ANDERS LEWANDER

Mars 04, 2012 @ 22:23:44   Foto SEARCHMAGAZINE och Gustav Morin/Ericsson 3/Volvo Ocean Race och


 

All ledande kappsegling behöver nödvändigtvis inte vara på professionell nivå. Jag vill i denna krönika beskriva de engagerade seglarna som finns runt om i världen på klubbracenivå. Ett lyckligt faktum är att det i Sverige samlas upp till 30 båtar i SRS-handikappfälten på de större klubbracen. Det är unikt i världen med så många övernattningsbara flerskrovsbåtar och det är fler nya snabba båtar på väg in till Sverige.

 

Min senaste regatta, nu med en pigg liten SeaCart 26, var i februari på The Bay Regatta. Den seglas i Pang Nang bukten innanför Phuket i Thailand. Sista kvällen träffade jag en fascinerande lycklig vinnare i mix flerskrovsklassen. Han heter Andrew Stransky och färdigställde för två år sedan en hemmabyggd cruisingkatamaran på 50 fot. Byggd i cederträ med en vikt på 7 ton. Familjen stävade fram mellan de exotiska öarna i 20 knop och gled mellan de svaga vindstråken på levande kraft och tight relativ vind. Hela familjen var engagerad, från 12-åriga dottern till Andrews mor och far på +70 år.

 

 Mitt samtal med Andrew ledde naturligtvis till diskussion omkring mer eller mindre effektiva lösningar för segel när det gäller kombinationen offshorecruising och klubbracing. Andrew berättade med glädje om sina äventyr och hur racing bidrar till familjens utveckling och upplevelser ombord. Flerskrovssegling är ju enkelt och kräver inte så stor besättning. Ett av mina pågående seglingsprojekt har den kombinationen. Båten heter Dancing Bear och är en kolfiberkatamaran av typen Gunboat 48. Ett projekt som har uppmärksammats och förändrat tänket inom de mer extrema cruisingkatamaranerna. Dancing Bear har förhöjd mast och vi skall klubbkappsegla i Västindien och därefter maxprestandasegla till Grönland. Dancing Bear har en kombination av riktigt stora segel på smal skotvinkel som snabbt går att minska ner till en racing kutterfock med spikrakt förstag. Det gör att det blir bekvämt och effektivt ombord. Vi har tränat konceptet under tre omgångar med havssegling i nära noll grader och kuling. Önskan är att bli supersnabba över Atlanten och Labradorhavet.

 

I Asien arrangeras det regattor året runt med höjdpunkten på Kings Cup i december. En regatta som Thailändska kungen välsignat och besökt. Den samlar flerskrov från Hong Kong, Singapore och andra städer i regionen. Det är relativt billigt att flyga till Thailand. Sen är det bara att hoppa ombord på en båt som saknar besättning eller hyra en flerskrovsbåt. Enkelt och tillgängligt. Segling i asiatiska farvatten är sällan för entypsklass utan precis som i resten av världen mixad med en handikappregel.

 

I Australien och Nya Zeeland är det inte bara skiffar och Sydney Hobart som gäller. Ian Farrier från Christchurch är ett stort namn internationellt och lokalt. Ferriers båtar är lätta att stranda, precis som vi kan göra på Gotska Sandön. I Brisbane är klubbracing för flerskrov sedan länge etablerat och arrangerat av MYCQ, Multihull Yacht Club of Queensland. Jag vet att skiffgurun och min nära vän Julian Bethwait smyger in lite flerskrovsbilder på sin Facebook, så intresset ökar brett ’down under’.

 

Mat Bryant som är en av mina kollegor på North Sails har sin bas på Amerikanska västkusten, med San Diego som hemmahamn. Amerikas Cup och AC45 är nu mycket heta och uppmärksammade på San Francisco Bay, så här har intresset verkligen tagit fart. Det seglas inte bara i San Francisco utan även på sjöarna som Lake Michigan och i Florida. Regattorna som samlar mixade fält på över 10 båtar. Även här är Corsair och Farrier ledande designer, det seglas i huvudsak med en enklare typ av handikapp. Florida är även en populär plats för att arrangera Cruising Rallys över till t ex Bermuda.

