Varför seglar Volvo Ocean Race båtarna runt hela Atlanten istället för att peka direkt mot Kapstaden?

Volvo Ocean Race båtarna tar den långa vägen runt Atlanten till Kapstaden, varför är det snabbare?

Man kan jämföra det med att ta motorvägen för att köra snabbare men längre väg, istället för att ta den kortare vägen på små snirkliga landsvägar. VO65an är upp till 2,5 ggr snabbare på läns än på kryss och därför letar teamen efter en bra läns-motorväg att ta över till Kapstaden.

Bilden ovan visar hur vinden rör sig över Atlanten. Hade de börjat peka mot Kapstaden redan nu hade de fått kryss hela vägen över. Därför fortsätter de ännu längre söderut för att komma in i pasadvindarna som blåser österut.

Den fjäril-formade kartan ovan visar hur snabbt en båt seglar på varje vinkel mot vinden i olika vindstyrkor. Notera hur nära linjerna är på toppen: det visar att på kryssen så så maxar VO65an 11 knop. Å andra sidan, botten på kartan visar att när båten seglar halvvind eller läns, så ökar farten mycket mer ju mer det blåser. Om du följer den gröna linjen, som betyder 26 knops vind, så gör du 11 knop på kryssen, 21 knop på halvvind och 25 knop på länsen.

Att kunna segla 2,5 ggr snabbare på läns än kryss gör det helt klart värt att segla några extra sjömil till läns-motorvägen till Kapstaden.

Top