ANDERS LEWANDER

Mars 04, 2012 @ 22:23:44   Foto SEARCHMAGAZINE och Gustav Morin/Ericsson 3/Volvo Ocean Race och


 

All ledande kappsegling behöver nödvändigtvis inte vara på professionell nivå. Jag vill i denna krönika beskriva de engagerade seglarna som finns runt om i världen på klubbracenivå. Ett lyckligt faktum är att det i Sverige samlas upp till 30 båtar i SRS-handikappfälten på de större klubbracen. Det är unikt i världen med så många övernattningsbara flerskrovsbåtar och det är fler nya snabba båtar på väg in till Sverige.

 

Min senaste regatta, nu med en pigg liten SeaCart 26, var i februari på The Bay Regatta. Den seglas i Pang Nang bukten innanför Phuket i Thailand. Sista kvällen träffade jag en fascinerande lycklig vinnare i mix flerskrovsklassen. Han heter Andrew Stransky och färdigställde för två år sedan en hemmabyggd cruisingkatamaran på 50 fot. Byggd i cederträ med en vikt på 7 ton. Familjen stävade fram mellan de exotiska öarna i 20 knop och gled mellan de svaga vindstråken på levande kraft och tight relativ vind. Hela familjen var engagerad, från 12-åriga dottern till Andrews mor och far på +70 år.

 

 Mitt samtal med Andrew ledde naturligtvis till diskussion omkring mer eller mindre effektiva lösningar för segel när det gäller kombinationen offshorecruising och klubbracing. Andrew berättade med glädje om sina äventyr och hur racing bidrar till familjens utveckling och upplevelser ombord. Flerskrovssegling är ju enkelt och kräver inte så stor besättning. Ett av mina pågående seglingsprojekt har den kombinationen. Båten heter Dancing Bear och är en kolfiberkatamaran av typen Gunboat 48. Ett projekt som har uppmärksammats och förändrat tänket inom de mer extrema cruisingkatamaranerna. Dancing Bear har förhöjd mast och vi skall klubbkappsegla i Västindien och därefter maxprestandasegla till Grönland. Dancing Bear har en kombination av riktigt stora segel på smal skotvinkel som snabbt går att minska ner till en racing kutterfock med spikrakt förstag. Det gör att det blir bekvämt och effektivt ombord. Vi har tränat konceptet under tre omgångar med havssegling i nära noll grader och kuling. Önskan är att bli supersnabba över Atlanten och Labradorhavet.

 

I Asien arrangeras det regattor året runt med höjdpunkten på Kings Cup i december. En regatta som Thailändska kungen välsignat och besökt. Den samlar flerskrov från Hong Kong, Singapore och andra städer i regionen. Det är relativt billigt att flyga till Thailand. Sen är det bara att hoppa ombord på en båt som saknar besättning eller hyra en flerskrovsbåt. Enkelt och tillgängligt. Segling i asiatiska farvatten är sällan för entypsklass utan precis som i resten av världen mixad med en handikappregel.

 

I Australien och Nya Zeeland är det inte bara skiffar och Sydney Hobart som gäller. Ian Farrier från Christchurch är ett stort namn internationellt och lokalt. Ferriers båtar är lätta att stranda, precis som vi kan göra på Gotska Sandön. I Brisbane är klubbracing för flerskrov sedan länge etablerat och arrangerat av MYCQ, Multihull Yacht Club of Queensland. Jag vet att skiffgurun och min nära vän Julian Bethwait smyger in lite flerskrovsbilder på sin Facebook, så intresset ökar brett ’down under’.

 

Mat Bryant som är en av mina kollegor på North Sails har sin bas på Amerikanska västkusten, med San Diego som hemmahamn. Amerikas Cup och AC45 är nu mycket heta och uppmärksammade på San Francisco Bay, så här har intresset verkligen tagit fart. Det seglas inte bara i San Francisco utan även på sjöarna som Lake Michigan och i Florida. Regattorna som samlar mixade fält på över 10 båtar. Även här är Corsair och Farrier ledande designer, det seglas i huvudsak med en enklare typ av handikapp. Florida är även en populär plats för att arrangera Cruising Rallys över till t ex Bermuda.