 

I alla internationella regioner är uppfattningen att ’Beach Cats’ har lagt grunden till intresset omkring övernattningsbara flerskrovsbåtar. I Europa pågår det bredaste, starkaste och kreativa arbetet omkring flerskrovsdesign. De flesta av de klubbseglande flerskrovsbåtarna är trailerbara, vilket gör att det är lätt att resa runt i Europa där man både kan semestra och klubbkappsegla. Med sig på vägen har man ju husvagnen på släp.

 

För enskrovsseglare i Sverige är det flera okända klubbkappseglingar som många talar varmt om i flerskrovskretsar. Åland Runt under tre dagar är ett bra exempel. Ett nytt race 2012 är Stockholms Flerskrovs Raid, ett klubbrace som nu tar form med bland annat engagerade Jonas Sewerling. Det är en handikappsegling i skärgårdshavet som Jonas beskriver. – ”Dagtid seglar vi långa etapper och får tillfälle att sträcka ut på de stora fjärdarna och ute på havet om vädret tillåter. På nätterna ligger vi i hamn och minst två av kvällarna äter vi middag och har trevligt på någon av öarnas restauranger. Timmarna innan start avgörs nästkommande destination.” Detta race borgar för täta dueller och vackra upplevelser i skärgårdshavet. Tänk att med Seacart 26 kryssa med Code 0 i 12 knops vind, kämpa mot konkurrenter, njuta av strandliv med öppen brasa och somna på trampolinen i uppmonterat kupoltält. Det bästa man kan uppleva i livet…

 

 Jag hoppas och önskar att det blir mer och mer mix mellan enskrovs- och flerskrovssegling. Till exempel för att de fina flerskrovskappseglingarna kan inkludera banracing på klubbnivå. Det vore utmanande och fartfyllt för alla seglare.

 

 

-------------------/)/)/)-------------------------

 

 

Anders Lewander  HEAD LINE 

 

Flerskrovsentusiaster! – I denna nya krönika kommer jag reflektera kring flerskrov i Sverige, Skandinavien och resten av världen.

 

Vad definierar flerskrov? – Det vet säkert de flesta och en kär utriggare har många namn; floater, amma, sidoskrov, ponton, stödhjul, toffla et c. Vad vi alla upplever med flera skrov är mindre motstånd, längre hävarm och högre farter. Helt enkelt bästa attribut för glädjefylld segling.

 

Alla dessa egenskaper är viktiga i optimering av flerskrovsprestanda. Om vi sneglar på förberedelserna inför Americas Cup och uppstarten av AC 72 ligger största fokuset just nu på aero- och hydro-programmen, d v s att minimera motstånd både ovan och under skrovet. Magnus Augustsson på Artemis berättade under sitt Stockholmsbesök på Scandinavian Boat Show att det största R&D (research and development) programmet handlar om aerodynamiken över vinge-segel-däck-balkar-trampolin och hydrodymaniken över alla undervattensprofiler. Man har alltså inte lika omfattande fokus på själva skrovet utan lägger resurserna för att på alla möjliga sätt minska motståndet i ”foils” över och under vattenytan. Artemis testar redan nu skarpt de första AC72 “foilsen” i Valencia med sin gamla ORMA 60ft trimaran som man förlängt till 75ft. I januari står den första 38 meters vingen på plats ombord.

 

Paul Larsen och svenska Helena Darvelids team på Vestas Sailrocket ligger och bänder på plattvatten i Afrika, närmare bestämt i Namibia, Walvis Bay. De har andra förutsättningar för sina ”foils” med t ex obehagliga fenomen omkring profilen som gör sig till känna i farter omkring 60 knop. Ångbildning är då ett faktum i de turbulenta delarna av ”foilen” vilket leder till dramatisk instabilitet. Det är spännande att läsa och följa deras innovativa projekt nära nya rekordfarter.

 

Under långa och tuffa raider med katamaranen F18 är situationen alltjämt en kompromiss med allt annat än en perfekt profil. Berg och grynnor står till tjänst både som destruktiva aktörer och som slip- och rasp när det långsamt kortare centerbordet underhålls. Jag minns Archipelago Raid tillsammans med Calle Hennix när vi i varje slag och jipp fick byta centerbord från styrbord till babord. Centerborden var markerade med good-gubbe och bad-dödskalle och vi jobbade hårt för bästa prestanda ombord.

