Anders Dahlsjö

March 22, 2012 @ 10:11:06   Foto Martin Strömberg


Anders Dahlsjö är uppvuxen med segelbåt och semester på havet och redan som sexåring kappseglade han familjens Becker27:a eller släktens 707:a. Han seglade optimist men var ganska storvuxen som barn och bytte redan som 14-åring till E-jolle. – Parallellt med seglingen hade jag börjat tävlingssimma och det tog allt mer tid. Efter två somrar i E-jollen beslutade jag mig för att lägga ner jolleseglandet och satsa på simningen. Anders fortsatte dock att segla med familjen på Dominant 105:an Lady Godiva (som han fortfarande kappseglar med när han hinner). Dessutom bytte han E-jollen mot en funboard. – Jag lade många timmar i viken på Draget (Gottskär) för att bemästra vattenstart och gippar, fascinerad av fartkänslan med en vilt planande bräda decimetrar från vattenytan.

 

I lumpen väcktes idén att segla familjens båt till Västindien över vintern och några lumparkompisar ville hänga på. – Vi begränsade oss till att lägga Kanarieöarna som mål med stopp på Madeira och Azorerna på både dit och hemvägen och september 1994 seglade vi iväg från Halmstad. Det blev en strapatsfylld resa och det var nu jag riktigt fastnande för havssegling och personligen saknade jag någon att tävla med. Jag hade ju läst varenda bok om Whitbread, Drum, The Card, Intrum m fl och önskade att en gång få uppleva liknande äventyr.

 

Anders återkom till Gottskär fredagen den 28 april 1995 och det dröjde inte länge innan han kontaktade Mats Johansson (starbåtseglaren) som kappseglade en R6:a. Mats blev i sin tur kontaktad av Jan Stenbeck för att starta en ungdomssatsning som om den föll väl ut kunde bli en Americas cup satsning. Stenbecks ungdomssatsning utvecklades så småningom till syndikatet Victory Challenge.

 

Idag ägnar sig Anders åt all möjlig segling. – I fjol kom jag igång med matchracingen igen och vi lyckades till och med överraska med ett VM-brons. Det får jag sätta som störst. Jag hade en trevlig segling över Atlanten på en 66 fotare på Transatlantic race där vi vann vår klass och kom 3:a i mål efter Rambler100 och Puma Ocean Racing. Jag fick för första gången vara första båt runt Tjörn med Berntsson sailing team på Edin progressiva och hade förmånen att försöka försvara silvret på Mästarnas mästare med Jimmy Hellberg. Där snubblade vi ut tidigt men fick ändå mingla med Sveriges bästa seglare på bryggan.

 

Vad tror du har varit avgörande i din seglarkarriär? – Jag älskar att segla och tävla, är alltid positiv till att träna, gillar att vara väl förberedd, ger inte upp och är trägen i att nå uppsatta mål. Min segling har inte varit spikrak och jag tror det är en av anledningarna till att jag ser sådan glädje i att segla. Idag seglar jag ju bara kölbåt även om det är allt från små entypsbåtar till matchracing och havskappsegling.

 

Besök bloggen ad-sailsport.blogspot.com om du vill veta mer och följa Anders Dahlsjö.

 

Anders Dahlsjö
LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

HUNDRAÅRINGARNAS VÄRLDSREKORDFÖRSÖK...

Arrangörerna av Hundraåringarnas Regatta i Mariefred har just fått ett bidrag till att spela in en professionell video som har till syfte att lyfta fram klassikerna som helhe...

Team Annas glädje över beskedet om ...

Tidigare i veckan blev det klart att det kommer vara två klasser på Match Cup S...

10 saker du inte visste om ubåtar

Lite off topic från seglingen såklart. Men ubåtar är någonting...

Ett till amerikanskt America's Cup ...

Mike Buckley började planera för en amerikansk America’s Cup-utmaning f&oum...

Volvo Ocean Race-vinnare kommer til...

Den före detta Volvo Ocean Race vinnaren illbruck kommer att ansluta med de andra VO60...x