 

I alla internationella regioner är uppfattningen att ’Beach Cats’ har lagt grunden till intresset omkring övernattningsbara flerskrovsbåtar. I Europa pågår det bredaste, starkaste och kreativa arbetet omkring flerskrovsdesign. De flesta av de klubbseglande flerskrovsbåtarna är trailerbara, vilket gör att det är lätt att resa runt i Europa där man både kan semestra och klubbkappsegla. Med sig på vägen har man ju husvagnen på släp.

 

För enskrovsseglare i Sverige är det flera okända klubbkappseglingar som många talar varmt om i flerskrovskretsar. Åland Runt under tre dagar är ett bra exempel. Ett nytt race 2012 är Stockholms Flerskrovs Raid, ett klubbrace som nu tar form med bland annat engagerade Jonas Sewerling. Det är en handikappsegling i skärgårdshavet som Jonas beskriver. – ”Dagtid seglar vi långa etapper och får tillfälle att sträcka ut på de stora fjärdarna och ute på havet om vädret tillåter. På nätterna ligger vi i hamn och minst två av kvällarna äter vi middag och har trevligt på någon av öarnas restauranger. Timmarna innan start avgörs nästkommande destination.” Detta race borgar för täta dueller och vackra upplevelser i skärgårdshavet. Tänk att med Seacart 26 kryssa med Code 0 i 12 knops vind, kämpa mot konkurrenter, njuta av strandliv med öppen brasa och somna på trampolinen i uppmonterat kupoltält. Det bästa man kan uppleva i livet…

 

 Jag hoppas och önskar att det blir mer och mer mix mellan enskrovs- och flerskrovssegling. Till exempel för att de fina flerskrovskappseglingarna kan inkludera banracing på klubbnivå. Det vore utmanande och fartfyllt för alla seglare.

 

 

-------------------/)/)/)-------------------------

 

 

Anders Lewander  HEAD LINE 

 

Flerskrovsentusiaster! – I denna nya krönika kommer jag reflektera kring flerskrov i Sverige, Skandinavien och resten av världen.

 

Vad definierar flerskrov? – Det vet säkert de flesta och en kär utriggare har många namn; floater, amma, sidoskrov, ponton, stödhjul, toffla et c. Vad vi alla upplever med flera skrov är mindre motstånd, längre hävarm och högre farter. Helt enkelt bästa attribut för glädjefylld segling.

 

Alla dessa egenskaper är viktiga i optimering av flerskrovsprestanda. Om vi sneglar på förberedelserna inför Americas Cup och uppstarten av AC 72 ligger största fokuset just nu på aero- och hydro-programmen, d v s att minimera motstånd både ovan och under skrovet. Magnus Augustsson på Artemis berättade under sitt Stockholmsbesök på Scandinavian Boat Show att det största R&D (research and development) programmet handlar om aerodynamiken över vinge-segel-däck-balkar-trampolin och hydrodymaniken över alla undervattensprofiler. Man har alltså inte lika omfattande fokus på själva skrovet utan lägger resurserna för att på alla möjliga sätt minska motståndet i ”foils” över och under vattenytan. Artemis testar redan nu skarpt de första AC72 “foilsen” i Valencia med sin gamla ORMA 60ft trimaran som man förlängt till 75ft. I januari står den första 38 meters vingen på plats ombord.

 

Paul Larsen och svenska Helena Darvelids team på Vestas Sailrocket ligger och bänder på plattvatten i Afrika, närmare bestämt i Namibia, Walvis Bay. De har andra förutsättningar för sina ”foils” med t ex obehagliga fenomen omkring profilen som gör sig till känna i farter omkring 60 knop. Ångbildning är då ett faktum i de turbulenta delarna av ”foilen” vilket leder till dramatisk instabilitet. Det är spännande att läsa och följa deras innovativa projekt nära nya rekordfarter.

 

Under långa och tuffa raider med katamaranen F18 är situationen alltjämt en kompromiss med allt annat än en perfekt profil. Berg och grynnor står till tjänst både som destruktiva aktörer och som slip- och rasp när det långsamt kortare centerbordet underhålls. Jag minns Archipelago Raid tillsammans med Calle Hennix när vi i varje slag och jipp fick byta centerbord från styrbord till babord. Centerborden var markerade med good-gubbe och bad-dödskalle och vi jobbade hårt för bästa prestanda ombord.

