NÄSTA

I TIBERNS DELTA HAR BÅTAR BYGGTS I ETT PAR TUSEN ÅR – NU RENOVERAS FÖRSTA SVENSKA TIAN

December 01, 2017 @ 17:20:44   Foto OLLE APPELBERG


1 AV 6

I Tiberns delta bara några mil från Rom finns tusentals fritidsbåtar och många småbåtsvarv. Sedan ett par tusen år har här funnits skickliga båthantverkare. Ett av varven är Technomar i Fiumicino som ligger i framkant i Europa när det gäller att återställa båtar till originalskick.

 

Varvets renovering av C O Liljegrens Marga utsågs för några år sedan till årets renovering av facktidningen Classic Boat. På fotot kan man skymta henne längts bort i bild.

 

R10 Marga har avslutat sin andra säsong i Medelhavets regattaserie och från att i början ha legat i nedre delen av resultatlistorna har hon gradvis seglat upp sig och till och med i ett race lyckats besegra en av de senaste årens snabbaste gaffelriggare, Chinook.

 

-Hon är tung att segla eftersom hon saknar vinschar, men det går bättre och bättre säger Emiliano Parenti, som är ägare till varvet Tecnomar, tidigare italiensk OS-seglare och skeppare på Marga.

 

Just nu pågår renoveringen av R10 Astarte från 1907, också hon ritad av C O Liljegren och tidigare i år inköpt från Sverige för att bli en del av en liten italiensk charterflotta med gaffelriggade tior. Den tredje är Tonino, ritad av Fife och byggd åt spanske kungen 1911.

 

-Jag föreslog Tonino, eftersom båten hade en betydelsefull historia och Astarte eftersom hon var den första båten som byggdes enligt den första 10 metersregeln (1907-1920). Vi har och kommit att älska Liljegren för hans djärva linjer, berättar Enrico ”Chicco” Zaccagni som är ledande expert på renovering av båtar till originalskick.

 

Mer om dessa och andra svenska båtar som flyttat till Medelhavet kan du läsa i kommande nummer av den tryckta tidningen SEARCH.

 

OLLE APPELBERGKOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Minns ni Laura Dekker? Världens yng...

Allting började som en dröm och 2012 var det klart att hon numera är världens yngsta jorden runt seglare solo.    Seglingen tog 518 dagar och...

Kanske 2018 roligaste klipp - Vi är...

Här är klippet man kan se oändligt många gången. Vi vet inte vad...

Fungerar öronproppar mot sjösjuka?

Det finns många olika sätt att förhindra sjösjuka och när den v&a...

HAVSÖRNEN NOMINERAD TILL BÄSTA RENO...

Vinnaren i 1937 års Gotland Runt, Havsörnen, alias Citona, har nominerats till b...

The Golden Globe Race 2018 - Racet...

Golden Globe Race är ett race runt jorden ett varv non-...
x