CALLE HENNIX – Båtutvecklare

Oktober 27, 2012 @ 16:50:01   Foto Search Magazine

Foto Flemming Thomsen
1 AV 5

  “Another day at the office” är en artikelserie där vi intervjuar svenskar som lyckats internationellt, inte bara genom att segla utan även genom att ha andra roller inom segling. Här lär vi känna flerskrovsseglaren Calle Hennix som arbetar med att utveckla nya båtkoncept. I senare nummer kommer vi bland andra få träffa Johan Barne - Prestandaanalytiker och Per Andersson - Segelmakare.

    Calle har alltid tyckt om att  segla och meka med båtar. Det började med en optimist som hans pappa hade byggt och fortsatte med en hemmabyggd Moth. 

    Ett tidigt seglingsminne som började med katastrof men slutade med glädjerus var när mothen sjönk. Mitt under en fartfylld segling spricker skrovet och båten börjar långsamt sjunka. Calle slet som ett djur för att försöka bärga resterna och rädda sig själv men drev tröstlöst över fjärden och hamnade på motsatt strand. När han satt där och begrundade sitt öde och sitt havererade fartmonster dök räddningen upp i form av en ”jollemamma” i en turkosblåa Mustang Mach 2 med vita fartränder. Den teknikintresserade Calle var efter det mycket nöjd med både haveri och sin skjuts hem. 

    Parallellt med jolleseglingen började Calle tidigt med havskappsegling. Under Admirals Cup 1981 var han 16 år och den yngsta deltagaren dittills. Han deltog i Withbread 1989/90 på The Card och var med på den svenska Americas Cup satsningen Tre kronor i San Diego. När Kalifornienäventyret tog slut var det dags att börja förvärvsarbeta. 

    Efter tio år i reklambranschen lockade seglingen för mycket. Calle hobbyseglade hela tiden och hade fått chans att prova på flerskrov, både små lätthanterliga F18 katamaraner i Archipelago Raid och mäktiga Orma trimaranerna i Oops Cup. 

    Flerskrovseglingen gjorde att Calle fick tillbaka seglingsbehovet på allvar och här någonstans föddes idén om att hitta den perfekta kappseglingstrimaranen. Det visade sig vara lättare sagt än gjort och Calle var inte nöjd med någon av båtarna på marknaden. Till slut gav han upp och bestämde sig för att bygga en egen. Calle beskriver det närmast som ett kall. ”Jag skall bygga en egen båt”. Det var 2002 och nu 2012 håller han på att lansera sin andra båt i SeaCart serien.


    Vad är det du arbetar med? – Arbetet med att ta fram en båt består av flera skilda faser och tar åtskilliga år från idé till sjösättning. Vi är ett litet företag och jag är involverad i de flesta delarna av processen. Man kan nog sammanfatta min roll som konceptutvecklare och projektledare. I den första fasen handlar det mycket om att göra en grundlig marknadsanalys och fundera ut vad det är för sorts båt vi skall ta fram. Jag bollar idéer med seglare jag känner, potentiella kunder och min designer Marc Lombard.

    När grundkonceptet väl är satt och finansieringen är säkrad går vi in i ”design-mode”. Nu börjar båten ta verklig form, vi tittar på små och stora detaljer och försöker förutse potentiella problem. Här involveras även segeldesignern som en viktig partner i projektet. Under nästa fas börjar vi förbereda produktionen. Min första båt SeaCart 30, en offshore trimaran helt i kolfiber, byggdes hos Marström i Västervik. Lillasystern SeaCart 26 producerar vi i Thailand hos CMI.

    Vad för sorts båt är SeaCart 26? – Det är en prisvärd 26 fots entypstrimaran framtagen för kustnära racing. Det är en sportig ”daysailer” som seglas på tre eller fyra personer. Båten är byggd

i glasfiber och epoxi med kolfiberförstärkningar och väger under 800 kg seglingsklar. Den har välvda centerbord i pontonerna som vid 14 knops fart skapar 400 kg lyftkraft. Den är trailerbar och väldigt lätthanterligt. Ytterskroven är infällbara och den riggas enkelt av två personer. Till sommaren planeras en cup med fyra till fem delseglingar. Det blir en kombination av distans- och bankappseglingar liknande det man kör i Americas Cup idag. Cupen organiseras av Whyshore och det kommer att vara minst sex båtar på startlinjen.