 

Så sent som i fredags den 2/12 hade jag den stora glädjen att fånga ett par timmars vinterträning med Jonas Davidsson Vitell och hans trimaran F27 precis innan första sena minusknäppen slog till. Jonas har själv byggt sina ”foils” enligt laminatplaner från Ian Farrier och instruktioner från den fenomenala hydroingenjören Kåre Ljung på Marström i Västervik. Profilen NACA 00 på rodret och Kåreprofil på centerbordet. Kåreprofilen är en mycket modern profil som inte är så känslig, den kan handslipas, har lågt motstånd och mer lyftkraft. Paradoxalt nog vibrerar alltid bättre profiler mer så Jonas hade naturligtvis redan dagen innan varit nere och putsat på ”foilsen” för att minska vibrationerna med snedkapning av akterkanten i två decimeter långa segment. Först åt höger och sedan åt vänster.

 

Plötsligt drabbades vi av ett ”toppluvelyft” när vi seglade på grund på östra delen av Baggensfjärden. Vi hade fokus uppåt i riggen under tester av en ny kryss Code 0. De mindre skadorna på ”foilsen” bromsade oss rejält.

 

Med icke stålande roder och lyft i kurvade ”foils” ser vi ökad prestanda och lugnare långskeppsstabilitet i höga farter. Det ger nya möjligheter till fantastiska upplevelser i både hantering och farter på våra olika moderna flerskrovsbåtar. På trimaraner kan kurvade ”foils” göras asymmetriska då det lättare kan dras upp på lovartssidan. På katamaraner är kurvade ”foils” som regel mer symmetriska för att inte bromsa. Målet med kurvade ”foils” är att ta ut 50% av ekipagets totalvikt i lyft.

 

Så fånga de lugna vinterögonblicken och trimma dina ”foils” med nya profiler, jämn kurvatur utmed hela framkanten, starka bakkanter som inte vibrerar och putsa ytorna till perfektionism! Vare sig du ska introduceras till uthållighetsrace med nya flerskrovsklassen i Watski2Star, nya cuper, serier eller event runt våra vackra och flerskrovsoptimerade kuster, fjärdar och sjöar. 

/ Torrsegla väl, Anders Lewander

KOMMENTERA

sdsddsPosted February 08, 2018 at 14:04

Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. prom dresses
Reply
ddddPosted February 10, 2018 at 09:21

Nice to be visiting your blog again. it has been months for me. Well this article that i’ve been waited for so long. I need this article to complete my assignment in the college. and it has same topic with your article. Thanks. great share. search engine optimization
Reply
holiday compensation claimsPosted February 10, 2018 at 11:32

This is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post!
Reply
prince U.SPosted February 10, 2018 at 12:48

Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in. but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know. http://amurdate.com/victoria-brides-review/
Reply
aSAPosted February 10, 2018 at 14:16

I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. Thanks Friv games
Reply
ddddPosted February 11, 2018 at 09:01

I found your this post while searching for information about blog-related research ... It's a good post .. keep posting and updating information. project management companies
Reply
DANIPosted February 11, 2018 at 11:43

These are some great tools that i definitely use for SEO work. This is a great list to use in the future.. โรงงานผลิตสบู่
Reply
asdsaPosted February 15, 2018 at 11:01

Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging.. small business website
Reply
hydPosted February 16, 2018 at 13:37

Thanks for sharing the post.. parents are worlds best person in each lives of individual..they need or must succeed to sustain needs of the family.Check PUC Results 2018
Reply
prince U.SPosted February 17, 2018 at 09:45

This blog is so nice to me. I will keep on coming here again and again. Visit my link as well.. wall clock review
Reply
sdsdsdsdsPosted February 17, 2018 at 11:06

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives indepth information. Thanks for this nice article. air conditioner energy saver
Reply
prince U.SPosted February 17, 2018 at 12:28

