Oskar Kihlborg

WATER&ICE

 OSKAR KIHLBORG

Oskar Kihlborg växte upp i Saltsjöbaden i en syskonskara på fyra. Han har bland annat läst filmvetenskap på universitetet, klättrat upp för världens högsta berg, genomfört ett antal expeditioner till Himalaya och seglat tre gånger över Atlanten. Han började plåta i 10-årsåldern med morfars Rolleiflex och framkallade svartvit film nere i källaren. Så småningom tog han kameran och gav sig ut i världen på äventyr och fotograferade åt sponsorer och tidningar. I mitten på 90-talet började han plåta på heltid och idag är han en av världens mest respekterade seglingsfotografer. Här är ett axplock av hans bilder.

Oskar plåtar till 95 % segling och har bl a jobbat med projekt som Cap Gemini, SEB, Nicorette, Volvo Ocean Race, Ericsson och Victory Challenge. Han gillar även att plåta isjakt. – Isjakt är väldigt exotiskt och får mycket uppmärksamhet runt om i världen. För 10 år sedan var Sverige en av de starkaste nationerna men idag är det framför allt Polen och Holland som är duktiga, berättar Oskar.

Vad är dina tips till amatörfotografen? – Att våga gå utanför normerna. Man kan ta ett gäng bilder efter konstens alla regler för att vara på den säkra sidan och säkert få med sig något hem. Sen kan man experimentera och ta bilder på sätt som man egentligen inte alls skall ta bilder på. Det är inte säkert att det blir bra men chansen finns att det blir riktigt bra och väldigt speciella bilder om man inte gör som alla andra. Det handlar bara om att våga.

Hur vet man om en bild är bra? – En bra bild skapar en känsla, så enkelt är det.

ice

– En grafisk bild från VM i DN-isjakt på Rigabukten. Det är snyggt, inte så mycket färger, lite strikt och rent. Jag gillar rena bilder. Jag har inte sett så mycket isjaktsbilder tidigare och det är kul att vara ensam om något.

Americas cup

– Americas Cup nr 32. Platsen är Valencia. Ett av de få tillfällena man faktiskt fick tillåtelse att flyga helikopter över starten.

Americas cup

– Jag arbetade för Victory Challenge under Americas Cup nr 32. En galen men fantastiskt rolig värld och den här bilden togs i samband med det.

Oscar Kihlborg

–En vanlig dag på jobbet. På väg över Atlanten på en Swan 90. Masten är 35 meter hög. Till skillnad från de två gånger jag kappseglat över Atlanten tidigare var det här i särklass den bästa. Frystorkat fanns inte ens i livflotten. Två väldigt behagliga veckor med undanvind, härligt.

Vill du se mer av Oskar Kihlborgs bilder kan du besöka hans hemsida eller Sea&Co.

www.kihlborg.se

www.seaandco.net

Top