NÄSTA

Danskt högst upp på pallen i Extreme Sailing Series 2017

December 04, 2017 @ 12:54:36   Foto lloyd images


1 AV 2

Danskflaggade SAP Extreme Sailing Team vann Extreme Sailing Series 2017, och Alinghi tog hem den åttonde och sista deltävlingen i Los Cabes, Mexico.

 

Vinden såg ut att svika igår, men med en timme kvar lyckades man få in tre race när vinden till slut fyllde på. Danskarna hade segern säkrad redan inför det sista racet men det blev istället en fight mellan Oman Air och Alinghi om vem som skulle ta hem det första eventet i Mexico i seriens historia.

 

För co-skepparen Rasmus Kostner blev det en speciell dag, när han till slut lyckades vinna serien för första gången sedan hans första försök 2012.

 

”Det är ett mål vi har haft väldigt, väldigt länge. Det är faktiskt anledningen till att vi startade projektet så det är fantastiskt,” sade Kostner som firade med sin lagkamrater: Co-skeppare och coach Jes Gram-Hansen, rorsman Adam Minoprio, trimmer Pierluigi de Felice, grinder Mads Emil Stephensen och fördäckare Richard Mason.

 

SAP Extreme Sailing Team har varit med och slagits som pallplatserna de senaste säsongerna men har aldrig gått hela vägen. I år tog Nya Zeeländaren Adam Minoprio över rodret från Jes Gram-Hansen och verkar ha tagit laget till nästa nivå. 31-åringen har en diger meritlista som innehåller America’s Cup satsningar med Luna Rossa 2013 och med Groupama 2017. Han har även seglat Volvo Ocean Race med Camper och vann 2009 World Match Racing Tour.

 

Även om totalsegern var utom räckhåll för Alinghi och Oman Air blev det en tät kamp om andra platsen och den avgjordes i sista racet där Oman ledde på sista kryssen men ett missbedömt slag framför Alinghi gjorde att de blev luffade och tvingade till två långsamma slag.

 

”Det var en grym fight med Oman Air, men vi lyckades slå dem. Phil Robertson (skeppare på Oman Air) förlorade på det han är bäst på när han försökte match racea oss och vi lyckades vinna. Väldigt bra gjort av SAP, dom har haft en fantastisk säsong,” sade Arnaud Psarofaghis, rorsman på Alinghi som slutade två i totalen.

 


Extreme Sailing Series 2017 slutgiltig totalställning

Position / Lag / Poäng

 

1a SAP Extreme Sailing Team (DEN) 98 p

 

2a Alinghi (SUI) 96 p

 

3a Oman Air (OMA) 95 p

 

4a Red Bull Sailing Team (AUT) 84 p

 

5a Land Rover BAR Academy (GBR) 70 p

 

6a NZ Extreme Sailing Team (NZL) 70 pKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

27545600_944937685664829_2995990580207471137_n

Bildbomb: Vems ansvar är det att st...

Stormar är utan tvekan det värsta en båt kan utsättas för. Det spelar ingen roll hur mycket grund du seglar upp på eller andra båtar du krockar med. En o...

Att tänka på innan du köper en crui...

Det är otroligt mycket lättare att ge sig ut på sitt dröm-äventyr...

Båtbygge behöver inte vara så svårt

Varför inte bygga din egen segelbåt? Ben såg en liknande segelbåt i ...

Kvällstips: Filmen The Mercy - Base...

För den som inte hört talas om filmen The Mercy är det på tiden. Filme...

9 tips för att leva billigt på en s...

Många är det om drömmer om att flytta in i en segelbåt och segla v&au...
x