Skandinavian Racing Week - Kappsegla i de tusen öarnas land

Drömmer du om att kombinera ditt kappseglingsintresse med varma vindar och turkosblått vatten? Då kan detta vara något för dig! I september är det premiär för Scandinavian Racing Week i Kroatien. En flotta på tio stycken sprillans nya Salona 38:or står till tjänst som verktyg och tävlingen utspelar sig i en av världens vackraste skärgårdar.

Initiativtagare till arrangemanget heter More Sailing. Till vardags arrangerar företaget upplevelseresor till Kroatien med inriktning på segling. Idén till kappseglingsveckan har funnits en längre tid men stötts, blötts och fått mogna fram till ett koncept som skall locka såväl privatpersoner som företag att kappsegla i Kroatien. – Vi har länge velat göra något i den här stilen, till stor del för att vi tycker det är kul men också för att vi vill bredda oss. Vi vill kunna erbjuda spännande segling till personer som aldrig varit ombord på en båt men också till riktigt duktiga seglare och kappseglare som söker nya utmaningar i sin segling, berättar Malin som tillsammans med Einar Halldin startade More Sailing 2009. – I dagsläget är merparten av våra gäster oerfarna, fortsätter Einar. Vi vill skapa ett mer komplett utbud som kan attrahera en bra mix av seglare, från nybörjare till absoluta toppen av svensk kappsegling. Hos oss skall man kunna känna på segling för första gången, gå kurs, segla några säsonger för att så småningom börja kappsegla och kanske anmäla sig till någon av regattorna som går i Kroatien och självklart gärna till den som vi själva arrangerar. På det viset kan vi vara foten in i seglingsvärlden för de gäster som fastnar för segling och följa dem i deras utveckling.

Tävlingsupplägget är enkelt och bygger på att underlätta så mycket som möjligt för seglarna så att var och en kan koncentrera sig på tävlingen och alla trevligheter runt omkring. Man snackar ihop sig med fem av sina mest talangfulla och trevliga kompisar och bokar en båt. I princip räcker det med att packa sin seglartrunk och dyka upp på bryggan. Man kan köpa ett helt paket där resa, transfer och mat ingår eller enskilda tjänster. Önskar man t ex bila ner har More Sailing bra vägbeskrivningar, tips på trevliga restauranger och övernattingsalternativ samt tips på sevärdheter på vägen.

Man kommer ner på lördagen, välkomnas av tävlingsledningen, flyttar in i sina båtar och minglar i marinan. Söndagen är till för frisegling. På morgonen får man bekanta sig med båtarna och på eftermiddagen värmer man upp med ett tune up race. På måndagen börjar allvaret och man lämnar hemmahamnen för att ta sig till första delmålet. De kommande fem dagarna spenderas på olika platser i skärgården och man varvar ban- med distanskappseglingar beroende på väder och vind. Alla dagar startar med skepparmöte och avslutas med en gemensam debriefing och after sail. Det kommer även att finnas möjlighet till föreläsningar under veckan samt teambildning och workshops.

Regattaledaren är ingen mindre än Mange Olsson. Han kommer att finnas på plats och styra upp tävlingen men också fungera som bollplank och coach för dem som önskar. Vid önskemål kan han till och med gå ombord under och ge tips på alltifrån trim till arbetsfördelning och teamwork på båten. Mange är en av världens mest erfarna havskappseglare, en erkänt duktig ledare och fantastisk motivatör.

Målet med Scandinavian Racing Week är att skapa en oförglömlig upplevelse i form av utmanande och kul kappsegling i fantastisk miljö. Varje dag är en ny etapp och även om fokuset ligger på tävlingen kommer det att finnas gott om tillfällen att upptäcka den Kroatiska skärgården och njuta av allt som landet har att erbjuda. Kan det bli bättre?

Vill du veta mer om Scandinavian Racing Week eller rent av boka en båt skickar du ett mail till boka@moresailing.se.

Text och bild Search Magazine

Top