DAN LJUNGSVIK

Mars 06, 2012 @ 21:42:24   Foto DAN LJUNGSVIK

DAN LJUNGSVIK
1 AV 7

Jag träffar Dan i hans studio på Vasagatan i Göteborg. Han är alldeles för solbränd för årstiden.

Som så många gånger förr har han kombinerat fotograferandet med sin passion

för sport men den här gången var det varken segling, vindsurfing eller freestyleskidåkning

som stod på programmet utan vågsurfing i Portugal.

 

”Bilden är tagen under Louis Vuitton Cup 2007 i Valencia och för mig är den lite surrealistisk.

Den är ovanlig och jag gillar den mer och mer hela tiden. Det oskarpa havet och

reflexionen i vattnet är ett lite oförklarligt fenomen som bara uppstod just då.”

 

AC Valencia

 

 

   Dan var ung och hängiven när han stapplade upp på företaget Bildreportage i Göteborg och sökte sommarvikariat som pressfotograf. Han anställdes på prov och fick några uppdrag för att bevisa sig värdig. I samma veva hände det omtalade Tuveraset. Dan hade slutat för dagen och skulle precis åka hem när han hörde polisradion på redaktionen. Han tog kameran och åkte till Tuve och var bland de första på platsen. Han gick upp på toppen, ställde kameran på en sten, öppnade slutaren och gick och sprejade med en blixt så att rimfrosten reflekterade ljuset. Med sig hem fick han en väldigt bra översiktsbild på hela området. När brandkår, polis och andra fotografer anlände var Dan redan klar. – Det blev ett jätterabalder, berättar Dan. Det var en sådan extrem nyhet och just den bilden sålde över hela Europa och efter det fick jag fast anställning.

 

Dan jobbade på bildbyrån och snackade en hel del skidåkning, vindsurfing och segling med sina kollegor. Efter fyra år kom chefen in och tyckte att han skulle säga upp sig. – Han såg säkert att jag inte var pressfotograf i själ och hjärta, att jag hade andra ambitioner och ville arbeta mer konstnärligt. Han föreslog att jag skulle dra till Hawaii och plåta surfing vilket jag också gjorde.

 

Under nästan ett helt decennium reste Dan till olika platser i världen och frilansade för diverse magasin och tidningar. – Under den här perioden var efterfrågan på t ex surfbilder stor och det gagnade naturligtvis mig. Hela utvecklingen fram till funboards var otrolig och tidningar beställde material hela tiden. Plötsligt tvärdog det men i samma veva blev det hippt med yachting. Segling är av naturen inte publikvänlig och man måste hitta andra sätt att förmedla sporten på vilket jag har ägnat mig mycket åt. Idag finns det alltid en fotograf knuten till ett team eller en regatta.

 

 

Dan har även plåtat i studio och han tycker att det ena hjälper det andra. – Det är kul att jobba i båda världarna. Står du i en studio har du full kontroll och när du är ute på havet måste du fånga ögonblicket när det dyker upp. Har man satt mycket ljus i en studio förstår man hur det fungerar samtidigt som arbetet utanför studion lärt mig att skapa liv åt en bild.

 

Dans mål är att ta få men bra bilder. – Idag är tekniken inte så svår, kameran sköter mycket av arbetet men det underlättar om man förstår hur den jobbar. När jag började var både fokusering och exponering manuell. Man tränar upp sitt öga, sitt bildseende med åren och nu sitter det i ryggmärgen. Det är också viktigt att känna sin sport så att man kan förutse tuffa dueller eller en broach. Jag har fångat mastbrott i serie för att jag har kunnat läsa av situationen och vara beredd med kameran i rätt ögonblick.

 

 

Anton Dahlberg/Sebastian Östling

 

 

Anton Dahlberg någon gång i augusti. Vi hade bara två timmar på oss men med lite tur fick vi både vind och sol. Jag älskar den här typen av bilder. Jag är inte så intresserad av båten utan vill snarare se människorna som upplever seglingen och den här bilden är skön för man kommer så nära.”

 


   Dan vill inte ha fotograferandet som brödföda och jobbar därför som AD i egna företaget. – Jag har förenat foto med reklamuppdrag där jag är självförsörjande från bild till färdig produkt och företrädesvis jobbar jag med företag i den marina sfären. Jag har varit konsekvent och hållit mig till det som jag tycker är roligt att göra. Det har inte alltid varit lätt men just nu ligger jag på en nivå som gör att jag får roliga uppdrag hela tiden. Jag gillar speciellt att jobba med större produktioner på intressanta platser med många personer involverade och en rejäl budget. Det är utmanande och inspirerande.

När jag frågar om framtiden nämner Dan ett påbörjat filmprojekt, en dokumentär med personer som alla har anknytning till sporter som segling, vågsurfing, kajakpaddling och skidåkning. – Jag gör en film tillsammans med Carro Ekman och Johanna Mattsson. Jag och Carro insåg en gång när vi var i Verbier att vi båda hade en längtan till Lofoten och vi skulle egentligen bara resa dit när hon kom med idén. Vi var där i maj i fjol och gjorde en pilotfilm och nu jobbar vi med att ta fram en färdig produktion, avslutar Dan.

