ARKÖSUND

September 03, 2017 @ 13:55:15   Foto Olle Appelberg

1 AV 15

UPPTÄCK SVERIGE - ARKÖSUND

 

MAGNIFIKA VILLOR RAMAR IN GÄSTHAMN OCH HOTELL SOM GJORT LYCKADE LYFT

 

Arkösund är en av Sveriges klassiska badorter. Det är också den perfekta seglardestinationen belägen mitt i den underbart finfördelade Sankt Annas skärgård, som ligger söder om Bråviken knappt 40 distans från Landsort skärgårdsvägen. Fast ska man vara riktigt korrekt så ligger Arkösund i Jonsbergs skärgård, men det är nog få som känner till. Närmast söder om Arkösund är skärgården ganska djup och lättnavigerad med flera öppna fjärdar som passar fint för kappsegling öster och längre söderut finns många, många öar att upptäcka och här är det tätt mellan holmar och skär. Mycket tätt, men tack var GPS:en vågar nu allt fler lämna den smala men trygga farleden.

 

Vill du se fler bilder? Klicka på översta bilden för att öppna biblioteket! Artikeln publicerades i Search Magazine #5 2016.

 

Badorten Arkösund uppstod när den smalspåriga järnvägen från Norrköpings Östra Station byggdes. Den stod klar 1895, samma år som hotellet började sin verksamhet. Tåget gick ända ut på bryggan. Redan 1887 bildades Norrköpings Segelsällskap som tio år senare etablerade sig i Arkösund. NSS är Sveriges tredje äldsta segelsällskap efter KSSS och GKSS.

 

BADORT FÖR VÄLBESTÄLLDA NORRKÖPINGSBOR

Arkösund blev en badort för välbeställda Norrköpingsbor som ville komma bort från den, på den tiden, smutsiga staden. Textilbaronerna lät bygga stora vackra grosshandlarvillor med mycket snickarglädje och punschen flödade redan under den tre timmar långa tågresan från Norrköping. Villorna finns kvar, men syns av naturliga skäl bättre från vattnet än från land. En av villorna är NSS klubbhus, som kanske inte är den elegantaste villan men jämfört med de byggfuttar som svenska båtklubbar brukar hålla sig med är huset magnifikt. Det ligger högt på en klippa. Nedanför finns NSS gästbryggor som nu är en del av de den stora gästhamnen Arkösund.

 

Den förre elitseglaren Pelle Dahllöf har nyligen övertagit hamnen med 180 gästplatser. Han har på kort tid lyckats förändra attityderna till hamnen hos gästande båtar. En faktor är sänkt pris, men det är inte allt.

 

– Mottagandet i gästhamnen är jätteviktigt. Våra tenderbåtar går ut och möter båtar på väg in och försöker visa dem till den plats de vill, inte dit de anvisas, säger Pelle Dahllöf.

 

– Förr möttes jag av mycket gnäll när det gällde gästhamnen, servicen och matställena i Arkösund. Nu har det tystnat och den här säsongen har vi istället bara fått beröm. Det beror till stor del på att alla på orten nu drar åt samma håll, säger Mikkel Gade som sitter i segelsällskapets styrelse.

 

UPPTÄCK SVERIGE - ARKÖSUND. Foto Olle Appelberg

 

I Arkösund finns många gästbryggor, några mitt framför NSS magnifika klubbhus.

 

UPPTÄCK SVERIGE - ARKÖSUND. Foto Olle Appelberg

 

HOTELLETS STORA LYFT

Hotellet blev det andra stora lyftet för Arkösund den gångna sommaren. En grupp på tio delägare med lokal anknytning, däribland Pelle Dahllöf, köpte i början på året hotellet och byggde om ordentligt. Ny interiör, större restaurangdäck och en ny vacker utsikt tack vare tillmötesgående grannar. Till det kom ett nytänkande i köket som gjort stor succé. Går man till Tripadvisor hittar man många lovord och så var det inte tidigare. Ryktet om den lyckade satsningen hade i somras nått ända till hovet. Vid lunchtid en dag stod kronprinsessan och prins Daniel i dörröppningen och undrade om det möjligen fanns något bord ledigt.

