SUNFAST 3600

Oktober 03, 2015 @ 12:15:50   Foto Search Magazine

1 AV 26

I FOKUS SUNFAST 3600

 

STÖRRE, BÄTTRE & SNABBARE

 

Likt sin populära föregångare Sun Fast 3200 är detta en båt som lämpar sig väl för shorthandedsegling. Med den extra skrovlängden och generösa sittbrunnen är det tänkt att den här båten även skall fungera för den som vill tävla med hel besättning eller ge sig ut på sportig nöjessegling med familjen.

 

Vill du se mer bilder av båten? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket!

 

Jeanneau lanserade föregångaren Sun Fast 3200 redan 2007. Det var ett djärvt nytt grepp man presenterade med en serieproducerad styv IRC-racer specifikt designad för shorthanded. Framförallt vände man sig till seglare som hade siktet inställt på den transatlantiska amatörkappseglingen Transquadra. Satsningen gick hem och redan 2008 fick klassen en egen start i tävlingen. Totalt har det byggts 160 båtar vilket man får anse vara en framgång i en så begränsade nisch av marknaden. I Sverige blev det aldrig en kioskvältare men i Norge såldes 15 båtar och den har gått bra shorthanded, två olika Sun Fast 3200 har till exempel vunnit 2starseglingen.

 

Nu kommer uppföljaren i Sun Fast-serien, den fyra fot längre 3600. Den visades upp på mässorna i höstas och det första exemplaret kom till Sverige i slutet av juli. Man bygger vidare på konceptet med en båt främst avsedd för frälsta shorthandedseglare men man har också ett uttalat mål att den skall vara intressant att kappsegla för en hel besättning och dessutom fungera som en sportig nöjesseglare för familjen. Båten kommer att ge sina franska kollegor Archambault A35R och JPK1080 konkurrens om uppmärksamheten och potentiella ägare sneglar säkert även på amerikanska J/111. Priset på en fabriksny båt påverkas av vilka utrustningsval beställaren gör. Grundpriset ligger på 128 000 Euro (fritt varv plus moms). Båten som vi testade, seglingsklar med segel och all kringutrustning kostar cirka 1 825 000 SEK (inklusive moms fritt Sverige).

 

Konstruktion och utrustning

Båtens skrov, däck och alla större komponenter är byggda med så kallad infusionteknik. Detta innebär att glasfibermatta och distansmaterial sätts på plats utan lim. Hela modulen slås i en vacuumpåse och limmet injiceras direkt in i påsen först när allt är på plats. Med denna metod bygger man ett starkt och lätt laminat med släta ytor, attraktiva egenskaper för en kappseglingsbåt. Båten är välbyggd och har mycket utrustning som standard redan från fabrik. Till exempel finns det vattentäta skott i både för och akter, folding propeller och bordgenomföringar med pluggar som blir helt släta mot skrovsidan när de trycks ner.

 

Skrovformen är modern utan att vara extrem. Man har till exempel valt en ganska neutral undervattenskropp med en förlåtande mängd rocker. Båten har en tung L-köl där 2 av båtens 4,5 ton sitter. Båten har dubbla roder och kan beställas med rattar eller rorkulter. På däck (varför inte på kölen undrar vi) har man ställt en hög mast med kraftfullt svepta spridare. Vanten går hela vägen ut till relingslisten och förseglet skotas innanför. I masttoppen sitter en rejäl ”kran” som gör att man kan köra med ”fathead”-storsegel. I bakkant på denna sitter ett häckstag som lätt kan justeras från rorsmansplatsen. Ett fast kolfiberpeke är standard. Man behöver bara bestämma sig för om man vill ha det korta eller långa på 44 cm respektive 100 cm. Båten vi provseglade har det korta peket.

 

Exteriört

På utsidan känner man igen designspråket från 3200. Båten har en bred kraftfull akter som för tankarna till Open 60 och Volvo Ocean Race-båtar. Det ser snabbt och snyggt ut. Den lodrätta fören och peket bidrar också till att ge båten en snabb look. Den största förändringen i skrovdesign sedan 3200 är att man lagt till ett kraftigt slag, en så kallad ”chine” på skrovsidan. Den är tänkt att bidra med stabilitet och öka båtens slörprestanda.

