Hur man får stopp på en tamp?

Jens Langert är seglande äventyrare, riggare och designer. I tips och trix delar han med sig av smarta lösningar och gammalt sjövett som han stöter på i sitt dagliga arbete med gamla skutor. Bilden ovan föreställer en vinschavlastare.

Tips & Trix med riggaren

Det kan tyckas lite old school idag när de flesta båtar är utrustade med mängder av vinschar och vinschavlastare, men en skräddartalja eller ”Handy Billy” är ett grymt användbart redskap och som omväxling till allt vevande kan det vara kul att praktisera lite gammalt hederligt sjömanskap ibland.

Lämna inte land utan en skräddartalja ombord

Taljan är ett allt i allo-redskap som man använder när man vill ha lite extra kraft på en tamp, till exempel för att sträcka upp ett fall eller en förtöjningsända. På bilden har jag ritat en variant som jag gillar. I ena ändan sitter ett kort sling och en karbinhake. Med slinget kan man nästan alltid hitta på ett sätt att fästa taljan. Ett tunt och smidigt polyesterband funkar bra. Bästa knopen för att knyta ihop slinget är fiskarstek.

Fiskarstek. Illustration Jens Langert

I andra ändan sitter en mjuk och smidig tamp eller ett polyesterband smugen med ett lärkhuvud i dubbelblocket. Med den lägger man stopparen på den tamp som man vill hala på.

Stopparen ska få grepp på tampen, den ska vara lätt att lägga och lätt att få upp sen när man är klar. Det finns massor med olika varianter på hur man gör detta. Med lite övning och experimenterande lär man sig vilka varianter som funkar. På bilderna har jag ritat några olika, till exempel halvslag som ligger en bit ifrån varandra, eller två parter som man lindar runt tampen varsin väg. Den sista bilden visar en variant som kallas stopparstek eller rolling hitch. Lägger man den rätt får den tampen att vinkla sig på ett magiskt sätt.

Stoppare. Illustration Jens Langert

Diameter, textur, friktion, styvhet med mera påverkar hur bra den håller. Stopparen bör vara mjuk och smidig och tunnare än tampen. Traditionellt brukar man göra stoppare av vanligt treslaget tågvirke som man slår upp fullständigt och sedan flätar ihop igen som en vanlig hårfläta. Det gör den mjukare och det blir bättre anläggningsyta mot tampen. Ett mjukt band eller löst slaget tågvirke är också bra.

Stopparstek / Rollong hitch. Illustration Jens Langert

Text och illustrationer: Jens Langert

Top