 

Orten Arkösund har liksom gästhamnen allt som kan förväntas av en heltäckande seglardestination. Varv finns givetvis, viskvällar och teater under högsäsong, barnaktiviteter och bad, ja Badholmarna vid hamnen är välbesökta. Saknas gör ett Systembolag, men livsmedelsaffären fungerar som ombud. Arkösund är bara navet i skärgårdsområdet St Anna. Här finns massor av underbara naturupplevelser och många naturhamnar samt två sidodestinationer på väg till eller från Arkösund som inte går av för hackor.

 

Nordöst ut, utanför Bråvikens mynning finns den gamla lotsplatsen Hävringe som verkligen är en utpost i havet. Söderut finns Harstena som är en oskiftad by där de bofasta fram till 1950-talet levde på sälfångst.

 

På vägen dit kan man välja den gamla skutleden öster om Aspöja. Den är utmärkt med kummel, men inga prickar. Efter den leden hittar man också naturhamnen Dromhals som inte finns i några naturhamnsböcker. Det är en av Arkösundsbornas favoriter, men var försiktig, det kan vara lite knepigt att hitta landförtöjning.

 

För den som inte kan hålla sig från att kappsegla i anslutning till semesterseglingen med familjen bör tilläggas att Norrköpings Segelsällskap kommande sommar arrangerar SM för 5O5, A22 och GP för laser.

 

UPPTÄCK SVERIGE - ARKÖSUND. Foto Anders Lundin

 

HARSTENA

 

HÄLSA PÅ KEJSAREN PÅ FÄRDEN MOT FAGRA HARSTENA

Det kan vara lite spännande att segla den korta dagsetappen söderut från Arkösund till Harstena i Gryts Skärgård. Leden är på sina ställen mycket smal och kräver ibland en del intressanta krysslag.

 

Utanför västra Aspöja stöter man på Kejsaren, en grön prick som försetts med krona. Traditionen bjuder att seglaren här ska skåla med Kejsaren för lycklig resa. Halva glaset sväljer skepparen och resten hälls i vattnet. På en varningsskylt undertecknad ”De sammansvurna” kan man läsa att ”den som skadar eller gör åverkan på Kejsarens krona kommer att drabbas av evig förbannelse”.

 

Upptäck Sverige - Harstena. Foto Olle Appelberg

 

Snart börjar den tätaste delen av skärgården som ser ut som en gröt på sjökortet. Vid Fågelön finns en passage till Turmulefjärden norr om Harstena, nästan som en kanal mellan de bulliga klippöarna. Det är mycket fagert och oftast får seglaren gå ensam där eftersom båten lämnat E4, som den prickade leden brukar kallas.

 

Turmulefjärden kan kännas lite dryg och inloppet till Harstena ligger dolt. Hamnen är liten och vid lågvatten finns viss risk att seglaren blir tillfälligt fast i dybotten. Har man tur kan man lägga sig långsides med Restaurant Loftet en skärgårdskrog som erbjuder både lunch och middag med tonvikt på fisk. Sommaren 2017 håller krogen öppet från den 20 juni till den 27 augusti, vilket är mycket välkommet. För några år sedan stängde man liksom många andra på tok för tidigt.

 

Upptäck Sverige - Harstena. Foto Olle Appelberg

 

Kejsaren är ett känt sjömärke som det ska hälsas på gärna med en sup i vattnet.

 

Harstena är en vacker idyll med husen tätt tillsammans. Så såg skärgårdsbyarna ut innan laga skifte genomfördes. Allt fiskevatten och fågelskytte är fortfarande byns gemensamma egendom. Sälfångst, ål- och strömmingsfiske var den historiska födkroken för byborna och Själbådarna utanför ön var den största samlingsplatsen för gråsäl efter hela ostkusten.

 

Det finns gott om naturhamnar i närheten. På gångavstånd till byn ligger Flisfjärden som rymmer många båtar.

 

HÄVRINGE

 

LUGN OVANLIGT PÅ HÄVRINGE

Det är sällan lugnt kring Hävringe, en utpost i havet sju distans sydost om Oxelösund. Den här lördagen i september blåser det lätta vindar och båten gör knappt fyra knop under segel. Ön syns som en hägring strax över horisontlinjen. Det tar en och en halv timme att segla dit.