 

Många snygga lösningar skvallrar om att vi är ombord på en väldesignad båt byggd för att kappsegla, till exempel de förstärkta mantågsstöttorna som har en undre del med tre ben som gör att de står stadigt. Längre fram sitter det nylonhjul, snyggt integrerade i toppen av mantågsstöttan, som bidrar till att förseglet rullar över utan att skadas. Själva mantågswiren är gjord av dyneema med skal. En snygg och säkerhetshöjande detalj är att man valt ett skal med inflätad reflex. Framme på pulpit kommer ytterligare en smart detalj, där finns nämligen ett litet hjul inbyggt i basen på pulpitens främre ben. Detta fungerar som halkip men ger också lite utväxling när man skall dra tamp. En detalj som vi tror skulle kunna förbättras är knaparna. Problem med knapar som fångat fel lina under kappsegling känner säkert många igen och här kan man änka sig en lösning som sjunker ner i däck eller liknande. Det är en snyggt och funktionellt designade båt. Skall man anmärka på något är det kanske den stora och klumpiga instrumenthållaren på masten som Raymarine har eftermonterat. Här kunde man hittat en smäckrare lösning.

 

SUNFAST 3600. Foto Search Magazine

Interiört

Interiören är ljus och avskalad men funktionell. De två dubbelkojerna i aktern är rymliga med raceinspirerad inredning. Här finns i princip bara madrasser samt garderober och ”dörr” av tyg (all textil är av kvalitetstyget Sunbrella). Vid ena sidan av trappan har man placerat ett kök och på den andra en navplats. På båda sidor finns en bekväm fåtöljliknande stol av plast där man kan sitta antingen med ryggen akterut eller mot skrovet. Detta kommer säkert bli en favoritplats på doublehandedseglingar när man måste vara lite halvt standby. Salongen är även den rymlig och enkelt inredd med två soffor och ett smalt bord i mitten. Det finns gott om plats på golvet för att förvara segel. I förpiken finner vi ett avskalat våtutrymme med toalett. Ett bra ställe att hänga av sig blöta sjöställ under en tuff havskappsegling, eller ett idealiskt utrymme för att ta emot en spinnaker som man dumpar genom förpiksluckan. Kort och gott funktionell inredning som lockar till kappsegling. Familjen som skall ut och nöjessegla får nog anstränga sig för att göra det hemtrevligt, men det är klart, de blir säkert så peppade på den roliga seglingen att ingen vill spendera tid under däck.

 

SUNFAST 3600. Foto Search Magazine

 

Seglingsupplevelsen

Efter att ha inspekterat båten vid bryggan, är det äntligen dags för oss att kasta loss. Vi testseglar den här båten två gånger, först med full besättning och sedan på tre. Första gången seglar vi inomskärs och det blåser stadigt tio meter per sekund och ibland mer i byarna. En perfekt dag att testa en kaxig racer med mycket köl på. Sittbrunnen är rymlig, välutrustad (Harken och Spinlock) och lätt att arbeta i. Båten levereras med ett fint paket tågvirke där Jeanneau ansträngt sig med tampar av bra kvalité, många fina splitsar, skalade fall, loopar et c. Dock hade besättningen tydligen haft lite huvudbry med att reda ut var tamparna hörde hemma. De var prydligt uppmärkta vid leverans men bara på franska.

 

Detta är en båt gjord för aktiv segling vilket känns så fort vi börjar hissa. Det märks att Jeanneau har en lång tradition av att bygga kappseglingsbåtar och det mesta sitter där det ska och är lättjobbat. Vi kommer snabbt igång med seglingen. Vi uppskattar verkligen rorsmansplatsen där man, förutom att sitta bekvämt och har lätt för att styra, även kan arbeta med storskot, storskotets finjustering, travare och häckstag på ett bra sätt. Uppe på railen har besättningen det ganska drägligt då fotlisten och mantågen är designade så att man sitter och hänger ganska bekvämt. Den tvådelade pulpiten ger mycket plats runt förstagsinfästningen vilket kommer göra många fördäckare glada då det ger plats för segelskiften och spinnakerbom. Återigen får vi intrycket av en kompetent kappseglare.