This was really an interesting topic and I kinda agree with what you have mentioned here! Oregon Web Solutions
Reply
prince U.SPosted February 18, 2018 at 08:49

I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people. Lilyhen Strength Sabrmetrics
Reply
dsdsdsdsPosted February 18, 2018 at 09:49

This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again. Health Spikes
Reply
prince U.SPosted February 18, 2018 at 10:54

You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant! hide wp login url
Reply
prince U.SPosted February 18, 2018 at 11:42

You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant! wp security plugin
Reply
dsddsdsPosted February 18, 2018 at 13:58

Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!!! ClickHowTo
Reply
prince U.SPosted February 19, 2018 at 07:44

Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer!.. instant soundcloud plays
Reply
prince U.SPosted February 19, 2018 at 07:46

I really enjoyed reading this post. big fan. Keep up the good work andplease tell me when can you publish more articles or where can I read more on the subject? instant soundcloud plays
Reply
prince U.SPosted February 19, 2018 at 08:55

Hello. I have browsed most of your posts. This post is probably where I got the most useful information for my research. Thanks for posting. maybe we can see more on this. Are you aware of any other websites on this subject. Portland Oregon search engine
Reply
buy garcinia cambogia cheap Posted February 20, 2018 at 11:22

I am a new user of this site so here i saw multiple articles and posts posted by this site,I curious more interest in some of them hope you will give more information on this topics in your next articles. buy garcinia cambogia cheap
Reply
DANIPosted February 21, 2018 at 06:06

Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. latest news headlines for today
Reply
prince U.SPosted February 21, 2018 at 08:10

i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. Money Management
Reply
DANIPosted February 22, 2018 at 08:28

Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing. Ruhrgebiet Magazin
Reply
prince U.SPosted February 24, 2018 at 14:30

Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in. but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know. Pet Tips
Reply
DANIPosted February 25, 2018 at 07:31

Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. PowerPoint Presentation Templates
Reply
dsdsdsdsPosted February 26, 2018 at 06:06

This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again. สล็อต GoldenSlot
Reply
prince U.SPosted February 27, 2018 at 09:29

Wow what a Great Information about World Day its very nice informative post. thanks for the post. James
Reply
CeredigionPosted February 28, 2018 at 06:13

Your blog provided us with valuable information to work with. Each & every tips of your post are awesome. Thanks a lot for sharing. Keep blogging.. UkTVNow Apk
Reply
sdsddsPosted March 01, 2018 at 15:34

useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!.. best masticating juicer reviews
Reply
dsdsdsPosted March 02, 2018 at 12:11

All the contents you mentioned in post is too good and can be very useful. I will keep it in mind. thanks for sharing the information keep updating. looking forward for more posts.Thanks formal dresses
Reply
DANIPosted March 03, 2018 at 23:57

I like this post,And I guess that they having fun to read this post,they shall take a good site to make a information,thanks for sharing it to me. dentist near me
Reply
DANIPosted March 05, 2018 at 08:28

Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. menu rating
Reply
johnb6174Posted March 05, 2018 at 13:11

this is really nice to read..informative post is very good to read..thanks a lot! site
Reply
ioPosted March 06, 2018 at 04:45

Thank you so much for sharing this great blog.Very inspiring and helpful too.Hope you continue to share more of your ideas.I will definitely love to read. io
Reply
robberPosted March 06, 2018 at 04:46

I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. www.kizi.land kizi red ball
Reply
yepi 4Posted March 06, 2018 at 04:47

I have read your article, it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it.. yepi 4
Reply
FRIV4SCHOOLPosted March 06, 2018 at 04:48

We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work. friv4school
Reply
dsddsPosted March 06, 2018 at 08:01

Great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative too. There tend to be not many people who can certainly write not so simple posts that artistically. Continue the nice writing law practices
Reply
johnb6174Posted March 06, 2018 at 09:36

I just found this blog and have high hopes for it to continue. Keep up the great work, its hard to find good ones. I have added to my favorites. Thank You. website
Reply
panistefaninPosted March 06, 2018 at 10:45

Thank you for your work on the blog! You're doing a good job! chase routing number CA
Reply
y8games.gamesPosted March 06, 2018 at 10:58

