NÄSTA

Vad händer med alla båtvrak efter orkanen Irma?

November 23, 2017 @ 11:40:11   Foto LPhot Joel Rouse


1 AV 2

Hur ”Midway Bar” förstördes är inte svårt att se: en 42 fots katamaran hänger 3 meter ovanför det som tidigare var en bar, som fortfarande ligger i ruiner två månader efter orkanen Irma på de Brittiska Jungfruöarna.

 

 

Men hur ön ska byggas upp igen är oklart: Sundowner katamaranen är bara en av hundratals kvaddade båtar som ligger utspridda på ön efter Irma och systerstormen Maria.

 

 

”Irma knäckte mig,” sade barens ägare, Ecedro Thomas. ”I 32 år stod baren här. Jag hade byggt upp den igen om någon bara kunde flytta på denna jäkla katamaranen.”

 

 

Nu närmar sig turistsäsongen och öns högsta prioritet är att ta i tu med alla båtvrak och de tusentals ton skräp, när de nyligen har börjat välkomna turister igen.

 

 

Foto: Georgina Stubbs

 

 

När de Brittiska Jungfruöarna tog emot kraften från Irma den 6e september var det den starkaste orkanen som någonsin uppmätts på Atlanten med en medelvind på 80 m/s och byar på upp emot 100 m/s.

 

 

Kraften från vinden var så stark att till och med båtar i de mest skyddade båthusen slungades långt bort. Omkring 2000 båtar tros ha förstörts.

 

 

”Mellan 80 och 90% av landets charterbåtar skadades,” säger Michael Hirst, en lokal hamnvakt. ”Av dom så är mellan 40 och 60% förmodligen avskrivna. Vi vet inte om vi ska laga eller skrota dem.”

 

 

Vad som händer med vraken är oklart. Ett alternativ är att ge dem till USA och låta dem skrota båtarna. Det andra är att upprätta ett nytt båtvarv för att laga dem, och på så sätt också skapa nya jobb. Regeringen har sagt att dom inte kommer att låta båtar bli sänkta i havet, där de till slut kommer att flyta upp på land i bitar.

 

 

Källa: The Guardian


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x