Folkliga Folkbåten

En tävling utan vinnare för snart hundra år sedan ledde till att vi idag har Folkbåten.

Den Nordiska Folkbåten är 7,68 meter lång och 2,2 meter bred. Den har en masthöjd på cirka 10,6 meter och en segelyta på 24 kvadratmeter. Det finns två olika modeller av båten, originalmodellen i trä och den nyare modellen i plast som började tillverkas 1976. Även om träbåten i mångas ögon är vackrare, så vinner plastbåten priset i lätthanterlighet.

Under 1930-talet utlyste Skandinaviska Seglarförbundet en konstruktionstävling. Femtioåtta förslag deltog, men förbundet ansåg att ingen dög till att vinna så vinstplatsen förblev tom. För att fylla denna ombads Tord Sundén att rita en båt utifrån de många förslag som skickats in. Resultatet blev en robust, välseglande och sjövärdig båt som kunde seglas både på kappsegling och frisegling, även om den var aningen klaustrofobisk. Den var skapad för att vara en båt för folket och fick därför namnet Nordisk Folkbåt – eller bara Folkbåt. Båten konstruerades 1941 och började tillverkas 1942. Den första Folkbåten sjösattes den 23 april samma år, ett datum som många än idag firar som ”Folkbåtens dag”. Idag finns över 4000 tillverkade Folkbåtar. De går lätt att känna igen på det stora F:et i seglet.

En konflikt uppstod dock. Tord Sundén ansåg att han var upphovsman till båten då han hade konstruerat den, men Seglarförbundet höll inte med. Idag anses Tord Sundén vara upphovsman och hans initialer finns med på ritningarna, men det dröjde 25 år innan detta gick i uppfyllelse.

Trots att båten idag har 82 år på nacken tävlas den fortfarande flitigt. Klassen har SM-status och 2023 års svenska mästerskap samlade 21 båtar. 2024 går SM i Carlsborg den 14-18 augusti. Carlsborgs segelsällskap har arrangerat ett SM för Folkbåt tidigare – för fyrtio år sedan.

Vill du veta mer och Folkbåten och klassen? Surfa vidare till folkbat.se.

Top