NÄSTA

KAN DU BÅTARNA I GOLDEN GLOBE RACE?

December 16, 2017 @ 16:12:48   Foto RUSTLER YACHTS


1 AV 2

De 23 ensamseglarna i Golden Globe Race har haft lika många båtar att välja mellan. Bara en av dem är någorlunda välkänd i Sverige. Det är norrmannen Ane Wiigs OE32. De andra gamla havskryssarna som ska segla jorden runt siktas nog mer sällan i våra vatten.

 

OE är Olle Enderleins initialer. Enderlein var en svensk båtkonstruktör som även blev internationellt erkänd. Vid 27 års ålder började han konstruera båtar på heltid. Han testade ofta sin konstruktioner, som ansågs mycket vackra, i stora tävlingar.

 

Enderlein samarbetade med varvet Hallberg-Rassy på Orust och med Svenska kryssarklubben. För kryssarklubben var uppdraget att ta fram en bra långfärdsbåt. Resultatet blev OE-båtarna som byggdes i olika varianter under sjuttiotalet.

 

OE32 designades 1969 som en modern koster och är 9,89 m lång, 3,18 m bred och sticker 1,5 m. Den är långkölad och har en segelyta på 22m2 (storsegel) och 23m2 (kryssfock). Ungefär 200 stycken byggdes.

 

Den populäraste båten för ensamseglarna i Golden Globe Race är annars Rustler 36 som valts av sju tävlande. Rustler 36 byggs av Rustler Yachts i Falmouth i Cornwall. Den har en modern glasfiberkonstruktion men man har bibehållit en traditionell brittisk segeljakts egenskaper. Rustler 36:an lär utmärka sig genom sin sjöduglighet.

 

Här är listan på övriga små havskryssare (32-36 fot) som godkänts av tävlingsledningen; Westsail 32, Tradewind 35, Saga 34, Saltram 36, Vancouver 32 & 34, Eric (systerbåt till Robin Knox-Johnstons Suhaili), Aries 32, Baba 35, Biscay 36, Bowman 36, Cape Dory 36, Nicholson 32 MKX-XI, Endurance 35, Gaia 36, Hans Christian 33T, Tashiba 36, Cabo Rico 34, Hinckley Pilot 35, Lello 34, Gale Force 34.

 

Kanske någon läsare kan berätta mer om de för redaktionen okända båtarna?

 

OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

HUNDRAÅRINGARNAS VÄRLDSREKORDFÖRSÖK...

Arrangörerna av Hundraåringarnas Regatta i Mariefred har just fått ett bidrag till att spela in en professionell video som har till syfte att lyfta fram klassikerna som helhe...

Team Annas glädje över beskedet om ...

Tidigare i veckan blev det klart att det kommer vara två klasser på Match Cup S...

10 saker du inte visste om ubåtar

Lite off topic från seglingen såklart. Men ubåtar är någonting...

Ett till amerikanskt America's Cup ...

Mike Buckley började planera för en amerikansk America’s Cup-utmaning f&oum...

Volvo Ocean Race-vinnare kommer til...

Den före detta Volvo Ocean Race vinnaren illbruck kommer att ansluta med de andra VO60...x