 

Så sent som i fredags den 2/12 hade jag den stora glädjen att fånga ett par timmars vinterträning med Jonas Davidsson Vitell och hans trimaran F27 precis innan första sena minusknäppen slog till. Jonas har själv byggt sina ”foils” enligt laminatplaner från Ian Farrier och instruktioner från den fenomenala hydroingenjören Kåre Ljung på Marström i Västervik. Profilen NACA 00 på rodret och Kåreprofil på centerbordet. Kåreprofilen är en mycket modern profil som inte är så känslig, den kan handslipas, har lågt motstånd och mer lyftkraft. Paradoxalt nog vibrerar alltid bättre profiler mer så Jonas hade naturligtvis redan dagen innan varit nere och putsat på ”foilsen” för att minska vibrationerna med snedkapning av akterkanten i två decimeter långa segment. Först åt höger och sedan åt vänster.

 

Plötsligt drabbades vi av ett ”toppluvelyft” när vi seglade på grund på östra delen av Baggensfjärden. Vi hade fokus uppåt i riggen under tester av en ny kryss Code 0. De mindre skadorna på ”foilsen” bromsade oss rejält.

 

Med icke stålande roder och lyft i kurvade ”foils” ser vi ökad prestanda och lugnare långskeppsstabilitet i höga farter. Det ger nya möjligheter till fantastiska upplevelser i både hantering och farter på våra olika moderna flerskrovsbåtar. På trimaraner kan kurvade ”foils” göras asymmetriska då det lättare kan dras upp på lovartssidan. På katamaraner är kurvade ”foils” som regel mer symmetriska för att inte bromsa. Målet med kurvade ”foils” är att ta ut 50% av ekipagets totalvikt i lyft.

 

Så fånga de lugna vinterögonblicken och trimma dina ”foils” med nya profiler, jämn kurvatur utmed hela framkanten, starka bakkanter som inte vibrerar och putsa ytorna till perfektionism! Vare sig du ska introduceras till uthållighetsrace med nya flerskrovsklassen i Watski2Star, nya cuper, serier eller event runt våra vackra och flerskrovsoptimerade kuster, fjärdar och sjöar. 

/ Torrsegla väl, Anders Lewander

KOMMENTERA

JAMSPosted April 25, 2017 at 09:56

This is a great article thanks for sharing this informative information. I will visit your blog regularly for some latest post. Organisationsstruktur
Reply
jamsmalikPosted April 25, 2017 at 13:46

All the contents you mentioned in post is too good and can be very useful. I will keep it in mind, thanks for sharing the information keep updating, looking forward for more posts.Thanks Geography tuition
Reply
JAMSPosted April 26, 2017 at 08:54

I have read your blog it is very helpful for me. I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates. desconto plie
Reply
JAMSPosted April 27, 2017 at 08:19

Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know. cupom desconto chicorei
Reply
JAMSPosted April 28, 2017 at 19:00

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives in depth information. Thanks for this nice article. chińskie allegro
Reply
JAMSPosted April 28, 2017 at 20:05

it was a wonderful chance to visit this kind of site and I am happy to know. thank you so much for giving us a chance to have this opportunity.. justshortstories.com
Reply
JAMSPosted April 29, 2017 at 06:57

I really appreciate this wonderful post that you have provided for us. I assure this would be beneficial for most of the people. debt collection auckland
Reply
jamsmalikPosted April 29, 2017 at 10:49

I have bookmarked your blog, the articles are way better than other similar blogs.. thanks for a great blog! Mona Media
Reply
MKPosted April 29, 2017 at 12:32

This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!. knowledgeadventure.com
Reply
JAMSPosted April 29, 2017 at 15:55

Wow what a Great Information about World Day its very nice informative post. thanks for the post. cheap dedicated server
Reply
sl786982Posted April 30, 2017 at 11:09

Wonderful web journal. I appreciated perusing your articles. This is really an awesome read for me. I have bookmarked it and I am anticipating perusing new articles. Keep doing awesome! sleeping mask
Reply
jamsmalikPosted April 30, 2017 at 12:10

This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new technology. Thanks for sharing it designer clothes for men
Reply
MKPosted May 01, 2017 at 05:06

Raspberries, gooseberries, grapes, strawberries, blackberries, and nanking cherries…I share with wildlife and I’m so happy to see bees everywhere this summer! educational games for kids
Reply
jamsmalikPosted May 01, 2017 at 14:40