    Beskriv hur en typisk arbetsdag ser ut för dig? – Eftersom projektet har så många olika faser är den ena dagen inte den andra lik. Den här vintern har jag till exempel spenderat mycket tid på fabriken i Thailand och översett produktionen av de första båtarna. Det handlar om att dokumentera och se till att det blir rätt kvalité på processer och komponenter. Det har gått jättebra och båtarna blir verkligen välbyggda. Nu handlar det mer om att marknadsföra konceptet och skapa förutsättningarna för en stark klass.

    Vad krävs för att bli bra på det du gör? – Man måste nog ha stor passion för båtar och segling för det är mycket jobb. Man måste vara målinriktad och på gränsen till dumdristigt envis. Det dyker upp många hinder på vägen så uthållighet och en klar målbild är ett måste. En stöttande omgivning och familj är också en förutsättning annars hade det aldrig fungerat. Det är viktigt att vara intresserad av teknik och tekniska lösningar. Det blir många val under designprocessen och det måste finnas någon som ser till att designern håller sig inom ramarna och att ohämmad kreativitet inte kommer i vägen för en användbar produkt. Det finns många häftiga lösningar därute som vid första anblicken kan verka spännande men som i slutändan inte tillför produkten tillräckligt mycket och fördyrar. Eftersom det är många olika personer och viljor involverade i ett sådant här projekt är det viktigt att vara en god diplomat och en teamplayer.

    Roligaste minnet från ditt jobb? – Det finns många men ett underbart minne är när vi hade mekat hela dagen och skulle göra den första provseglingen med SeaCart 26:an. Jag och Anders Lewander, vår segeldesigner, var på plats i Thailand och vi var mycket uppspelta. Vi kämpade på men det tropiska kvällsmörkret föll snabbt och det hann bli kolsvart innan vi var klara. Vi stod där på stranden och funderade på vad vi skulle göra. Naturligtvis kunde vi avvaktat till morgonen därpå men efter två års väntan kunde vi bara inte hålla oss. Vi har seglat många Archipelago Raid ihop så det kändes bekant att ta på sig pannlampor och ge oss ut. De övriga på plats tyckte vi var helt galna. Men det var spännande och en otrolig känsla när båten tog fart i den lätta kvällsvinden och man för första gången fick känna lyftet från de välvda centerborden. Det gick sjukt fort och vi tjöt av glädje.


    Många unga svenskar drömmer om att få arbeta med segling, har du några tips?

– Segla gärna OS klasserna men begränsa dig inte till dem.

– Börja tidigt att segla i större besättningar på större båtar.

– Var ihärdig och fokuserad, ge allt varje gång du är ute och seglar.

– Lär dig av de bästa, sträva alltid efter att få segla med ett av de bättre teamen i klassen.

– Var öppen för alla förslag, berätta för alla att du gärna hänger på, då dyker möjligheterna snart upp.


Text: Fredrik Aurell

Foto: Flemming Thomsen, Malcolm Hanes, Odd Lindqvist

KOMMENTERA

williamaPosted July 25, 2016 at 10:31

I read a article under the same title some time ago, but this articles quality is much, much better more learn . How you do this..
Reply
williamaPosted July 27, 2016 at 13:06

I am happy when reading your blog with updated information! thanks a lot and hope that you will post more site that are related to this site more learn .
Reply
DannyPosted August 01, 2016 at 11:28

It is simple this purpose that hundred and million of weblogs are nowadays available on superstar style, superstar hair, and information relevant to them and exclusively on there personal lifestyle http://celebritiesbrands.yolasite.com/.
Reply
okashaPosted August 04, 2016 at 01:14

Need to investigation web pages by using suitable home elevators supplied issue and give the theifs to coach all of our impression as well as posting. كشف تسربات المياه
Reply
hisitePosted August 04, 2016 at 01:15

I gotta favorite this website it seems very helpful web solutions company in egypt - mobile app development company
Reply
basmaPosted August 04, 2016 at 01:17

nice post ... كشف تسربات المياه
Reply
SaadPosted August 05, 2016 at 10:17

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives indepth information. Thanks for this nice article www.everisles.com.
Reply
click to find out morePosted August 07, 2016 at 03:35

Someone Sometimes with visits your blog regularly and recommended it in my experience to read as well. The way of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that insight you provide the readers! click to find out more
Reply
amriPosted August 09, 2016 at 22:06

That could function short-term, however it’s not really a practical long-term answer with regard to men who wish to end up being with this 1 unique woman these people can’t cease considering. mailit review
Reply
amirPosted August 15, 2016 at 21:56

I favor your current article. It can be very good to view anyone explain in words through the cardiovascular along with lucidity for this critical issue might be quickly seen. details watch internet site. memberhub review
Reply
korokyPosted August 16, 2016 at 15:05