 

I den hårda byiga vinden kommer tyngden i kölen och de dubbla roderna väl till pass. Båten är lättstyrd på kryssen. Man har en bra känsla i styrningen och hon svarar snabbt på roderutslag. När vi fick till trim och styrning var det inga problem att hålla farten över 7,5. Men allra bäst känns båten när vi faller av lite. På halvvinden accelererar hon och är hela tiden kontrollerad och lättstyrd. Med gennaker uppe går det riktigt fint, det har nu lättat ut betydligt och blåser 7-8 m/s, ändå gör vi 11 knop. Det mest anmärkningsvärda är dock hur stabil båtens känns. När vi provocerar och lovar broachar vi först när vi kommer upp på 60-70 grader. Men är storskotstrimmer alert och jobbar med lutningen kan man segla högt länge. Vi hade aldrig chansen att testa båten utomskärs eller i riktig lättvind. Lättvinden tror vi kan vara en svag punkt och frågan är om båten seglar upp till sitt mätetal med den tunga kölen och breda aktern, men det får kappseglingsresultaten utvisa. Däremot gissar vi att detta är en väldigt kul båt att segla öppna bogar i lite hårdare vind med. En skön code-zerorepa eller en hård slör i lite vågor med gennaker och stagsegel uppe tackar man inte nej till.

 

Slutsats

Det här är en väldesignad kappseglingsbåt för den som tycker det är kul att tävla. Den fungerar lika bra shorthanded, som med full besättning. Det skall bli spännande att följa båttypens framfart på de skandinaviska kappseglingsbanorna. Däremot undrar vi om svenska båtköpare är redo att se en så här spartanskt inredd båt som en potentiell nöjesseglare. Vi hoppas det, och tror att det finns många familjer som snart skulle hitta glädjen i seglingen och uppleva fantastiskt roliga seglingssemestrar. Antagligen skulle det tända seglingsglöden hos de unga i familjen och kanske till och med dana väg för en helt ny generation unga havskappseglare.

 

PRIS SEGLINGSKLAR

1 825 000 sek (välutrustad)

 

Teknisk data

Design: Andrieu Yacht Design

Båtvarv: Jeanneau (FRA)

Längd: 11.25 m

Bredd: 3.55 m

Djupgående: 2.13 m

Kölvikt standard: 2153 kg 44%

deplacement: 4700 kg

Storsegel: 38.8 m²

Genoa 106%: 32.35 m²

GENNAKER: 113.23 m²

Motor diesel: 15 kW

Bränsletank: 75 Ltr

Vattentank: 100 Ltr

 

SUNFAST 3600. Foto Search Magazine
KOMMENTERA

girlsdopornPosted August 18, 2016 at 05:41

Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer!.. girlsdoporn
Reply
Haze Vape ReviewPosted September 20, 2016 at 04:22

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene. Haze Vape Review
Reply
SourcePosted September 21, 2016 at 02:46

I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information. Source
Reply
aluminium guttersPosted September 24, 2016 at 12:30

Really a great addition. I have read this marvelous post. aluminium gutters
Reply
breast enhancement herbsPosted September 27, 2016 at 03:52

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! breast enhancement herbs
Reply
worldclockPosted September 27, 2016 at 04:23

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. http://www.worldclock.com
Reply
farmville 2 cheats onlinePosted September 27, 2016 at 04:53

Very useful information available on this blog. Looking forward to reading more from here. farmville 2 cheats online
Reply
torrent-crackPosted September 27, 2016 at 05:33

Very nice article in this article you have included the details about Faculty of Documentation to share your creativity. http://kingofcracks.com/battlefield-1-download-free-torrent-crack/
Reply
waist trainer for plus sizePosted October 01, 2016 at 04:32

Hey what a splendid post I have run over and trust me I have been hunting out down this comparative sort of post for recent week and barely ran over this. Much thanks and will search for more postings from you. waist trainer for plus size
Reply
SourcePosted October 02, 2016 at 03:15

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene. Source
Reply
glasswclassauPosted October 02, 2016 at 04:27

Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a fine example of it. http://glasswclassau.blogspot.com.au/
Reply
Salvia divinorumPosted October 03, 2016 at 03:05

it was a brilliant opportunity to visit this sort of site and I am cheerful to know. much thanks to you such a great amount for allowing us to have this open door. Salvia divinorum
Reply
EXTERIOR DESIGN IN UMM AL-QUWAINPosted October 03, 2016 at 04:16

I really had a huge measure of help from this and I may need to prepare a relative payback and that is the reason. EXTERIOR DESIGN IN UMM AL-QUWAIN
Reply
app store gamesPosted October 04, 2016 at 05:05

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! app store games
Reply
hop over to these guysPosted October 05, 2016 at 03:21

Really a great addition. I have read this marvelous post. hop over to these guys
Reply
how is ms diagnosedPosted October 06, 2016 at 02:55

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. how is ms diagnosed
Reply
dentist in MassapequaPosted October 06, 2016 at 03:26

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! dentist in Massapequa
Reply
gift cityPosted October 08, 2016 at 03:41

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! gift city
Reply
wiredtree reviewPosted October 08, 2016 at 15:17

I really had a huge measure of help from this and I may need to prepare a relative payback and that is the reason. wiredtree review
Reply
Conveyancing PerthPosted October 13, 2016 at 19:20

Hey what a splendid post I have run over and trust me I have been hunting out down this comparative sort of post for recent week and barely ran over this. Much thanks and will search for more postings from you. Conveyancing Perth
Reply
Tiffany style table lampPosted October 13, 2016 at 19:58

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene. Tiffany style table lamp
Reply
math papersPosted October 15, 2016 at 02:41

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! math papers
Reply
pregnancyPosted October 15, 2016 at 17:03

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. pregnancy
Reply
Pokemon Go hack coinsPosted October 16, 2016 at 08:01

I really had a huge measure of help from this and I may need to prepare a relative payback and that is the reason. Pokemon Go hack coins
Reply
NBA 2K17 CodesPosted October 16, 2016 at 10:25

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. NBA 2K17 Codes
Reply
this website explains how to hack tuber simulatorPosted October 17, 2016 at 04:11

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. this website explains how to hack tuber simulator
Reply
buy youtube plays and likesPosted October 17, 2016 at 12:07

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. buy youtube plays and likes
Reply
spycouponPosted October 18, 2016 at 10:54

I found your this post while searching for some related information on blog search...Its a good post..keep posting and update the information. spycoupon
Reply
Squeaky Cleaning San DiegoPosted October 19, 2016 at 11:12

I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Squeaky Cleaning San Diego
Reply
buy twitter followersPosted October 19, 2016 at 14:44

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! buy twitter followers
Reply
chalkboard markersPosted October 20, 2016 at 03:02

Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. chalkboard markers
Reply
Get FIFA Mobile Free CoinsPosted October 22, 2016 at 03:15

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. Get FIFA Mobile Free Coins
Reply
shareit apkPosted October 25, 2016 at 05:02

Wonderful web journal. I appreciated perusing your articles. This is really an awesome read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome! shareit apk
Reply
recapture 360 australiaPosted October 25, 2016 at 05:16

I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing. recapture 360 australia
Reply
vape modsPosted October 27, 2016 at 18:13

Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information. vape mods
Reply
dog treatsPosted October 27, 2016 at 18:29

Also work a site and if you are ever enthused about doing a couple. I obviously as to every single bit of it. dog treats
Reply
dog bedsPosted October 27, 2016 at 18:54

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. dog beds
Reply
Instagram account real followersPosted October 28, 2016 at 00:04

I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information. Instagram account real followers
Reply
aftabakPosted October 28, 2016 at 10:34

BlackBerry and more are accessible and individuals are conveying savvy gadgets that keep running on these stages. download wontube apk for android
Reply
midtown uaePosted October 29, 2016 at 17:56

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! midtown uae
Reply
vladimir ribakov forexPosted October 29, 2016 at 18:56

Thanks so much for this information. I have to let you know I concur on several of the points you make here and others may require some further review, but I can see your viewpoint. vladimir ribakov forex
Reply
termitedropping.org pest repeller reviewPosted October 29, 2016 at 21:05