This is really a nice and informative, containing all information and also has a great impact on the new technology. Thanks for sharing it, ave the children
Reply
jamsmalikPosted May 01, 2017 at 22:00

The website is looking bit flashy and it catches the visitors eyes. Design is pretty simple and a good user friendly interface. best realtor culver city
Reply
MMPosted May 04, 2017 at 17:47

I favor your entire range elements, Severely considered quite really liked, You need much more information. using this, entertaining the idea of it to be slightly dependable., Regards quite a lot with regards to teaching Chamba Hotels
Reply
JAMSPosted May 05, 2017 at 15:28

I admire what you have done here. I like the part where you say you are doing this to give back but I would assume by all the comments that this is working for you as well. Accident lawyer
Reply
jamsmalikPosted May 05, 2017 at 19:03

If more people that write articles really concerned themselves with writing great content like you, more readers would be interested in their writings. Thank you for caring about your content. codes
Reply
MKPosted May 06, 2017 at 10:21

I think we all are overwhelmed at this shot , powerful , God's Creation ! how wonderful to see frivforschool
Reply
MKPosted May 07, 2017 at 05:54

I favor your entire range elements, Severely considered quite really liked, You need much more information. using this, entertaining the idea of it to be slightly dependable., Regards quite a lot with regards to teaching graphic design studio
Reply
jamsmalikPosted May 07, 2017 at 09:19

Interesting topic for a blog. I have been searching the Internet for fun and came upon your website. Fabulous post. Thanks a ton for sharing your knowledge! It is great to see that some people still put in an effort into managing their websites. I'll be sure to check back again real soon.
Reply
jamsmalikPosted May 07, 2017 at 09:22

Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. vouchers
Reply
mkPosted May 07, 2017 at 14:21

Discipline is a very important requirement of the student life. All the students are required to be fully disciplined in their educational institutes as well as their homes in order to get the success and acknowledgement in studies jual cctv murah
Reply
sindhPosted May 08, 2017 at 12:46

I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. guitar tuner online
Reply
MKPosted May 09, 2017 at 14:11

Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks pabrik rak heavy duty jakarta
Reply
MKPosted May 09, 2017 at 14:27

In the end, to exposure brochures sixpenny way, all you hold to do is urinate angelic online researches and intrigue the opportunities that are offered to you and your playing rak heavy duty harga murah
Reply
MKPosted May 09, 2017 at 14:58

I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post online logo design service
Reply
johnb6174Posted May 10, 2017 at 06:31

Great write-up, I am a big believer in commenting on blogs to inform the blog writers know that they’ve added something worthwhile to the world wide web!.. phenq reviews 2017
Reply
johnb6174Posted May 10, 2017 at 13:10

Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. Jungfraujoch
Reply
MKPosted May 10, 2017 at 13:19

Interesting article! Thank you for sharing them! I hope you will continue to have similar posts to share with everyone! I believe a lot of people will be surprised to read this article! Cool math games
Reply
jamsmalikPosted May 11, 2017 at 05:19

Thanks for sharing us. ciral
Reply
jamsmalikPosted May 11, 2017 at 06:47

You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant! vouchers
Reply
sl786982Posted May 11, 2017 at 12:07

I’m excited to uncover this page. I need to to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely really liked every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your site. voyance par telephone
Reply
MKPosted May 11, 2017 at 12:10

Your site is truly cool and this is an awesome rousing article. Much obliged to you to such an extent. segerstrom center Cooler math
Reply
asidyahPosted May 11, 2017 at 12:46

I feel equally divided between the two. I sometimes feel like Pawel, a citzen without a country. best garden sprayer
Reply
asidyahPosted May 12, 2017 at 12:37

Yes, great US Military force. Also, in his post you have given a chance to listen about US Military. I really appreciate your work. Thanks for sharing it. tourist attractions to Mauritius
Reply
jamsmalikPosted May 13, 2017 at 06:14

This is my first time i visit here and I found so many interesting stuff in your blog especially it's discussion, thank you. online
Reply
jamsmalikPosted May 13, 2017 at 08:19

Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up. shopper
Reply
asidPosted May 14, 2017 at 09:55