That could function short-term, however it’s not really a practical long-term answer with regard to men who wish to end up being with this 1 unique woman these people can’t cease considerin كروكى
Reply
amirPosted August 18, 2016 at 22:04

The job you need to do is extremely very easily shown inside your blogs; you're a genuine expert. I'd like to include an additional website towards the suggested types a person discussed a week ago. Request your own visitors to look at world wide web. video wave review
Reply
www.pubfilm.wsPosted August 24, 2016 at 09:18

thank u for this article www.pubfilm.ws
Reply
SaadPosted August 27, 2016 at 10:54

As a newcomer, I search for all time online for great posts and articles that will help me. So thank you for this awesome site the lost ways scam.
Reply
SaadPosted August 30, 2016 at 10:42

Currently, SEOs are managing more customers in comparison with the past decades. Statistics show that about 40% of the SEOs on the market manage at least 11 customers while 23% SEOs manage at least 21 customers you can look here.
Reply
Треvor MarceyPosted September 02, 2016 at 18:53

Though there could be other similar products in the market there are some obvious reasons as to why phenq could be considered to be one of the most effective. It comes with a lot of benefits and its track record is very good to say the least. Here are a few important points as to why it could be considered as one of the best options that is available in the market today:
Reply
williamaPosted September 03, 2016 at 06:34

Hi I found your site by mistake when i was searching yahoo for this acne issue, I must say your site is really helpful I also love the design, its amazing!. I don’t have the time at the moment to fully read your site but I have bookmarked it and also add your RSS feeds. I will be back in a day or two. thanks for a great site This Site.
Reply
SaadPosted September 03, 2016 at 14:28

An efficient SEO strategy will allow you to achieve individuals from all over the whole world. Now that's powerful! You really need to have your web website enhanced for the google by a professional SEO expert who delivers google optimization help you need to stand above competitors good.
Reply
American SamoaPosted September 05, 2016 at 08:18

This is my first time i visit here and I found so many interesting stuff in your blog especially it's discussion, thank you. Video Wave Review | Video Wave Review Video Wave |Video Wave Review |Home pages
Reply
amirPosted September 19, 2016 at 21:14

Making it very seek out online websites utilizing useful information on specified niche and provides the criminals to professor some of our belief and also report. accommodation augusta wa
Reply
amriPosted September 22, 2016 at 11:08

Once i received onto your website even though getting consideration basically somewhat tad submits. Pleasurable strategy for upcoming, I am bookmarking at the same time acquire kinds end rises upwards. Acne solution
Reply
amirPosted September 22, 2016 at 19:55

I seriously get pleasure from just looking at your websites. slots
Reply
salmaPosted September 23, 2016 at 08:59

I am very interested in sailing. It is really very interesting to read the experience of the Calle who always enjoyed sailing and tinkering with boats. I have seen the boats. But I didn’t get a chance to sail in that boat. kosher restaurants nyc
Reply
amirPosted September 28, 2016 at 20:25

I truly appreciate merely reading through all your blogs. carports austin tx
Reply
amriPosted September 30, 2016 at 21:27

Fine site and the great level of quality information plus I’m convinced this is considerably handy. Post worldwide ads
Reply
American SamoaPosted October 01, 2016 at 14:35

Thanks for the blog loaded with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for Explaindio 3.0 ReviewI was searching for Explaindio 3.0 Review
Reply
anmirPosted October 04, 2016 at 20:47

Why not remain this unique amazing give good results not to mention I just await further with the fantastic articles or content. plumber 
Reply
amriPosted October 09, 2016 at 19:31

Very good web site with the exceptional good quality goods along with I’m confident this is drastically valuable. Bill Twyford
Reply
amriPosted October 11, 2016 at 15:23

That'sthe reason advertising and marketing that you suitable homework in advance of crafting. It is also possible to jot down improved posting with this. Cotton Necktie
Reply
American SamoaPosted October 12, 2016 at 14:26

instaeasy review InstaEasy was created by Luke Maguire , it's the worlds leading instagram auto engagement tool InstaEasy new software 'll be launched on 2016-Oct-20,having your Instagram account engaging with audience 24 hours a day
Reply
amriPosted October 14, 2016 at 23:39

Which could perform short-term, yet it’s not just a feasible long-term remedy regarding fellas who would like to become your a single specific lady they will can’t quit contemplating. sherryslife
Reply
amirPosted October 15, 2016 at 23:28

I can seek web-sites having applicable information on presented subject matter and gives those to educator your judgment along with the document. authority site review
Reply
alifPosted October 16, 2016 at 19:42

