Svensk segelbåt förlist i Stilla havet efter roderhaveri

Den 8 april sjönk Arcona 460:an IdaLina i Stilla havet efter roderhaveri. Besättningen räddades inom kort av kompisbåten Pacific Wind och är oskadd.

På instagram beskriver @idalina_sailing förloppet: "IdaLina har tyvärr förlist igår. Vår hjärtstock gick av och vi kämpade två timmar med att försöka stabilisera hjärtstocken, det slutade med att vi fick skruva bort de två kvadranterna för wire och autopilot och sänka rodret. Tyvärr var nedre lagret redan avslaget och ett 15 centimeter hål fyller båten med vatten. Vi försöker täta hålet med all utrustning för detta vi hade med ombord, en extra länspump 220V jobbade hårt, men det var redan 2 dm vatten ovan durkarna i hela båten. De pumpar vi hade räckte inte till så vi fick planera för att lämna båten och packade allt vi hann ta med oss i vattentäta säckar. Nu är vi i säkerhet på svenska båten Pacific Wind som kom fram till oss precis när IdaLina försvann i djupet. Vi är så tacksamma att två av våra svenska vän-båtar vände för att komma oss till undsättning. Vi var i vår livflotte när de kom fram till oss."

Kompisbåten Pacific Wind skriver så här om räddningsaktionen på sin facebooksida @windysailing.se: "Dag 20. Vilken dag. Vi hade tänkt berätta om att vi på en ganska liten yta i Stilla havet är fyra svenska båtar som kommer att anlöpa Hiva Oa inom loppet av ett drygt dygn; Matilda, Yaghan, IdaLina och Pacific Wind. Vid 14-tiden får vi veta att IdaLina har fått problem med rodret. Vi lägger omedelbart om kursen och styr emot dem. Yaghan, som ligger längre fram, vänder och styr mot vind och vågor. Förhållandena var ganska tuffa, höga vågor, mycket vind och regn. Det tog oss två timmar att komma fram till dem. På vägen dit fick vi veta att roderstocken hade gått av och höll på att slå sönder skrovet. Efter ytterligare någon tid fick vi veta att de tog in mycket vatten. När vi var en halvtimme ifrån dem fick vi veta att de var på väg att gå i livflotten. Vi kom fram precis när hon sjönk. Det var helt overkligt och gick sanslöst fort. Plötsligt var hon bara borta. Efter många om och men fick vi dem ombord och nu sitter vi och äter chili con carne kompletterad med deras medhavda brieost i sittbrunnen på Windy. Vi är omtumlade men alla mår bra. Det är så otroligt sorgligt. Vi kan knappt fatta att det har hänt. Värre än allas vår värsta mardröm."

Arcona Yachts gick ut med ett pressmeddelande onsdagen den 10 april där VD Fredrik Malmqvist uttalar sig så här (fritt översatt): "Säkerhet är prioritet på Arcona Yachts. Vi tar därför denna incident på största allvar. Enligt uppgift från ägarna havererade roderstocken, men vi vet ännu inte hur eller varför. Vi arbetar nära våra leverantörer och nyckelpersoner för att omedelbart utreda denna allvarliga händelse ytterligare. Våra tankar går till ägarna, familjen och besättningen och vi riktar vårt uppriktiga tack till de närliggande båtarna som hjälpte till med räddningen. Så snart vi vet mer kommer ytterligare information från oss."

Det kunde förstås ha varit mycket värre, men att förlora sin båt under den här typen av omständigheter gör förstås ont ända in i själen. Förhoppningsvis kommer vi få reda på orsaken till haveriet och gå klokare ur denna sorgliga historia. Våra tankar går till alla involverade.

Top