Hur kärleken till segling hjälpte Albert Einstein att förstå universum

Om dagens forskare ska ta efter Albert Einstein borde de lämna labbet och spendera mer tid på havet.

Omkring år 1900 skrev en kaxig Schweizare till en vän om fyra forskningspapper han hade arbetat på, under sin fritid. Han beskrev dem som revolutionära och påstod att de en dag skulle förändra hur världen såg på teorin om tid och rum.

Den då 18-årige Einstein hade precis lärt sig att segla och han åkte ut på turer i de alpina sjöarna i Schweiz. Till besättning hade han sin hyresvärdinnas dotter som har sagt att, när vinden dog, tog han fram sin anteckningsbok och började skriva.

”Men så snart det kom vind,” sade hon, ”då var han redo att segla igen.”

Suzanne och Albert blev vänner för livet efter deras seglingsturer.

Suzannes observerade hur Einstein kom på sina första teorier om fysik på sjön. Det tog mer än 10 års segling att komma på det svåraste - vad händer när hastighet och relativitet ändras konstant - helt enkelt, när vinden ökar.

Den 25e november 1915 publicerade han ekvationerna om generell relativitet, de så kallade Einstein akvationerna.

Kanske rensade vattnet och solen hans huvud, men hans seglingsteknik var helt klart ovanlig. Som han själv beskriver den: ”sätt segel, få fart på båten, tänk inte på energi eller hastighet, luta dig tillbaka, låt båten driva iväg.”

Einstein var inte intresserad av att tävla och föll in i cruising-kategorin. Han hatade motorer och vägrade använda sig av en utombordare. Han sa att han var helt omedveten om allt annat i världen när han var ombord sin båt, vilket kanske förklarar han dåliga navigeringsfärdigheter.

År 1929 köpte några rika vänner honom en tysk-designad cruiser som hette Tummler. Han tyckte om sin nya båt och skrev till båtbyggarna:

”Denna båt har min fulla respekt och även alla som har seglat med den. Den kombinerar en hög grad av stabilitet med hög komfort.”

Men hans glädje varade inte länge då nazisterna lade beslag på båten 1933 när Einstein flydde till Amerika.

I hans nya hem i USA letade Albert Einstein konstant efter platser att segla på.

Rhode Islands täta dimma skrämde honom inte och han blev räddad flera gånger efter att ha gått på grund. Han bjöds även in till Vita Huset det året för att prata segling med en annan entusiast, Franklin D. Roosevelt.

Albert Einsteins båt "Tinef", som betyder skräp på jiddisch. Han seglade den i Nassau Point utanför New York där de folk kommer ihåg honom som en fruktansvärd seglare.

I slutet av 50-talet när han seglade han utanför Long Island med hans nya lilla segelbåt Tinef (som betyder skräp) föll masten ner, han gick på grund och var nära att drunkna när han fastnade under seglet.

Enligt en vän som seglade med honom älskade Einstein när havet var lugnt och tyst, så att han kunde sitta i Tinef och tänka eller lyssna på vågorna gungade båten.

Men Einstein njöt även av hårdare väder.

Fysikens lagar är mer uppenbara när sjön ändras konstant och Albert Einstein visste exakt var han skulle kolla: ”Naturen döljer sina hemligheter för att hon är sublim, inte för att hon är en bluffmakare.”

Top