NÄSTA

6 Salta Seglare genom stormarnas öga

November 26, 2017 @ 10:41:48   Foto Ryking Ocean Racing


1 AV 2

Här följer en uppdatering från Micke Ryking på Talanta som just nu seglar ARC:en.

 

Årets ARC-rally över Atlanten, Las Palmas till St Lucia i Västindien, började med ett utmanande vädersystem. Ett massivt lågtryck var på väg in från nordväst och kryss väntade hela flottan av båtar. Med en snabb båt kan man välja väg lite mer aggressivt och vi bestämde oss för att göra en sling-shot runt lågtrycket för att undvika motvinden söder om systemet och avnjuta medvinden bakom. Samtidigt skulle vi hantera en högtrycksrygg runt Kanarieöarna och även de vindskuggor som skapas av de höga öarna. Ganska snart stod det även klart att ett andra, mer kraftfullt lågtryckssystem var på väg in efter det första.

 

På Talanta valde vi en nordligare bana som tog oss genom ögat på det första lågtrycket. Den nordligare banan tog oss inte lika rakt på märket som de övriga båtarna så vi halkade ner i rankingen. Som sämst femte plats. Men de goda vindvinklarna efter det andra lågtrycket hägrade och vi höll fast vid strategin. Paasagen genom stormens öga på det första lågtrycket blev en intensiv resa. Höga farter och massvis med vatten över båten.

 

Passagen genom den andra stormens öga blev om möjligt ännu intensivare. Vinden låg länge över 35 knop och bidevind. Våghöjden steg men till slut befann vi oss i centrum med de karakteristiska svaga vindarna. Vinden vred så till nordväst och vi tog slaget söderut. Talanta pekade nu på Saint Lucia och vi dundrade fram i 10 till 15 knop. Dubbla farten mot konkurrenterna och snart hade vi tagit oss upp i ledningen.

 

Den djärva strategin har nu tagit oss till ledning i Racing Division grupp A. Nu väntar nästa utmaning, ett massivt högtryck flera hundra sjömil brett. Det kan bli utslagsgivande hur vi och våra konkurrenter tar sig förbi det. Spännande!

 

// Micke Ryking, #rykingoceanracing

 

"De goda vindvinklarna efter det andra lågtrycket hägrade och vi höll fast vid strategin."

 

"De goda vindvinklarna efter det andra lågtrycket hägrade och vi höll fast vid strategin."


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Salminen är på uppgång - Just nu tr...

Efter en tuff första dag på Finnjolle-EM för den regerande världsmästaren fick han ett uppsving på dag två. Salminen spikade det andra och sista racet ig...

Marstrandsbarnen lär sig segla på s...

Marstrand är känt för sina stora internationella kappseglingar, men här...

François Gabart – snabbast jorden r...

Första gången jag träffade François Gabart var i december 2013 d&ari...

Testar nytt foilingsystem på G4 - i...

I slutet av februari var det starka vindar och sibirisk kyla över hela Europa. Hundrat...

Filmtips: Uncharted Waters

Häng med det amerikanska seglingslandslaget när de lär sig vad som kräv...x