Right after studying the sites, My partner and i thus desire to set up my own, personal essayteam at the same time! halloween
Reply
amirPosted October 17, 2016 at 21:36

It’s an assessment web site. Might you look it over for people and also inform us just how trustworthy these kinds of critiques are usually? gold plating service
Reply
amirPosted October 19, 2016 at 21:43

This is exactly equally an excellent content i quite really liked checking. This isn't all the time which i possess potential to work out an issue. rn ceu
Reply
amriPosted October 21, 2016 at 14:39

In your blogging, it will be sharp you will be the perfect guy to help you about as much as possible authoring. demenageurs sherbrooke
Reply
pioneerseoPosted October 25, 2016 at 13:10

All our Car Covers are backed by our exclusive Lifetime Warranty and a Perfect-Fit Guarantee. Your purchase is also protected by a 30-day risk free, money back guarantee should you not be 100% satisfied with your Chevrolet Corvette Car Covers. Order now and take advantage of our Free Shipping.porsche boxster car cover
Reply
amirPosted October 25, 2016 at 20:28

Fine site and the great level of quality information plus I’m convinced this is considerably handy. handcrafted jewelry
Reply
pioneerseoPosted October 28, 2016 at 10:29

He also avoids using unnecessary dog training methods, even if they’re not cruel. For example, many dog trainers use clickers, which don’t hurt the dog in any way but instead click in order to communicate with the dog. doggy dan the online dog trainer
Reply
sitesPosted November 03, 2016 at 20:13

Keep up the fantastic work, I read few posts on this website and I think that your web blog is real interesting. sites
Reply
alexPosted November 19, 2016 at 09:24

Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks! buying homes
Reply
ssdPosted November 20, 2016 at 08:59

Wow! This could be one of the most useful blogs we have ever come across on thesubject. Actually excellent info! I’m also an expert in this topic so I can understand your effort. סיינטולוגיה
Reply
borwnPosted November 27, 2016 at 10:22

Cool stuff you have got and you keep update all of us. buy Instagram video views
Reply
ssdPosted November 27, 2016 at 11:07

Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. Web Design Companies in Kenya
Reply
PioneerSEOPosted December 02, 2016 at 11:22

Once you discover Zoe Bray Cotton, it’s hard not to fall in love. She’s a professional trainer and fitness expert who spent years trying to figure out the perfect program for average women who zoe bray cotton needed to get into shape. programo detaloj
Reply
sindhPosted December 03, 2016 at 14:43

somos la web con las mejores chicas prepagos de colombia, mujeres hermosas con la disposicion de complacer tus sueños eroticos, las escorts mas hermosas y fantasticas, encuentralas solo en nuestra web. dinos cual te enviamos. Modelos Escorts Bogota
Reply
alexPosted December 04, 2016 at 12:39

Excellent website you have here, so much cool information!.. supply chain
Reply
OtherPosted December 07, 2016 at 05:59

Your article has piqued a lot of positive interest. I can see why since you have done such a good job of making it interesting. Sightseeing Switzerland
Reply
alexPosted December 07, 2016 at 12:12

i am for the first time here. I found this board and I in finding It truly helpful & it helped me out a lot. I hope to present something back and help others such as you helped me. lacak paket
Reply
alexPosted December 13, 2016 at 06:53

I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. Thanks Miami
Reply
alexPosted December 31, 2016 at 09:55

I am continually amazed by the amount of information available on this subject. What you presented was well researched and well worded in order to get your stand on this across to all your readers. http://www.duette.co.uk/kitchen-blinds/
Reply
SherryPosted January 04, 2017 at 10:28

:) Reading your blog is a nice way to start a week. Thank you for sharing! It's so inspiring! http://www.dogbreedsdb.com
Reply
SherryPosted January 04, 2017 at 10:31

And I look forward to see other posts from you! dog food
Reply
JAMSPosted January 10, 2017 at 11:28

Great Article it its really informative and innovative keep us posted with new updates. its was really valuable. thanks a lot. post office change of address
Reply
JAMSPosted January 10, 2017 at 22:44

hi was just seeing if you minded a comment. i like your website and the them you picked is super. I will be back. Scott Keever Seo
Reply
alexPosted January 11, 2017 at 07:21

Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. Dwayne Corbitt
Reply
JAMSPosted January 11, 2017 at 21:29

Great content material and great layout. Your website deserves all of the positive feedback it’s been getting. structured settlement
Reply
acneultimatePosted January 13, 2017 at 16:24