Great papa's bakeria game, my only problem is that it took a long time grinding for the money you need to buy items. It took me about 5 hours of grinding just to upgrade each weapon/armor, 6 hours to buy new ones. Still a great game, loved the way it's in shadows, making it harder to tell who you are. See and play more interesting games at http://www.abcya.games/
Reply
johnb6174Posted March 06, 2018 at 19:12

I wish more authors of this type of content would take the time you did to research and write so well. I am very impressed with your vision and insight. see
Reply
asdaPosted March 06, 2018 at 21:01

I was looking at some of your posts on this website and I conceive this web site is really instructive! Keep putting up.. fashion clothes
Reply
DANIPosted March 07, 2018 at 09:33

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing.. One Manchester Place mactan
Reply
asdPosted March 07, 2018 at 21:55

Nice blog and absolutely outstanding. You can do something much better but i still say this perfect.Keep trying for the best. most anticipated gadgets 2018
Reply
DANIPosted March 08, 2018 at 08:16

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing.. johnsons baby wipes
Reply
dsdsdsPosted March 08, 2018 at 11:18

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. Taxi to Richmond
Reply
prince U,SPosted March 08, 2018 at 22:11

These are some great tools that i definitely use for SEO work. This is a great list to use in the future.. Saandalyn Perfection Optimizer
Reply
johnb6174Posted March 09, 2018 at 11:28

Hi! Thanks for the great information you have provided! You have touched on crucuial points! voyance-amour-eternel.com
Reply
DANIPosted March 10, 2018 at 07:30

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often. acupuncture malpractice
Reply
FARHANPosted March 10, 2018 at 09:07

Good website! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which may do the trick? Have a great day! espositori da banco prezzi
Reply
DANIPosted March 10, 2018 at 10:22

this is really nice to read..informative post is very good to read..thanks a lot! chiropractor
Reply
fdffdPosted March 10, 2018 at 12:10

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. visit website
Reply
FARHANPosted March 10, 2018 at 17:49

Thanks for every other informative site. The place else may just I get that kind of information written in such an ideal means? I have a venture that I’m just now operating on. and I have been on the look out for such information. Omaha seo company
Reply
FARHANPosted March 10, 2018 at 17:49

Thanks for every other informative site. The place else may just I get that kind of information written in such an ideal means? I have a venture that I’m just now operating on. and I have been on the look out for such information. Omaha seo company
Reply
NaamiPosted March 11, 2018 at 08:27

Thanks my friend this is beautiful information and pretty information good work and good luck for the next post. here my blog
Reply
DANIPosted March 11, 2018 at 08:51

This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! keep up the good work sexy white romper
Reply
DANIPosted March 11, 2018 at 08:53

This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! keep up the good work sexy white romper
Reply
dsdsdPosted March 12, 2018 at 10:00

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. USA
Reply
SohailPosted March 12, 2018 at 10:54

VM | voguemagazin.com is a new Social Network for Fashion and Lifestyle.The Social Network for interested people from Fashion, Beauty,Lifestyle and Accessories to the latest trends in hair andcosmetics. Welcome are private individuals as well as companiesand Retailers, Celebrities, Models, Influencer, Make-up artistsand Photographers.
Reply
DANIPosted March 13, 2018 at 13:43

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. Car Title Loans Tampa
Reply
prince U,SPosted March 13, 2018 at 14:56

I'm glad I found this web site. I couldn't find any knowledge on this matter prior to.Also operate a site and if you are ever interested in doing some visitor writing for me if possible feel free to let me know. im always look for people to check out my web site. dentist Gramercy Park
Reply
dsddsPosted March 15, 2018 at 11:15

I am happy to find your distinguished way of writing the post. Now you make it easy for me to understand and implement the concept. Thank you for the post. Business economics
Reply
FARHANPosted March 16, 2018 at 14:39

Thank you for some other informative blog. Where else could I get that type of information written in such an ideal means? I have a mission that I’m just now working on. and I have been at the look out for such information. forex trading reviews
Reply
dsdsdsdsPosted March 16, 2018 at 16:10

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well.. Sbobet
Reply
SohailPosted March 17, 2018 at 07:32

Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. grocery list
Reply
FARHANPosted March 17, 2018 at 15:55

It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it! forex trading reviews
Reply
DANIPosted March 18, 2018 at 07:55

I am glad you take pride in what you write. This makes you stand way out from many other writers that push poorly written content. Hochzeitsfotograf Ruhrgebiet
Reply
dsddsPosted March 18, 2018 at 08:20

Great job for publishing such a beneficial web site. Your web log isn’t only useful but it is additionally really creative too. There tend to be not many people who can certainly write not so simple posts that artistically. Continue the nice writing bloggedtopics.com
Reply
dsdsdsPosted March 19, 2018 at 06:15

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles.I guess I am not only one having all the enjoyment right here! face ampoule
Reply
dsdsdsPosted March 19, 2018 at 07:00

Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people.. secondary tuition
Reply
dsdsdsPosted March 19, 2018 at 07:45

Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. Zansaac Yonadison Formula
Reply
JOHNPosted March 19, 2018 at 12:23

Builders Supply I want you to thank for your time of this wonderful read!!! I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog!!!! CPEC
Reply
DANIPosted March 20, 2018 at 06:25

I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post. dark web credentials api
Reply
dsddsPosted March 20, 2018 at 06:45

This is a great post. I like this topic.This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this again. bola88
Reply
DANIPosted March 20, 2018 at 08:45

Nice knowledge gaining article. This post is really the best on this valuable topic. корпоративные тренинги в Украине
Reply
sdfsdPosted March 20, 2018 at 09:07

Positive site, where did u come up with the information on this posting? I'm pleased I discovered it though, ill be checking back soon to find out what additional posts you include. DOT medical exam
Reply
dsddsdsPosted March 21, 2018 at 06:46

Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. http://www.girlsgonegeek.tv
Reply
asdsPosted March 21, 2018 at 12:17

Hi there! Nice stuff, do keep me posted when you post again something like this! Ergonomische Eingabegeräte
Reply
JOHNPosted March 21, 2018 at 12:46

I want you to thank for your time of this wonderful read!!! I definately enjoy every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff of your blog a must read blog!!!! Friv 4
Reply
fdfdfPosted March 21, 2018 at 13:49

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. health and beauty
Reply
FARHANPosted March 21, 2018 at 14:33

Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. home computer repair service
Reply
asdadPosted March 21, 2018 at 20:19

Keep up the good work , I read few posts on this web site and I conceive that your blog is very interesting and has sets of fantastic information. Wright Starr Business
Reply
sdfsdfPosted March 21, 2018 at 22:24

Thank you again for all the knowledge you distribute,Good post. I was very interested in the article, it's quite inspiring I should admit. I like visiting you site since I always come across interesting articles like this one.Great Job, I greatly appreciate that.Do Keep sharing! Regards, Free Infographic Submission Sites List
Reply
DANIPosted March 22, 2018 at 06:59

I have not any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. plastic pens supplier
Reply
DANIPosted March 22, 2018 at 07:29

Hi, I find reading this article a joy. It is extremely helpful and interesting and very much looking forward to reading more of your work.. water bottle supplier singapore
Reply
dsdsdsdsPosted March 22, 2018 at 08:53

This is my first time i visit here and I found so many interesting stuff in your blog especially it's discussion. thank you. social security help
Reply
DANIPosted March 22, 2018 at 10:33

Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. real estate in Riviera Maya
Reply
fdfdfPosted March 22, 2018 at 15:40

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. visit site
Reply
dsdsdPosted March 22, 2018 at 16:35

useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!.. visit blog
Reply
asdasdPosted March 22, 2018 at 19:43

I am unable to read articles online very often, but I’m glad I did today. This is very well written and your points are well-expressed. Please, don’t ever stop writing. Belize tours
Reply
dsdsdsPosted March 23, 2018 at 16:02

useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!..
Reply
dsddsPosted March 23, 2018 at 16:03

useful information on topics that plenty are interested on for this wonderful post.Admiring the time and effort you put into your b!.. Web Development
Reply
Jose HunterPosted March 23, 2018 at 19:23

