PER FRYKHOLM

Maj 02, 2014 @ 15:15:33   Foto Jan Cermenius Text Fredrik Aurell


 

I artikelserien Coaches Corner möter vi duktiga seglingscoacher för att få en inblick i hur de arbetar och tänker. Den här gången träffar vi Per Frykholm. Per arbetar på Lerums seglargymnasium och han blev nyligen utsedd till årets coach av Svenska Seglarförbundet. 

 


 

Per började sin seglingskarriär som fyraåring i klubben Kristinehamns Kanotseglare. Han tycker om att idrotta och parallellt med segling tränade Per simning, ishockey och fotboll. Till slut valde han att specialisera sig på segling och började på seglargymnasiet i Lerum. Han var framgångsrik i Laser och kom bland annat tia på ungdoms VM. Under gymnasiet började han även intressera sig för storbåtssegling och matchracing. Under några år blev det mycket storbåtssegling i Sverige och utomlands. Bland annat på World Match Racing Tour med Torvar Mirsky och på Volvo Baltic Race där man tävlade på VO60 båtar. Det fanns en dröm om att få segla Volvo Ocean Race en dag men efterhand insåg Per att han inte riktigt trivdes med de långa vakterna, det långsamma tempot och segling på instrument under natten. Tanken på att återvända till olympisk segling som coach föddes och Per bestämde sig för att utbilda sig på GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan. Efter avslutad utbildning började Per arbeta som tränare på Lerums seglargymnasium som är ett av två riksidrottsgymnasier med segling som inriktning.

Varför började du coacha? – Tanken på att coacha har alltid lockat mig och när jag fick frågan om att hoppa på som coach på ett NM för E-jolle juniorer tvekade jag aldrig att tacka ja. Det var roligt och gav mig mycket men framför allt gick det riktigt bra. Alla våra seglare kom på pallen om jag minns rätt. Det gav mersmak och var början på en lång resa där jag till slut kom tillbaka till min gamla gymnasieskola som tränare.

Vilket är ditt bästa minne hittills som coach? – I det här jobbet får man besöka fantastiska platser och möta spännande människor. Men för mig är det ändå de stora vinsterna som är min drivkraft. Det är häftigt att få vara en del av framgången de gånger när allt stämmer och seglarna presterar på ett stort mästerskap.

Har du en filosofi i ditt arbete som coach och hur ser den i så fall ut? – Mitt mål är att alla skall få ut maximalt av sin potential. Som coach försöker jag ge varje individ rätt förutsättningar och rätt verktyg för att lyckas. Viljan att lyckas måste personen redan ha. Visst kan man pusha och peppa inför ett kommande mästerskap eller någon annan kortsiktig utmaning, men den långsiktiga viljan och uthålligheten måsta seglaren hitta hos sig själv. Har man inte hittat den motivationen orkar man heller inte de där tunga passen med karaktärshöjande väder i november när det blåser 17 meter och man inte riktigt vet om det är snöstorm, hagelstorm eller både och.

Vilken är den största utmaningen med att coacha segling jämfört med andra sporter? – Jag har fått den här frågan förr och tycker egentligen att frågeställningen är fel. Idrott kan bli otroligt komplex och då tror jag att det är viktigt att försöka förenkla. Jag har varit på tränarkonferenser där det är ett evigt diskuterande om varför just den ena eller den andra idrotten är mer invecklad eller svåranalyserad. I själva verket är allt idrottande komplicerat, åtminstone på en hög professionell nivå. Men samtidigt är det ganska enkelt. I fotboll skall man göra flest mål och i segling skall man vara först över mållinjen. Ofta tjänar man på att inte grotta ner sig i alla komplicerade detaljer utan hellre koncentrera sig på vad man skall göra för att komma först över linjen i nästa race.