Wow, this is really interesting reading. I am glad I found this and got to read it. Great job on this content. I like it. Bhutan Tour Package with Airfare
Reply
aasPosted May 14, 2017 at 12:39

Hi, I find reading this article a joy. It is extremely helpful and interesting and very much looking forward to reading more of your work.. ali shaikh
Reply
asidPosted May 14, 2017 at 12:43

You have a really ennobling manner of exploring and sharing your thoughts. it’s terribly uncommon these days, legion sites and blogs having copy affixed or rewritten information. Private limited company India
Reply
asidPosted May 14, 2017 at 14:21

Great post full of useful tips! My site is fairly new and I am also having a hard time getting my readers to leave comments. Analytics shows they are coming to the site but I have a feeling “nobody wants to be first”. miracle pregnancy book
Reply
MKPosted May 15, 2017 at 15:44

I am very much pleased with the contents you have mentioned. I wanted to thank you for this great article. logo designing
Reply
jamsmalikPosted May 16, 2017 at 02:07

The website is looking bit flashy and it catches the visitors eyes. Design is pretty simple and a good user friendly interface. dedetizadora
Reply
asidPosted May 16, 2017 at 11:15

Fly hire service? Now reserve your bus for travel to stay away from tension of parking. You can easily reserve your bus by Trinity Reservation as this is the biggest company that gives cost effective service. shkoh.com.sg
Reply
asidPosted May 17, 2017 at 12:10

Fascinating post. I Have Been pondering about this issue, so a debt of gratitude is in order for posting. Really cool post.It 's truly exceptionally pleasant and Useful post.Thanks https://www.uldum-hojskole.dk
Reply
jamsmalikPosted May 18, 2017 at 06:18

I appreciate everything you have added to my knowledge base.Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.Thanks. top affiliate programs
Reply
asidPosted May 18, 2017 at 07:57

i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. https://www.musicaltouch.sg/
Reply
aDSPosted May 18, 2017 at 08:09

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives indepth information. Thanks for this nice article. cheap designer shoes
Reply
asidPosted May 18, 2017 at 09:02

i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. best vit c serum
Reply
JAMSPosted May 19, 2017 at 16:36

Most of the time I don’t make comments on websites, but I'd like to say that this article really forced me to do so. Really nice post! Leadership Pipeline
Reply
asidPosted May 20, 2017 at 13:48

We believe that everyone deserves a chance at moving ahead with their lives. In our Mitigation services we strive to provide the Court with your history For our other court appointed services, our goal is to help provide the most up to date and relevant interventions. argos trampolines
Reply
asidPosted May 20, 2017 at 14:50

Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. http://dania-oktatas.lap.hu/kurzusok_treningek/21955716
Reply
asdaPosted May 20, 2017 at 15:43

I love the way you write and share your niche! Very interesting and different! Keep it coming! umbrella stroller
Reply
asidPosted May 21, 2017 at 11:53

Impressive web site. Distinguished feedback that I can tackle. Im moving forward and may apply to my current job as a pet sitter. which is very enjoyable. but I need to additional expand. Regards. real free bingo
Reply
sdPosted May 22, 2017 at 13:12

I am very happy to discover your post as it will become on top in my collection of favorite blogs to visit. sniper fury hack
Reply
MKPosted May 22, 2017 at 16:37

this is surely the best place one can get useful info about what he needs.kudos to the real admin of this site.he definitely deserve the best and nothing more. Doogee
Reply
asdadPosted May 23, 2017 at 07:58

I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business. Limousine Paso Robles
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Mange Olsson-priset till Santiago L...

Pressm meddelande: Den argentinska seglaren och olympiska guldmedaljören Santiago "Santi" Lange har tilldelats Magnus ”Mange” Olsson Priset 2017. Den 55 år unga seglar...

Yrvind har satt datum för avfärd (v...

Sven Yrvind börjar se slutet. Det som saknas är färg, el, roder och en Yulo...

FÖRÖDANDE SKADOR PÅ BÅDA BÅTARNA EF...

Dryga veckan kvar till America's Cup finns det inte mycket utrymme för misstag, men i...

Fiskenät till övers? De kan bli sol...

Att skapa produkter från vad havets vågor har att erbjuda är just nu myck...

Burling är djupt besviken över gård...

Kraschen mellan Land Rover Bar och Emirates Team New Zeeland kunde inte ha kommit vid en s...
x