That may be additionally a fantastic post i truly loved understanding. It isn't really on a daily basis we carry the opportunity to uncover another thing. business search local
Reply
DANIPosted March 24, 2018 at 06:51

I am very enjoyed for this blog. Its an informative topic. It help me very much to solve some problems. Its opportunity are so fantastic and working style so speedy. proverbs
Reply
asdPosted March 24, 2018 at 10:15

I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post. Rivercove Residences
Reply
dsdsdPosted March 24, 2018 at 11:25

Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!!!
Reply
dsdsdsPosted March 24, 2018 at 11:26

Thank you for helping people get the information they need. Great stuff as usual. Keep up the great work!!! WEB HOSTING GREECE
Reply
johnb6174Posted March 24, 2018 at 18:26

hi was just seeing if you minded a comment. i like your website and the them you picked is super. I will be back. stage controllers
Reply
FARHANPosted March 24, 2018 at 18:27

Thanks for your information. it was really very helpfull.. Online Insulation Suppliers
Reply
FARHANPosted March 26, 2018 at 00:56

You’ve got some interesting points in this article. I would have never considered any of these if I didn’t come across this. Thanks!. neck back shoulder pain
Reply
FARHANPosted March 26, 2018 at 02:00

I have read a few of the articles on your website now. and I really like your style of blogging. I added it to my favorites blog site list and will be checking back soon. Please check out my site as well and let me know what you think. neck back shoulder pain
Reply
asdasPosted March 26, 2018 at 05:36

I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it I have you bookmarked to check out new stuff you post. Bitcoin
Reply
ADasPosted March 26, 2018 at 06:49

This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! keep up the good work berestapalace.com
Reply
asdasPosted March 26, 2018 at 14:36

Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. How to get rich on the Internet
Reply
dsdsdsdsPosted March 27, 2018 at 06:58

Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people.. london adult services
Reply
fddsfsdPosted March 27, 2018 at 09:51

I can set up my new idea from this post. It gives in depth information. Thanks for this valuable information for all... sjcam sj400 air
Reply
sdsdsdPosted March 29, 2018 at 11:38

I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well. Thanks... Grammarly Student Discount
Reply
FARHANPosted March 29, 2018 at 14:34

I wish more authors of this type of content would take the time you did to research and write so well. I am very impressed with your vision and insight. brazilian body wave hair bundles
Reply
asdPosted March 31, 2018 at 14:42

Nice to read your article! I am looking forward to sharing your adventures and experiences. social security disability lawyers las vegas
Reply
prince U,SPosted April 01, 2018 at 08:33

Most of the time I don’t make comments on websites. but I'd like to say that this article really forced me to do so. Really nice post! site de tapetes de croche
Reply
ADasPosted April 01, 2018 at 09:46

Your website is really cool and this is a great inspiring article. http://luxstudio.ca
Reply
FARHANPosted April 01, 2018 at 15:35

Thanks for another wonderful post. Where else could anybody get that type of info in such an ideal way of writing? moving companies in broward
Reply
asdadPosted April 02, 2018 at 10:07

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. payroll firm
Reply
ADasPosted April 02, 2018 at 10:22

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. Prime world mactan
Reply
FARHANPosted April 03, 2018 at 14:14

Thanks for sharing the post.. parents are worlds best person in each lives of individual..they need or must succeed to sustain needs of the family. Dht Blocking Shampoo
Reply
ssdsPosted April 04, 2018 at 11:25

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. payroll services Denver
Reply
dsdsdsdsPosted April 04, 2018 at 13:05

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. view publisher site
Reply
DANIPosted April 05, 2018 at 11:44

I have not any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. best wp security tips
Reply
FARHANPosted April 07, 2018 at 00:33

I found your this post while searching for some related information on blog search...Its a good post..keep posting and update the information. embracingthegoodlife.com
Reply
prince U,SPosted April 07, 2018 at 10:23

Im no expert. but I believe you just made an excellent point. You certainly fully understand what youre speaking about. and I can truly get behind that. voyance telephone gratuit
Reply
prince U,SPosted April 07, 2018 at 11:06

Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative. I can't wait to read lots of your posts. Zonenjamin Qiyrayden Builder
Reply
asdsadPosted April 07, 2018 at 16:20