 

 

CB 66

 

”Vi hade en väldigt lyckosam dag utanför Vinga. Seglarna är duktiga men inte elittränade och de börjar bli lite trötta men just här är balansen i båten hyfsad. Jag gillar kontrasterna, den gröna spinnakern, det svarta nedtonade havet och kompositionen med diagonalen i bilden.”

 

 

 

“Les Voiles de Saint-Tropez. Tävlingen är till för seglare som tycker att det yttersta man kan äga är en känd gammal välbevarad skönhet. Du är ensam om båten, det finns bara ett exemplar, du förvaltar den en tid och låter sedan någon annan ta över. Det finns något tidlöst över den här bilden. Man tröttnar inte på gamla båtar.”

 

 

 

 

“En 12:a i Marstrandsfjorden under Höstsol. Stäven dyker, jag är ganska nära med ett 400 objektiv och skummet blev så skönt i den här bilden. Ibland har man tur. Det gäller förstås att man ger turen rätt förutsättningar.”

 

 

Jag har alltid varit fascinerad av vågsurfing. Den yppersta sporten på något vis, frihetsgrejen, konsten att bemästra en våg, det är en skönhetsupplevelse att utöva och se på surfing som tilltalar mig som fotograf. Bilden är knappt två veckor gammal och tagen i Ericeira.

 

Gå in på http://www.ljungsvik.com för fler bilder av Dan.

 

Text SEARCHMAGAZINE

Bild Dan Ljungsvik

KOMMENTERA

asadalikkPosted July 11, 2018 at 06:55

I value the article.Really thank you! Much obliged. hochzeitsfotograf
Reply
daniyal157Posted July 11, 2018 at 08:42

I really like and appreciate your blog post. Much obliged.This is one amazing post.Thanks Again.I enjoy you discussing that blog.Really thank you! Awesome.Very educational report post.Really looking forward to study more. Keep writing.I really enjoy that blog article. Really Cool.A circular of applause for the blog.Thanks Again. Hold writing.BombItUp
Reply
asadPosted July 11, 2018 at 09:06

Great blog.Really thank you!
Reply
SaPosted July 11, 2018 at 09:22

This is highly information, crisp and clear. I think that everything has been described in systematic manner so that reader could get maximum information and learn many things. KFZ
Reply
daniyal157Posted July 11, 2018 at 13:34

Wow, good article. Fantastic.This is one amazing blog article.Much thanks again.I loved your blog.Really many thanks!Thanks-a-mundo for the article. Awesome.This is one amazing blog.Really getting excited about read more. Actually Great.Thanks again for the article post.Thanks Again. Awesome.Thanks again for the article post.Thanks Again. Really Great.Vegan eyelashes
Reply
asadPosted July 11, 2018 at 14:46

Muchos Gracias for your blog post.Really looking forward to read more. Fantastic. mother of the bride
Reply
123Posted July 12, 2018 at 05:50

-Mmm.. good to be here in your article or post autoketing free blogautoketing facebook live chat face book chat
Reply
tech supportPosted July 12, 2018 at 07:29

for support related to McAfee AND HP visit our site for instant support McAfee support McAfee support number McAfee technical support McAfee antivirus support McAfee technical support number McAfee customer support McAfee tech support contact McAfee support McAfee support phone number McAfee help number ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Hp Support Hp Support Number HP Technical Support HP Technical Support Number HP Customer Care HP Help HP customer services
Reply
daniyal157Posted July 12, 2018 at 08:00

Awesome blog.Really thank you! Cool. friendship day
Reply
daniyal157Posted July 12, 2018 at 09:52

Good blog.Really looking towards study more. Cool.Really enjoyed this information post.Much thanks again. Great.I am therefore grateful for the article.Much thanks again. Fantastic.Fantastic blog.Really many thanks! Cool.Fantastic post.Much thanks again. Cool.I really enjoy that blog.Thanks Again. Hold writing.radiant heating Calgary
Reply
SaPosted July 12, 2018 at 12:38

This content is written very well. Your use of formatting when making your points makes your observations very clear and easy to understand. Thank you. TimeTrex - Time and Attendance Software
Reply
sdsdaPosted July 14, 2018 at 06:12

-I was very pleased to find this site.I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post autoketing free online2018 blog autoketing online facebook help chat facebook chat box shopify
Reply
ASADPosted July 14, 2018 at 06:47

Great, thanks for sharing this article post.Really thank you! Really Great. era agent singapore
Reply
asadPosted July 14, 2018 at 07:21

Really informative post.Much thanks again. Fantastic. property agent singapore Thank you for your article. Really Cool. property agent singapore
Reply
asadPosted July 14, 2018 at 08:06

Looking forward to reading more. Great blog post. Really Great. Jeep Sunrise Merapi Z
Reply
asadPosted July 14, 2018 at 09:10

Enjoyed every bit of your article.Thanks Again. Really Great. best wireless microphone
Reply
asadPosted July 14, 2018 at 10:34

