Att kappsegla är kul

March 01, 2012 @ 22:25:50   Foto SEARCHMAGAZINE


Att kappsegla ger ytterligare en dimension till din segling. I Sverige arrangeras ett stort antal kappseglingar per år som är sanktionerade av seglarförbundet. Utöver det anordnas många lokala klubbrace. Det finns olika former av kappsegling. De tre vanligaste är bankappsegling (fleetracing), matchracing och havskappsegling. Under en bankappsegling seglar hela eller delar av fältet på en bana som tar allt mellan 10 minuter till flera timmar att genomföra. Under en kappsegling genomförs flera race. De flesta OS klasserna och t ex SM tävlingarna seglas på den här typen av bana.

 

Matchracing är en duell mellan två båtar som avgörs på en kortare bana. De två bästa i det totala tävlingsfältet möts slutligen i en final där vinnaren koras. Några större match racing events i Sverige är Match Cup Sweden och Lysekils Womens Cup. Den mest kända match racing tävlingen i världen är Americas Cup.

 

Havskappsegling är en distanskappsegling på öppet vatten. Exempel på svenska havskappseglingar är ÅF Off Shore Race, f d Gotland Runt, Watski Two Star och Bohusracet. Exempel på världskända havskappseglingar är Volvo Ocean Race, Vendée Globe och Barcelona World Race. Man kan även tävla mot klockan och segla för att slå rekord. Ett av världens mest omtalade idag är Jules Verne Trophy. Fransmannen Loick Peyron slog rekordet i början av 2012 efter att han seglat Banque Populaire V runt jorden på 45 dagar, 13 timmar, 42 minuter och 53 sekunder.

 

Man kan även dela upp kappsegling med avseende på vilka typer av båtar som kappseglas. Entypsbåtar är byggda efter strikta regler. De kan ha olika tillverkare och tillåter viss utveckling men lämnar lite utrymme för att experimentera med nya lösningar. Ett exempel på en entypsbåt är optimistjollen. Laserklassen är ett exempel på en strikt entypsklass där alla seglar med exakt likadana båtar. När man kappseglar med olika båtar använder man sig av ett handikappsystem för att beräkna en korrigerad seglad som kan jämföras med övriga fältets seglade tider. Det finns olika handikappsystem. I Sverige använder man sig av Svenskt Respitsystem SRS, tidigare LYS eller SweLYS, som är ett empiriskt respitsystem där respittalen baseras på en sammanvägning av t ex båttypsjämförelser, kappseglingsresultat och andra respitsystem. SRS-talet är avsett att spegla båtens potential i vindar mellan 3 till 8 sekundmeter på en cirkelbana. Andra respitsystem är ORCi, ORC-Club och IRC. I allmänhet syftar de olika respitsystemen till att underlätta för breddkappsegling så att alla, oavsett båt skall kunna vara med och kappsegla.

 

Mästarnas mästare kappseglas på bana ett så kallat fleetrace.
Kappsegling där deltagarna möts öga för öga i matcher om två kallas Match Racing.


Havskappsegling är en distanskappsegling på öppet vatten.


LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Se hur en vindflöjel fungerar (video)

I videon nedan kan ni se Ryan från Sailing Kittiwake berätta hur en vindflöjel fungerar.   Sailing Kittiwake består av Ryan och Elena, som tillsammans ...

Gennakeraction.

Gammal är äldst - Johnie Berntsson ...

Göteborg visade sin bästa sida, med hårda vindar och en och annan regnskur,...

TRE ÖNSKNINGAR I EN GRAND LARGE 360

Den cruising-inriktade serien Grand Large är Dufours svar på den bästa komb...

ParaVM i Sheboygan (video)

Så var ParaVM igång! Fia Fjelddahl seglade sin 2.4mR och placerade sexa efter...

Wooooow - bästa drönarklippen från ...

Drönartekniken öppnade upp nya dörrar för oss Volvo Ocean Race-fans att...x