You have a good point here!I totally agree with what you have said!!Thanks for sharing your views...hope more people will read this article!!! www.phoenixofhickory.com
Reply
pioneerseoPosted January 14, 2017 at 10:06

Excellent Blog! I would like to thank for the efforts you have made in writing this post. I am hoping the same best work from you in the future as well. I wanted to thank you for this websites! Thanks for sharing. Great websites! expose cheaters
Reply
JAMSPosted January 14, 2017 at 18:28

I really enjoyed reading this post, big fan. Keep up the good work and please tell me when can you publish more articles or where can I read more on the subject? Calgary office movers
Reply
JAMSPosted January 15, 2017 at 12:53

Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place.. stumbleupon seo
Reply
JAMSPosted January 16, 2017 at 19:00

this is really nice to read..informative post is very good to read..thanks a lot! advogados de imigração
Reply
JAMSPosted January 18, 2017 at 18:16

I wish more authors of this type of content would take the time you did to research and write so well. I am very impressed with your vision and insight. Used RV Dealer in Missouri
Reply
JAMSPosted January 20, 2017 at 07:28

Thanks for your insight for your fantastic posting. I’m glad I have taken the time to see this. advogado trabalhista
Reply
pioneerseoPosted January 20, 2017 at 17:51

Great post! I am actually getting ready to across this information, is very helpful my friend. Also great blog here with all of the valuable information you have. Keep up the good work you are doing here.rain gutters newton ma
Reply
JAMSPosted January 20, 2017 at 19:46

I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all,.. storemapper
Reply
JAMSPosted January 22, 2017 at 19:32

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing... Georges Sadala Rihan
Reply
JAMSPosted January 23, 2017 at 22:11

I think this is a really good article. You make this information interesting and engaging. You give readers a lot to think about and I appreciate that kind of writing. Pheromones to Buy
Reply
JAMSPosted January 24, 2017 at 21:04

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. receita de panqueca
Reply
JAMSPosted January 27, 2017 at 15:55

Thanks for the post and great tips..even I also think that hard work is the most important aspect of getting success.. reputacao online
Reply
JAMSPosted January 27, 2017 at 23:48

I am hoping the same best effort from you in the future as well. In fact your creative writing skills has inspired me. webwinkel horloge
Reply
JAMSPosted January 28, 2017 at 17:41

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives in depth information. Thanks for this nice article. Calgary Movers
Reply
pioneerseoPosted January 30, 2017 at 16:54

Interested in choosing the right VPN for you? Read the reviews first! On vpnhive.com you can find detailed reviews of the best VPN providers out there, including: Express VPN, Nord VPN, VyprVPN, Private Internet Access, HideMyAss, Cyberghost, Cactus VPN, VPN ac, IP Vanish, Liquid VPN, Strong VPN. Stay hidden!Liquid VPN
Reply
JAMSPosted January 30, 2017 at 18:19

Great post, you have pointed out some excellent points, I as well believe this is a very superb website. o que fazer em miami
Reply
Mary ParkPosted February 01, 2017 at 11:02

I get some pleasure from reading at your websites Health Blog
Reply
JAMSPosted February 01, 2017 at 11:06

Very good written article. It will be supportive to anyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing – can’t wait to read more posts. casas em miami
Reply
pioneerseoPosted February 01, 2017 at 18:27

Home and apartment cleaning in BrooklynCleaner Brooklyn
Reply
easterPosted February 04, 2017 at 13:31

cool idea sir, well i want to try this and i'am get excited about this love it.Easter Bunny Outfits
Reply
JAMSPosted February 06, 2017 at 17:36

You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you. gummies vitamins
Reply
jamsmalikPosted February 16, 2017 at 12:45

thank you for a great post. hemorrhoid remedy
Reply
jamsmalikPosted February 16, 2017 at 14:56

This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again. natural treatment for sinus infection
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Smygtitt på Emirates Team New Zeela...

Emirates Team New Zeeland ska enligt källor visa upp sin nya AC50 på torsdag, men bilder på den nya båten och dess nytänkande trimstationer har läckt ut.

Allt du behöver veta om foilande Kite

Foilande Kitesurfing börjar bli vanligare och vanligare. Det är inte helt lä...

Wingsuit-hoppning med kärlekstema (...

14 februari, dagen då världen visar sin kärlek lite extra till nära o...

Det tuffaste racet att vinna - Volv...

Volvo Ocean Race vet vi alla är ett tufft race som sätter krav på seglarna...

Gunboat ser ut att ta dig över de s...

Gunboat 66 Extreme H2O är en full utrustad båt för jorden runt segling och...
x