 

Nära Hävringe ligger några skär som skapade för sälar, men idag är det tomt. På långt håll syns en hög träbåk i rött och vitt. Båken är byggnadsminnesmärke och sattes upp redan 1753 för att hjälpa sjöfarande att hitta efter den svårnavigerade sörmlandskusten. Hundra år senare inrättades en tull- och lotsstation på ön. Den drogs in så sent som för 30 år sedan. Fyrplats blev Hävringe i slutet av 1800-talet och ersattes först 1967 av kassunfyren Gustaf Dalén längre österut.

 

Upptäck Sverige - Hävringe. Foto Olle Appelberg

 

En halv distans från ön syns två stora betongblock och passagen mellan dem leder in i den lilla hamnen. Idag ligger en seglare redan där och sällskapet njuter av sin lunch i solskenet. Det finns plats för ett par gästande båtar till men inte fler. Hävringe är en liten plats med en stor myndighetsbyggnad som syns på långt håll. Därutöver finns små hus som är fritidsbostäder för sommargäster som har anknytning till ön. Flera familjer delar ofta på stugan och idag lagas det tak och husen förbereds för vintern som ännu verkar oändligt avlägsen.

 

Det tar oss en halvtimme att vandra runt på ön. Mellan ett par hus finns Hävringes väderstation, en garnända där några av mätstickans streck är: Snöret fladdrar – blåst, snöret vågrätt – kuling, snöret styvt – frostväder och snöret borta – storm.

 

Hävringe har ett tusental besökande varje sommar och eftersom ön är så liten är det viktigt att visa hänsyn till de sommarboende och försöka lämna deras privata sfärer i fred.

 

Text Olle Appelberg

 

Upptäck Sverige - Hävringe. Foto Olle AppelbergKOMMENTERA

FIFA 18 GuidePosted February 18, 2018 at 21:16

This web journal is truly awesome. The data here will unquestionably be of some help to me. Much appreciated! FIFA 18 Guide
Reply
jimmyPosted February 25, 2018 at 08:48

I genuinely appreciated understanding it. Sitting tight for some more incredible articles like this from you in the nearing days https://www.aluminumpergola.ca/
Reply
enablePosted February 25, 2018 at 20:36

I need this article to complete my assignment in the college, and it has same topic with your article. Thanks, great share. Alachua County landscaper
Reply
ALexPosted February 27, 2018 at 05:04

Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up. dukan breakfast diet
Reply
TN Police ResultPosted March 01, 2018 at 13:21

I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site. TN Police Resul
Reply
richaPosted March 07, 2018 at 11:08

I genuinely appreciated understanding it. Sitting tight for some more incredible articles like this from you in the nearing days http://fajnyblog2.co.pl/trudno-znalezc-milosc/ http://korking.pl/bez-kategorii/czy-na-milosc-warto-czekac/ http://www.sklepcosmeticderm.pl/inne/jak-w-sieci-szukac-milosci/
Reply
enablePosted March 10, 2018 at 13:44

I recently found many useful information in your website especially this blog page. Among the lots of comments on your articles. Thanks for sharing. yard lighting
Reply
DANIPosted March 13, 2018 at 14:31

Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. Tampa Car Equity Loans
Reply
DANIPosted March 21, 2018 at 06:38

Great survey, I'm sure you're getting a great response. lifestyle blog
Reply
jamesPosted March 21, 2018 at 13:04

The article posted was very informative and useful. You people are doing a great job. Keep going. beard grooming product
Reply
vitamin b17Posted March 23, 2018 at 06:59

Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing. vitamin b17
Reply
DANIPosted March 24, 2018 at 08:17

Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon! san diego website design company
Reply
asdPosted March 24, 2018 at 11:36

Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. Rivercove Residences
Reply
DANIPosted March 25, 2018 at 06:42

I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post. TechGoo.net
Reply
DANIPosted March 25, 2018 at 09:07

I am very much pleased with the contents you have mentioned. I wanted to thank you for this great article. belize real estate for sale
Reply
adPosted March 26, 2018 at 06:02

Thanks you very much for sharing these links. Will definitely check this out.. cryptotraders
Reply
DANIPosted March 26, 2018 at 08:40

