TEAM ANNA MOT LONDON 2012

Mars 02, 2012 @ 22:55:41   Foto Search Magazine


Om drygt ett år, mellan den 29 juli och den 30 augusti, kommer drömmar att gå i uppfyllelse för vissa medan de krossas för andra. För många är det dock en seger att bara ta sig dit – OS i London 2012. Ingen annan idrott i Sverige har så många aktiva i SOK:s topp- och talangprogram som seglingen, med flera medaljhopp som slåss om de få platser som fördelas under det kommande året. Det är därför på sin plats att bekanta oss med de seglare som ger allt för att få chansen att representera Sverige nästa sommar. I en återkommande serie skall vi skaffa oss en inblick i vilka de är som gör stora uppoffringar för att kunna hävda sig i den internationella konkurrensen.

 

Seglar man en av de tio OS-klasserna lever man i fyraårs-cykler. Visst, det finns VM, EM och andra viktiga regattor men alla dessa är bara hållplatser på vägen mot det största en bankappseglare kan vara med om – att en gång få chansen att delta i olympiska spel. Till skillnad från många andra idrotter får en nation endast skicka en deltagare per klass vilket tillsammans med SOK:s och Svenska Seglarförbundets krav gör det extra tufft för just seglarna. I senaste OS tog Sverige totalt fem medaljer varav seglingen med Fredrik Lööf och Anders Ekström tog ett brons. Med Daniel Birgmark på en fjärde plats och Rasmus Myrgren, som fick se sin medalj försvinna i det sista racet, är det inte orimligt att hoppas på en eller flera medaljer även nästa år. En sak är dock säker – värdnationen Storbritannien kommer på hemmaplan att göra allt för att upprepa succén från senaste OS i Peking som gav otroliga sex medaljer varav fyra guld och samtliga seglare bland topp tio.

 

Att OS hamnade i England är nog det bästa som kunde hända seglingen. Segling får ofta stå i skuggan av andra större idrotter och har varit ifrågasatt som OS-gren. Därför kommer OS i London med seglingarna i Weymouth vara en alldeles speciell upplevelse för alla som älskar sporten. Idrottsikoner som Ben Ainslie med fyra OS-medaljer varav tre raka OS-guld kommer på hemmaplan att dra en stor publik till seglingarna som direktsänds och visas på storbildsskärmar. För många seglare är nog just därför OS 2012 extra lockande.

 

I Weymouth kommer det att delas ut medaljer i tio olika klasser och för första gången kommer Match Racing för damer finnas med på OS-programmet. Äntligen har tjejernas matchracing fått sin motsvarighet till Americas Cup vilket har höjt nivån på seglingen avsevärt. Anna Kjellberg och hennes besättning uppmärksammades för första gången på allvar när de 2008 tack vare ett wild card fick delta under seglingarna på Marsstrand och tog en sensationell andraplats. När nu matchracing har blivit olympisk är OS 2012 det självklara målet. I höstas blev teamet antaget till SOK:s topp- och talangprogram vilket såklart betyder mycket för vägen mot ett OS. En härligt positiv Anna tog sig tid att prata med oss om sin och besättningens OS-satsning.

 

Hur gick vägen från Lerums seglargymnasium till en OS-satsning i Matchracing? - Jag seglade E-jolle på gymnasiet men kände, även om jag lärde mig otroligt mycket, att det inte riktigt var min båt. Jag var ganska liten och så fort det blåste hade jag det jättekämpigt att hänga med. Efter gymnasiet behövde göra något annat. Jag var utomlands ett tag och jag gjorde lumpen men efter tre år gick det upp för mig att jag vill segla, jag måste bara hitta min grej. Under gymnasiet hade vi fått testa matchracing några gånger och jag tänkte mer och mer att det nog är min typ av segling. Jag började lite försiktig men ganska snabbt blev det mer och mer och roligare och roligare. Första året på Marstrand 2008 var sen såklart otroligt häftigt. Det var som en barndomsdröm som förverkligades.

 

Hur förändrades matchracingen när det blev klart att det skulle bli en OS-klass? - Det var en ganska tydlig förändring där man kände att alla tvingades ta ställning till om man ville satsa eller inte. Vi började se nya tjejer från bland annat yngling-klassen som började köra matchracing. Det blev otroligt mer seriöst och fler länder började satsa på allvar. Det är helt klart en annan grej att segla en OS-klass jämfört med att segla matchracing innan. Inte minst vad det gäller stödet från förbundet och SOK.

 

Det måste ha varit ett väldigt lyft och en positiv upplevelse för dam-matchracingen. - Absolut. Innan beskedet kom, när jag började, var allting nytt och man tyckte allt var så himla häftig och jag lärde mig nya saker och utvecklades hela tiden så kärleken till sporten fanns redan då. Skillnaden nu är att man kan bedriva det på en professionell nivå och mer eller mindre segla på heltid och den möjligheten fanns inte innan. Det har öppnats en helt ny värld för oss tjejer där även vi kan ha segling som yrke.

