En riktig solskenshistoria

Tre strandsatta fiskare räddades efter att ha varit standsatta på den öde ön Pikelot i Stilla havet under en dryg veckas tid. Genombrottet i sökandet kom efter att räddningsinsatsen uppmärksammat ett gigantiskt "HJÄLP" skrivet med palmblad på stranden.

De tre fiskarna räddades den 9 april efter en samordnad räddningsinsats från Coast Guard Forces Micronesia/Sector Guam och US Navy. Männen, alla i 40-årsåldern, ska ha påbörjat sin resa från Polowat-atollen på påskdagen i en liten öppen båt med utombordsmotor. Efter att motorn gått sönder tog sig männen till den lilla obebodda ön Pikelot där de överlevde på kokosnötter och vatten från en brunn.

De tre männen och deras lilla båt har nu fått komma hem. Foto: Facebook @USCGForcesMicronesia

Det här är inte första gången skeppsbrutna sjömän räddas från ön Pikelot. Senast var 2020 då tre män hämtades upp efter att ha skrivit SOS i sanden. Den amerikanska kustbevakningen "rekommenderar starkt" att alla som skall ge sig ut på sjön tar med sig en en EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) samt tipsar om de låneprogram som blir alltmer vanliga i Mikronesien.

Mer detaljerad information om räddningsaktionen hittar du på www.dvidshub.net.

Så här såg det ut 2020 när tre män räddades från Pikelot efter att ha skrivit SOS i sanden. Foto: US Coast Guard Forces Micronesia Sector Guam

Top