Excellent website you have here, so much cool information!.. Grup Hardys
Reply
jimmyPosted March 26, 2018 at 09:51

It was a very good post indeed. I thoroughly enjoyed reading it in my lunch time. Will surely come and visit this blog more often. Thanks for sharing. seo marketing
Reply
assadPosted March 26, 2018 at 14:47

I think that thanks for the valuabe information and insights you have so provided here. Bible Study
Reply
DANIPosted March 27, 2018 at 06:10

I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post. Ergonomische Eingabegeräte
Reply
DANIPosted March 27, 2018 at 08:36

You’ve got some interesting points in this article. I would have never considered any of these if I didn’t come across this. Thanks!. ipucu
Reply
DANIPosted April 01, 2018 at 11:27

Great post, you have pointed out some fantastic points , I likewise think this s a very wonderful website. Magazin zur Industrie
Reply
asdPosted April 02, 2018 at 10:24

Wonderful illustrated information. I thank you about that. No doubt it will be very useful for my future projects. Would like to see some other posts on the same subject! payroll outsourcing in singapore
Reply
DANIPosted April 02, 2018 at 11:10

I read a article under the same title some time ago, but this articles quality is much, much better. How you do this.. online travel agency
Reply
asdasdPosted April 07, 2018 at 16:56

I think that thanks for the valuabe information and insights you have so provided here. past project for singapore pools
Reply
asdadsPosted April 08, 2018 at 12:58

The website is looking bit flashy and it catches the visitors eyes. Design is pretty simple and a good user friendly interface. best weight loss pills dr oz
Reply
DANIPosted April 09, 2018 at 10:13

It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing. read more
Reply
DANIPosted April 10, 2018 at 07:43

Love what you're doing here guys, keep it up!.. a course in miracles
Reply
DANIPosted April 12, 2018 at 07:48

I appreciate everything you have added to my knowledge base.Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.Thanks. a course in miracles
Reply
johnb6174Posted April 13, 2018 at 20:23

Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up. addon for Magento 2
Reply
johnb6174Posted April 15, 2018 at 10:27

hi was just seeing if you minded a comment. i like your website and the them you picked is super. I will be back. Star Wars Merchandise
Reply
dAPosted April 15, 2018 at 10:46

This article was written by a real thinking writer. I agree many of the with the solid points made by the writer. I’ll be back. Invest HZ
Reply
asdPosted April 16, 2018 at 10:51

I read that Post and got it fine and informative. Please share more like that... Primeworld Lapu Lapu
Reply
asdPosted April 17, 2018 at 17:52

Wonderful illustrated information. I thank you about that. No doubt it will be very useful for my future projects. Would like to see some other posts on the same subject! cat logo
Reply
asdPosted April 18, 2018 at 11:03

I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post. acim
Reply
asdPosted April 19, 2018 at 07:59

Excellent information on your blog, thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about different artists. nova launcher prime 2017 apk
Reply
DANIPosted April 19, 2018 at 08:26

Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web!.. cat logo
Reply
johnb6174Posted April 20, 2018 at 15:44

Superbly written article, if only all bloggers offered the same content as you, the internet would be a far better place.. http://www.bestakronplumbing.com/
Reply
DANIPosted April 21, 2018 at 10:17

I read that Post and got it fine and informative. Please share more like that... living miracles
Reply
johnb6174Posted April 21, 2018 at 19:31

Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know. proximity cards
Reply
DANIPosted April 22, 2018 at 07:22

Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people.. twitter
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Tom Cruise seglar (video)

Minns ni inför finalen 2013 i America´s Cup när Tom Cruise kom på besök och seglade?   Tom Cruise tillhör världens mest känd...

Badkarsbåten med duschdraperi till ...

När seglings abstinensen är för hög så du måste ta duschdra...

Isjaktssegling i 100 km/ h

Isjaktsseglingen börjar gå mot sitt slut men än så länge kan n&a...

VESTERVIKING FRÅN 1957 MED TRÄ I SK...

Vesterviking heter en havskryssare från Finland som blev först att officiellt an...

FINSK BÅT SÖKER SPONSOR ÄNNU TVÅ MÅ...

Det är nu bara två månader kvar till båtarna i Golden Globe Race sam...x