NÄSTA

5 katamaraner att fundera på till nästa säsong

November 28, 2017 @ 19:21:38   Foto hobieshop


1 AV 5

Nu är vintern snart här och det är inte många som fortfarande ger sig ut på havet. Det positiva är att det finns tid till att fundera över vad man skall segla nästa säsong. Vi älskar fart och du får mycket fart för pengarna med de flesta katamaraner. Därför ger vi er fem tips på just katamaraner!

 

 

 

Hobie 16

 

Hobie 16 är en av mina favoritkatamaraner någonsin, en riktig adrenalininjektion. Somliga menar att den är osäker och rent av farlig, men det kan vara farligt att gå över gatan också och det gör vi ju alla. Föreställ dig följande scenario: Ställ en Hobie 16 på stranden, vänta på 20 knops vind, ge dig ut, surfa på vågorna och ha kul. Glöm inte GoPron så du dessutom kan skryta om det efteråt. Det bästa av allt är att du sent kommer att tröttna! Du kan få tag på en Hobie 16 från 80-talet för cirka 15000 kr och det finns flera fräscha båtar för runt 60000 kr. Du behöver heller inte vara proffs för att segla den.

 

 

 

 

F18

 

Du har precis slutat seglargymnasiet men är inte sugen på en OS-satsning. Lugn – det behöver inte innebära slutet. Ring din bästa polare och lägg ut era Laserjollar (som ni inte har rört det senaste halvåret) på Search Magazine Marknad och köp en F18. En bra förstabåt kostar cirka 60000 kr. Klassen i Sverige är fantastisk, det arrangeras mängder med tävlingar och en som du bara måste vara med i är Stockholm Archipelago Raid. Men det gäller att hänga på låset! En F18 är lätt att sköta om och den kommer introducera något som du sannolikt har saknat alla dessa år: FART.

 

 

 

 

A-Cat

 

Det här är det perfekta botemedlet mot medelålderskris. Vi tänker oss att du kanske har passerat 40 men fortfarande har lite glöd kvar för seglingen – då kan den här foilande katamaranen sätta lite guldkant på din vardag. Det är en enkel båt att segla, den väger cirka 60 kg och har bara ett segel vilket gör den till en perfekt enmanskatamaran. Farten är grym, vi snackar 25+ knop på läns och 14+ på kryss. En ny DNA F1 kostar cirka 300000 kr medan Exploder är lite billigare. På andrahandsmarknaden startar en foilande A-Cat på 120-140000 kr.

 

 

 

 

12-14 fot katamaran

 

Det är inte alla barn som är gjorda för att segla Optimist. En katamaran på 12-14 fot kostar mellan 15000 och 40000 kr och är värd vartenda öre räknat i seglingsglädje. Man kan segla med en kompis, hänga i trapets och sätta gennaker på undanvinden. Det är något alla borde få uppleva.

 

 

 

 

Hobie 18/21

 

Du är en äventyrare och kappsegling är ingenting för dig. En Hobie 18 är det perfekta redskapet för att utforska skärgården på sommaren. Till att börja med har den justerbart centerbord, den har vingar på sidan för ökad komfort (skön på längre turer) samt rull-fock. Här är några saker att tänka på: Byt vanten, båten / utrustningen kan vara gammal och man vill inte tappa masten och driva ut till havs. Se till att ha ett bra system för att räta upp båten själv efter en kapsejsning (du kommer att kapsejsa). Byt gångjärnen i rodret, att kunna styra är ganska viktigt om du vill komma någon vart. Det finns båtar för cirka 30000 kr. Hobie 21 är ett bra alternativ, och den finns även som cruising-variant.


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

SM I MATCH RACING FÖR DAMER

För andra året i rad avgörs SM i Matchracing för damer på Lidingö. De allra bästa lagen i Sverige är inbjudna att tävla om titeln Svensk Mästare och vinnarlaget bjuds i...

Video: Hårdvind i J/70!

Detta klipp blev viralt när det lades ut för ungefär ett år sedan. Det ko...

Video: Foiling på bro!

Filmskaparna Horue Movie har ännu en gång gjort en fantastisk video. Här foils...

Emelie Lindström - Bästa kvällen i ...

Emelie är en mångseglare från Göteborg, numera bosatt i Malmö. Hon brinner för all typ a...

Veckans regelsituation: "Med den hä...

Claes Lundin har sedan tidig ålder seglat allt från Laser, Flying Dutchman till...x