NÄSTA

CARLSSONS BÅTVARV SKÄNKER KLASSISKA STARBÅTAR TILL NY AMERIKANSK CUP

December 08, 2017 @ 10:19:00   Foto Vintage Gold Cup


1 AV 4

Starbåtar i trä räddas, restaureras och kappseglar i Vintage Gold Cup på Gull Lake i Michigan. The Vintage Gold Cup är en ny årlig cup med syfte att högtidlighålla starbåtarnas och starklassens händelserika historia.


 

En gång i tiden var över 5000 träbåtar registrerade i klassen. The Vintage Gold Cup är öppen för starbåtar i trä. Invigningsfestligheterna gick av stapeln 27-30 september på Gull Lake i Richland i Michigan. Båtarna tävlade i två klasser; “Classic Vintage”, det vill säga träbåtar som restaurerats nära originalutförandet och där mast och bom är i trä, och “Performance Vintage” som restaurerats för att segla med modern rigg. Förutom att se båtarna i aktion så kunde seglare och åskådare ta del av båtarnas historia och hur de restaurerats.

 

Francis Sweisguth, som var konstruktör på ett amerikanskt skeppsbyggnadskontor, ritade starbåten 1911. Starbåt var en OS-klass mellan 1932 och 2012. The Vintage Gold Cup har även svenskanknytning: Leif Carlsson från Sune Carlssons varv i Saltsjöbaden har skänkt två båtar till cupen. Dessa byggdes av hans far Sune 1962 och 1965.

 

Sune Carlsson är en legendarisk starbåtseglare som deltagit i 17 VM, 20 EM och 59 SM. Han var rorsman i OS i Rom och blev som bäst tvåa i VM 1977. Sune seglar fortfarande aktivt vid 85 års ålder.

 

OLLE APPELBERG


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Salminen är på uppgång - Just nu tr...

Efter en tuff första dag på Finnjolle-EM för den regerande världsmästaren fick han ett uppsving på dag två. Salminen spikade det andra och sista racet ig...

Marstrandsbarnen lär sig segla på s...

Marstrand är känt för sina stora internationella kappseglingar, men här...

François Gabart – snabbast jorden r...

Första gången jag träffade François Gabart var i december 2013 d&ari...

Testar nytt foilingsystem på G4 - i...

I slutet av februari var det starka vindar och sibirisk kyla över hela Europa. Hundrat...

Filmtips: Uncharted Waters

Häng med det amerikanska seglingslandslaget när de lär sig vad som kräv...x