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! termitedropping.org pest repeller review
Reply
princeton nutrients coupon codePosted October 30, 2016 at 03:21

It’s very informative and you are obviously very knowledgeable in this area. You have opened my eyes to varying views on this topic with interesting and solid content. princeton nutrients coupon code
Reply
perfect biotics coupon codePosted October 30, 2016 at 03:38

An interesting dialogue is price comment. I feel that it is best to write more on this matter, it may not be a taboo topic however usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers. perfect biotics coupon code
Reply
nucific coupon codePosted October 30, 2016 at 03:54

I found many interesting things from this site. nucific coupon code
Reply
niagen reviewsPosted October 30, 2016 at 04:25

This is very interesting content! I have thoroughly enjoyed reading your points and have come to the conclusion that you are right about many of them. niagen reviews
Reply
video spin blaster pro plusPosted November 08, 2016 at 12:00

Thanks so much for this information. I have to let you know I concur on several of the points you make here and others may require some further review, but I can see your viewpoint. video spin blaster pro plus
Reply
manchester united streamPosted November 12, 2016 at 18:03

Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting ?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. manchester united stream
Reply
GeorgePosted November 12, 2016 at 18:22

Hey what a splendid post I have run over and trust me I have been hunting out down this comparative sort of post for recent week and barely ran over this. Much thanks and will search for more postings from you. George
Reply
San Antonio Carpet CleanersPosted November 14, 2016 at 06:34

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. San Antonio Carpet Cleaners
Reply
anonpowerPosted November 14, 2016 at 14:45

Hey what a splendid post I have run over and trust me I have been hunting out down this comparative sort of post for recent week and barely ran over this. Much thanks and will search for more postings from you. anonpower
Reply
read morePosted November 15, 2016 at 06:12

I guess I am not only one having all the enjoyment right here! read more
Reply
Click HerePosted November 15, 2016 at 17:55

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene. Click Here
Reply
war thunder free golden eaglesPosted November 16, 2016 at 16:58

Really nice and interesting post. I was looking for this kind of information and enjoyed reading this one. war thunder free golden eagles
Reply
Online platform for startupsPosted November 22, 2016 at 12:14

I love the quality of writing with the writer as an applause body. Online platform for startups
Reply
hairstylesPosted November 23, 2016 at 17:07

Great post. I used to be checking constantly this weblog and I’m impressed! Extremely useful information specially the closing part :) I maintain such information much. hairstyles
Reply
San Diego MoversPosted November 24, 2016 at 06:18

Thanks for doing such a great job which many friends through this.Keep related blogs is really well written. San Diego Movers
Reply
womenPosted November 27, 2016 at 17:06

Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting ?women
Reply
anti aging creamsPosted November 29, 2016 at 19:17

Also great blog here with all of the valuable information you have. Keep up the good work you are doing here. anti aging creams
Reply
Kawaii shopPosted December 04, 2016 at 18:28

This is also a very good post which I really enjoy reading. It is not everyday that I have the possibility to see something like this. Kawaii shop
Reply
Italian Marble SupplierPosted December 06, 2016 at 06:51

This is a wonderful article, Given so much info in it, These type of articles keeps the users interest in the website, and keeponsharing more...good luck. Italian Marble Supplier
Reply
Bespoke TravelPosted December 06, 2016 at 06:52

I really love the quality writing as offered on this post, cheers to the writer. Bespoke Travel
Reply
royPosted February 05, 2017 at 21:24

it's very useful nice gmail login www.gmail.com login
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Otursdrabbad Coleman ger inte upp -...

Never ending story, det är vad Conrad Colemans Vendée Globe har blivit. Allt han vill är att gå i mål, men hans egen båt tycks motarbeta honom.

VECKANS 5 MEST LÄSTA: Nästa båt att...

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var ...

Plötsligt händer det - Lasern går fort

Med mycket sarkasm och ändå lite sanning måste vi säga att det ä...

Vackra Träbåten La 28

Den här tyska båten har en magisk design och om du går förbi den kom...

Framtidens säkerhetsgrej: Radiostyr...

Det tekniska teamet som samarbetar med The Boatyard jobbar hårt och effektivt fö...
x