I really enjoy the blog. Great. how often should you shower
Reply
asadPosted July 14, 2018 at 10:55

Wow, great article post.Thanks Again. Really Cool. how often to shower
Reply
daniyal157Posted July 14, 2018 at 12:07

Hello good article, I must say i loved examining it!Thanks for the great educational post. Continue the great perform :)Thank you for the post.Really getting excited about study more. Cool.Really enjoy you discussing that blog post.Really many thanks! Really Cool.Thank you very for you personally blog article.Thanks Again. Really Great.Event Security
Reply
SaPosted July 14, 2018 at 12:15

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. realestatenewsgateway.ca
Reply
asafPosted July 14, 2018 at 13:42

Great blog article.Much thanks again. Chinabrands
Reply
asadPosted July 14, 2018 at 14:08

Say, you got a nice article.Really thank you! Will read on... Affiliate Marketing
Reply
asadPosted July 14, 2018 at 14:16

Great blog.Really thank you! Really Great. drop-shipping company
Reply
daniyal157Posted July 14, 2018 at 14:46

Really enjoy you sharing this website post.Thanks Again. Fantastic.Awesome blog article.Much thanks again. Much obliged.Thank you for your article.Thanks Again. Great.Appreciate you discussing, great website article.Thanks Again. Cool.Great, thanks for discussing this article post.Really many thanks! Really Cool.bitcoin advertising
Reply
R.DPosted July 15, 2018 at 10:28

I admire what you have done here. I like the part where you say you are doing this to give back but I would assume by all the comments that this is working for you as well. http://www.crossbowsport.com
Reply
daniyal157Posted July 15, 2018 at 13:06

Excellent article post.Thanks Again. Fantastic.I loved your blog.Really thank you! May read on...I really enjoy the article.Thanks Again. antastic.Enjoyed every bit of one's report post. Keep writing.Really enjoyed this article.Really looking towards read more. Awesome.Really enjoy you discussing that website post.Much thanks again. Fantastic.lose weight in 3 weeks
Reply
asadPosted July 15, 2018 at 14:18

Great, thanks for sharing this article post.Really thank you! Really Cool. F1 CAR WASH AND INTERIOR DETAILING
Reply
asadPosted July 15, 2018 at 14:29

Really informative post. Great. F1 STEAM CAR DETAILING
Reply
Roy S. MidkiffPosted July 15, 2018 at 19:50

Great, thanks for sharing this article post.Really thank you! Really Cool. Learn Web Design
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 09:21

Really appreciate you sharing this blog article.Thanks Again. Much obliged. how to eat healthy
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 11:12

Fantastic blog.Really thank you! Cool. marijuana online shop
Reply
R.DPosted July 16, 2018 at 11:37

Please continue this great work and I look forward to more of your awesome blog posts. acim
Reply
academic writing servicesPosted July 16, 2018 at 13:13

Kommentera
Reply
academic writing servicesPosted July 16, 2018 at 13:14

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing. academic writing services
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 13:33

Thank you ever so for you blog article.Thanks Again. Cool. custom Inflatable
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 13:47

Thanks again for the article post.Thanks Again. Really Great. Rooftop balloons
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:26

Thanks so much for the blog post.Really thank you! Much obliged. chat groups online
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:30

Thank you for your article.Thanks Again. Great. video chat apps free
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:36

Looking forward to reading more. Great post.Much thanks again. Cool. webinar software comparison
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:38

Thanks-a-mundo for the article. Awesome. free webinar tool
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:41

Im obliged for the blog post.Really thank you! Awesome. online meeting apps
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:44

Muchos Gracias for your blog.Really thank you! Will read on... meeting online software
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:53

Really appreciate you sharing this post.Really looking forward to read more. Awesome. best teamviewer alternative
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 14:58

A round of applause for your blog article.Really thank you! Want more. alternative to google hangouts
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 15:03

Really appreciate you sharing this blog post.Really looking forward to read more. Great. hd wallpapers download
Reply
asadPosted July 16, 2018 at 15:06

A round of applause for your post.Thanks Again. Really Cool. desktop wallpapers download
Reply
R.DPosted July 17, 2018 at 13:49

Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I'm happy I found this blog. Thank you for sharing with us,I too always learn something new from your post. online study resources
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Sitter jolletakterna i tro (video)?

Martine Grael, Annalise Murphy, Jena Mai Hansen, Tamara Echegoyen, Nina Curtis och Marie Riou har precis avslutat sitt första Volvo Ocean Race.   Innan havskapps...

Låt oss presentera långseglarfamilj...

Youtubekanalen Sailing Catalpa drivs av en långseglande familj på fyra; Lee, Sa...

Suns Out Guns Out (video)!

Låt oss presentera Shaun och Julia som lämnat nio till fem för att ta sig f...

Startfältet till Lysekil Women’s Ma...

Trine Palludan ersätts av Henriette Koch som skeppare för Team Kattnakken i Lysek...

Video: Bakom kulisserna i Spindrift...

Få en unik inblick i Yann, Christophe, Francois, Matthieu, Coco, Marc, Edouard and Ch...x