 

Då säger navigatorn isberg till vänster också. Herregud, verkligen inte vad du vill höra. I skolan pratades det om hur mycket av isbergen vi ser och hur mycket som gömmer sig under ytan, betydligt mer är det enda jag kommer ihåg (tänker Maguire). 

 

Nu börjar navigatorn ropa upp 5, ner 5, upp 5 osv. Allt krävs för att båten inte ska gå upp eller segla in i isberg som vi knappt ser framför oss samtidigt som navigatören helt plötsligt säger oh my god."

 

Det var där ute bland isbergen på Southern Ocean han insåg att han inte behöver den här typen av äventyr  i sitt liv längre. Lyssna på hela intervjun och berättelsen här: 

 
KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x