I think that thanks for the valuabe information and insights you have so provided here. past project for red cross
Reply
asdPosted April 08, 2018 at 10:35

Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking. best weight loss pill for women over the counter
Reply
muhammadPosted April 08, 2018 at 11:57

Really tidy blog. Thanks a lot Again. Truly Great. Many thanks regarding spreading, this specific is an excellent article. Definitely thanks! Awesome. Actually loved that blog site post. Really many thanks! Really Great. get likes on instagram
Reply
DANIPosted April 09, 2018 at 08:25

You make so many great points here that I read your article a couple of times. Your views are in accordance with my own for the most part. This is great content for your readers. click here
Reply
johnb6174Posted April 09, 2018 at 09:32

Wonderful article, thanks for putting this together! This is obviously one great post. Thanks for the valuable information and insights you have so provided here. banditmanchot
Reply
UP Police Cutoff MarksPosted April 09, 2018 at 12:50

Good and amazing blog. UP Police Constable Admit Card 2018 UP Police Answer Key UP Police Cut Off Marks
Reply
asdPosted April 09, 2018 at 13:04

I found your this post while searching for information about blog-related research ... It's a good post .. keep posting and updating information. heat and mass transfer fundamentals and applications 5th edition solutions manual
Reply
FARHANPosted April 13, 2018 at 12:04

I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often. voyance gratuite par telephone numero non surtaxe sans cb
Reply
johnb6174Posted April 13, 2018 at 17:34

I have not any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us. Mageworx Magento2 module
Reply
FARHANPosted April 13, 2018 at 19:09

Thanks so much for this information. I have to let you know I concur on several of the points you make here and others may require some further review. but I can see your viewpoint. roof replacement Longmont
Reply
johnb6174Posted April 15, 2018 at 09:31

Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks Star wars costume
Reply
dsdsdsPosted April 16, 2018 at 10:27

This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. healthy energy drinks
Reply
prince U,SPosted April 17, 2018 at 09:17

Im no expert. but I believe you just made an excellent point. You certainly fully understand what youre speaking about. and I can truly get behind that. New launch
Reply
prince U,SPosted April 17, 2018 at 10:39

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. voyance telephone amour
Reply
FARHANPosted April 18, 2018 at 18:56

I found that site very usefull and this survey is very cirious. I ' ve never seen a blog that demand a survey for this actions. very curious... William Henry Knives and Jewelry
Reply
adasdPosted April 19, 2018 at 07:30

Your website is really cool and this is a great inspiring article. Thank you so much. download nova launcher prime apk
Reply
FARHANPosted April 21, 2018 at 14:10

That is really nice to hear. thank you for the update and good luck. FLC Star Tower
Reply
prince U,SPosted April 21, 2018 at 15:19

i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. Reselling sneakers
Reply
FARHANPosted April 21, 2018 at 18:07

Awesome and interesting article. Great things you've always shared with us. Thanks. Just continue composing this kind of post. Condo near mrt
Reply
dsadasPosted April 21, 2018 at 23:31

Thank you so much for the post you do. I like your post and all you share with us is up to date and quite informative. i would like to bookmark the page so i can come here again to read you. as you have done a wonderful job. Tiyulian Riyadelyn Takeover
Reply
FARHANPosted April 22, 2018 at 10:33

I found your this post while searching for some related information on blog search...Its a good post..keep posting and update the information. websitehosting.com
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Tom Cruise seglar (video)

Minns ni inför finalen 2013 i America´s Cup när Tom Cruise kom på besök och seglade?   Tom Cruise tillhör världens mest känd...

Badkarsbåten med duschdraperi till ...

När seglings abstinensen är för hög så du måste ta duschdra...

Isjaktssegling i 100 km/ h

Isjaktsseglingen börjar gå mot sitt slut men än så länge kan n&a...

VESTERVIKING FRÅN 1957 MED TRÄ I SK...

Vesterviking heter en havskryssare från Finland som blev först att officiellt an...

FINSK BÅT SÖKER SPONSOR ÄNNU TVÅ MÅ...

Det är nu bara två månader kvar till båtarna i Golden Globe Race sam...x