 

När Elliott utsågs som matchracing båten tvingades alla besättningar skära ner teamet till bara tre seglare. Var det en svår process? - De flesta teamen består av fyra seglare där en är med och tränar och fungerar som reserv och så har även vi gjort. Madeleine tränar med oss på hemmaplan vilket betyder att hon är på en hög nivå och kan hoppa in om det behövs. Alla ville vara kvar och segla när vi bytte från DS-båtarna vilket var kanon för då kunde vi träna med två båtar. Att det nu är Lotta Harrysson, Malin Källström och jag som satsar fullt ut föll sig naturligt. Det var vi tre som kunde och verkligen ville köra en fullskalig satsning så vi behövde aldrig ta något jobbigt beslut i vårt team.

 

Har ni lagt om träningen i och med den nya mycket mindre och mera fysiska båten Elliott? - Verkligen. Vi har fått väldigt bra hjälp med att lägga upp en träningsplan både från förbundet och SOK. Nu behövs det en helt annan fysik, vi skall till exempel hänga i krängband. Vi jobbar mycket med ben- och bålmuskulaturen för att orka. Det är väldigt många fler gympass nu och med tanke på att vi även behöver gå upp i vikt försöker vi hinna med 4-5 fyspass i veckan utöver våra 4-5 seglingspass.

 

Ni har tränat mycket på hemmaplan. Har det varit viktig för er? - Ja. Vi trivs väldigt bra när vi kan vara hemma och tycker att vi har bra träningsmöjligheter här utanför Göteborg. Vi har dessutom väldigt bra motstånd i och med att Keith Swinton från Perth är här och seglar mot oss. Han är bra rankad bland killarna och har varit vår räddning vad det gäller träningen på hemmaplan. Vi insåg tidigt att vi var tvungna att få hit bra motstånd och denna lösning har blivit fantastisk.

 

Har ni hjälp av en coach på tävlingar och träning? - Vi har det oförskämt bra med riktigt bra tränare. Stefan Rahm, som vi trivs jättebra med och känner en väldig inspiration att få samarbeta med, är vår huvudtränare och han kommer vara med på de viktiga tävlingarna. Vi får även hjälp av bland andra Björne Hansen.

 

Hur ser den närmaste tiden ut för er? - Vi vill såklart väldigt gärna segla för-OS i Weymouth i augusti som alla andra men i matchracingen finns det bara tolv platser och vi måste vara med och kvala en plats till Sverige vilket man gör på årets världscuptävlingar. Det blir först Holland, Kiel och sedan en regatta i Weymouth i juni innan vi vet om vi har fått en plats till tävlingen i augusti.

 

Har ni fått några uttalade krav från förbundet och SOK vad som krävs för att få segla OS 2012? - Det är i princip samma krav som i alla klasser. SOK vill att man presterar åttonde bästa nation på en världscup eller ett VM där samtliga är med. Viktigast för oss är VM i Perth i december där 75% av de tolv nationsplatser till OS tas ut. Om vi dessutom som sämst blir åtta på VM har vi tagit en OS-plats. Vi hade medvetet ett ganska långt vinteruppehåll eftersom säsongen i år är väldigt lång. Vårt mål är att vara med på för-OS och sedan öka fram till VM.

 

Med tanke på bland annat seglingarna i Hyères, vad är det ni framför allt måste träna på för att nå era mål? - Vi måste mer ut i vågorna. Vi kommer att lägga mer träning ute i havet och träna mer på att få fart i båten. Matchracingbiten har vi, vi startar bra och vi vet vad vi skall göra i de olika taktiska situationerna men vi behöver träna mer som i de andra klasserna med fart, vågteknink o s v. Vi har en tydlig plan på vad vi behöver göra vilket känns väldigt skönt. Vi tacka Anna och håller såklart tummarna och önskar all lycka till med satsningen!

 

Text Johann KniggeKOMMENTERA

adPosted February 08, 2018 at 15:05

I have bookmarked your blog, the articles are way better than other similar blogs.. thanks for a great blog! best computer for music production
Reply
asdPosted February 10, 2018 at 10:30

Thanks for providing recent updates regarding the concern, I look forward to read more. Friv
Reply
DANIPosted February 12, 2018 at 09:28

Very good written article. It will be supportive to anyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing – can’t wait to read more posts. shopping mall
Reply
adasPosted February 14, 2018 at 09:44

Thank you so much for the post you do. I like your post and all you share with us is up to date and quite informative, i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job. website design
Reply
asddsPosted February 15, 2018 at 07:18

Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging.. business website chicago il
Reply
JAMSPosted February 15, 2018 at 20:34

I read a article under the same title some time ago, but this articles quality is much, much better. How you do this.. Furniture Removalists Melbourne
Reply
asdPosted February 17, 2018 at 13:54

No doubt this is an excellent post I got a lot of knowledge after reading good luck. Theme of blog is excellent there is almost everything to read, Brilliant post. technology updates news
Reply
DANIPosted February 18, 2018 at 07:50

This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new technology. Thanks for sharing it home insurance
Reply
DANIPosted February 18, 2018 at 10:34

Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I'm happy I found this blog. Thank you for sharing with us,I too always learn something new from your post. create mobile app
Reply
DANIPosted February 20, 2018 at 06:14

That is really nice to hear. thank you for the update and good luck. Ruhrgebiet Guide
Reply
namePosted February 23, 2018 at 11:08

Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was really valuable. thanks a lot. play io games
Reply
HOANPosted February 23, 2018 at 11:09

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. http://yepi100games.org/
Reply
NUAHPosted February 23, 2018 at 11:10

That is the excellent mindset, nonetheless is just not help to make every sence whatsoever preaching about that mather. Virtually any method many thanks in addition to i had endeavor to promote your own article in to delicius . http://friv4school2017.net/
Reply
NAUWVPosted February 23, 2018 at 11:10

I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing. http://kizi.land/
Reply
DANIPosted February 24, 2018 at 08:38

I think that thanks for the valuabe information and insights you have so provided here. hvac repair carrollton tx
Reply
DANIPosted March 03, 2018 at 19:36

I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a great information that is actually helpful. Good day! Comfort Care Family Dental
Reply
DANIPosted March 04, 2018 at 12:39

Very good points you wrote here..Great stuff...I think you've made some truly interesting points.Keep up the good work. technology news updates
Reply
DANIPosted March 05, 2018 at 06:33

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. menu items
Reply
FARHANPosted March 05, 2018 at 21:18

If more people that write articles really concerned themselves with writing great content like you. more readers would be interested in their writings. Thank you for caring about your content. ice cream flavors
Reply
DANIPosted March 06, 2018 at 07:17

Your content is nothing short of brilliant in many ways. I think this is engaging and eye-opening material. Thank you so much for caring about your content and your readers. voyance par telephone gratuit
Reply
asdPosted March 06, 2018 at 16:00

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. Thanks... dresses
Reply
DANIPosted March 07, 2018 at 07:48

That appears to be excellent however i am still not too sure that I like it. At any rate will look far more into it and decide personally! jfk car service
Reply
asdPosted March 07, 2018 at 16:45

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. google maps updates
Reply
DANIPosted March 08, 2018 at 06:39

Nice to be visiting your blog again, it has been months for me. Well this article that i've been waited for so long. I need this article to complete my assignment in the college, and it has same topic with your article. Thanks, great share. chiropractic
Reply
asdasdPosted March 08, 2018 at 18:54

Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information.. best home blood pressure monitor
Reply
DANIPosted March 10, 2018 at 06:25

Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. acupuncture ehr
Reply
FARHANPosted March 10, 2018 at 12:40

If more people that write articles really concerned themselves with writing great content like you. more readers would be interested in their writings. Thank you for caring about your content. scatole plexiglass
Reply
ASDADPosted March 11, 2018 at 11:42

Great article with excellent idea!Thank you for such a valuable article. I really appreciate for this great information.. electric razor
Reply
DANIPosted March 12, 2018 at 06:32

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. latest upcoming gadgets
Reply
gogy 2Posted March 13, 2018 at 10:20

I'm full of the joys of spring when see your new posts. I like them very much. To me, they really help me somtimes. Thanks for sharing your knowledge. I have been waiting for your following articles. gogy2.xyz http://www.friv4school.games
Reply
johnb6174Posted March 14, 2018 at 12:43

I found your this post while searching for information about blog-related research ... It's a good post .. keep posting and updating information. latest technology
Reply
FARHANPosted March 16, 2018 at 16:38

Thank you very much for writing such an interesting article on this topic. This has really made me think and I hope to read more. baby shopping list
Reply
FARHANPosted March 16, 2018 at 18:54

That is really nice to hear. thank you for the update and good luck. One Pacific Residence
Reply
asdasPosted March 17, 2018 at 13:40

Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging.. cebu condos for sale
Reply
DANIPosted March 18, 2018 at 06:27

That is the excellent mindset, nonetheless is just not help to make every sence whatsoever preaching about that mather. Virtually any method many thanks in addition to i had endeavor to promote your own article in to delicius nevertheless it is apparently a dilemma using your information sites can you please recheck the idea. thanks once more. latest tech
Reply
FARHANPosted March 18, 2018 at 15:46

I think this is a really good article. You make this information interesting and engaging. You give readers a lot to think about and I appreciate that kind of writing. Poker Online Terpercaya
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

VECKANS FEM MEST LÄSTA

Det är alltid intressant att summera föregående vecka utefter vad som var mest läst på hemsidan. Av erfarenhet vet vi på redaktionen vad ni läsare tycker...

James Spithill klar för Luna Rossa ...

Jimmy Spithill hävdade i september, efter förlusten mot Team New Zealand, att Ora...

Så här gör du din motorbåt till en ...

Spara bensinpengar, bli mer miljövänlig och slipp motorljudet. Kolla in Omega Sai...

Tuff start på EM för Max Salminen

Nicholas Heiner från Nederländerna vann det enda racet på första dage...

Till salu: Ett stycke rockhistoria ...

Pink Floyds medgrundare Rick Wright ägde Evrika i 25 år. Han nöjesseglade h...x