ANDERS LEWANDER

Mars 04, 2012 @ 22:23:44   Foto SEARCHMAGAZINE och Gustav Morin/Ericsson 3/Volvo Ocean Race och


 

All ledande kappsegling behöver nödvändigtvis inte vara på professionell nivå. Jag vill i denna krönika beskriva de engagerade seglarna som finns runt om i världen på klubbracenivå. Ett lyckligt faktum är att det i Sverige samlas upp till 30 båtar i SRS-handikappfälten på de större klubbracen. Det är unikt i världen med så många övernattningsbara flerskrovsbåtar och det är fler nya snabba båtar på väg in till Sverige.

 

Min senaste regatta, nu med en pigg liten SeaCart 26, var i februari på The Bay Regatta. Den seglas i Pang Nang bukten innanför Phuket i Thailand. Sista kvällen träffade jag en fascinerande lycklig vinnare i mix flerskrovsklassen. Han heter Andrew Stransky och färdigställde för två år sedan en hemmabyggd cruisingkatamaran på 50 fot. Byggd i cederträ med en vikt på 7 ton. Familjen stävade fram mellan de exotiska öarna i 20 knop och gled mellan de svaga vindstråken på levande kraft och tight relativ vind. Hela familjen var engagerad, från 12-åriga dottern till Andrews mor och far på +70 år.

 

 Mitt samtal med Andrew ledde naturligtvis till diskussion omkring mer eller mindre effektiva lösningar för segel när det gäller kombinationen offshorecruising och klubbracing. Andrew berättade med glädje om sina äventyr och hur racing bidrar till familjens utveckling och upplevelser ombord. Flerskrovssegling är ju enkelt och kräver inte så stor besättning. Ett av mina pågående seglingsprojekt har den kombinationen. Båten heter Dancing Bear och är en kolfiberkatamaran av typen Gunboat 48. Ett projekt som har uppmärksammats och förändrat tänket inom de mer extrema cruisingkatamaranerna. Dancing Bear har förhöjd mast och vi skall klubbkappsegla i Västindien och därefter maxprestandasegla till Grönland. Dancing Bear har en kombination av riktigt stora segel på smal skotvinkel som snabbt går att minska ner till en racing kutterfock med spikrakt förstag. Det gör att det blir bekvämt och effektivt ombord. Vi har tränat konceptet under tre omgångar med havssegling i nära noll grader och kuling. Önskan är att bli supersnabba över Atlanten och Labradorhavet.

 

I Asien arrangeras det regattor året runt med höjdpunkten på Kings Cup i december. En regatta som Thailändska kungen välsignat och besökt. Den samlar flerskrov från Hong Kong, Singapore och andra städer i regionen. Det är relativt billigt att flyga till Thailand. Sen är det bara att hoppa ombord på en båt som saknar besättning eller hyra en flerskrovsbåt. Enkelt och tillgängligt. Segling i asiatiska farvatten är sällan för entypsklass utan precis som i resten av världen mixad med en handikappregel.

 

I Australien och Nya Zeeland är det inte bara skiffar och Sydney Hobart som gäller. Ian Farrier från Christchurch är ett stort namn internationellt och lokalt. Ferriers båtar är lätta att stranda, precis som vi kan göra på Gotska Sandön. I Brisbane är klubbracing för flerskrov sedan länge etablerat och arrangerat av MYCQ, Multihull Yacht Club of Queensland. Jag vet att skiffgurun och min nära vän Julian Bethwait smyger in lite flerskrovsbilder på sin Facebook, så intresset ökar brett ’down under’.

 

Mat Bryant som är en av mina kollegor på North Sails har sin bas på Amerikanska västkusten, med San Diego som hemmahamn. Amerikas Cup och AC45 är nu mycket heta och uppmärksammade på San Francisco Bay, så här har intresset verkligen tagit fart. Det seglas inte bara i San Francisco utan även på sjöarna som Lake Michigan och i Florida. Regattorna som samlar mixade fält på över 10 båtar. Även här är Corsair och Farrier ledande designer, det seglas i huvudsak med en enklare typ av handikapp. Florida är även en populär plats för att arrangera Cruising Rallys över till t ex Bermuda.

 

I alla internationella regioner är uppfattningen att ’Beach Cats’ har lagt grunden till intresset omkring övernattningsbara flerskrovsbåtar. I Europa pågår det bredaste, starkaste och kreativa arbetet omkring flerskrovsdesign. De flesta av de klubbseglande flerskrovsbåtarna är trailerbara, vilket gör att det är lätt att resa runt i Europa där man både kan semestra och klubbkappsegla. Med sig på vägen har man ju husvagnen på släp.

 

För enskrovsseglare i Sverige är det flera okända klubbkappseglingar som många talar varmt om i flerskrovskretsar. Åland Runt under tre dagar är ett bra exempel. Ett nytt race 2012 är Stockholms Flerskrovs Raid, ett klubbrace som nu tar form med bland annat engagerade Jonas Sewerling. Det är en handikappsegling i skärgårdshavet som Jonas beskriver. – ”Dagtid seglar vi långa etapper och får tillfälle att sträcka ut på de stora fjärdarna och ute på havet om vädret tillåter. På nätterna ligger vi i hamn och minst två av kvällarna äter vi middag och har trevligt på någon av öarnas restauranger. Timmarna innan start avgörs nästkommande destination.” Detta race borgar för täta dueller och vackra upplevelser i skärgårdshavet. Tänk att med Seacart 26 kryssa med Code 0 i 12 knops vind, kämpa mot konkurrenter, njuta av strandliv med öppen brasa och somna på trampolinen i uppmonterat kupoltält. Det bästa man kan uppleva i livet…

 

 Jag hoppas och önskar att det blir mer och mer mix mellan enskrovs- och flerskrovssegling. Till exempel för att de fina flerskrovskappseglingarna kan inkludera banracing på klubbnivå. Det vore utmanande och fartfyllt för alla seglare.

 

 

-------------------/)/)/)-------------------------

 

 

Anders Lewander  HEAD LINE 

 

Flerskrovsentusiaster! – I denna nya krönika kommer jag reflektera kring flerskrov i Sverige, Skandinavien och resten av världen.

 

Vad definierar flerskrov? – Det vet säkert de flesta och en kär utriggare har många namn; floater, amma, sidoskrov, ponton, stödhjul, toffla et c. Vad vi alla upplever med flera skrov är mindre motstånd, längre hävarm och högre farter. Helt enkelt bästa attribut för glädjefylld segling.

 

Alla dessa egenskaper är viktiga i optimering av flerskrovsprestanda. Om vi sneglar på förberedelserna inför Americas Cup och uppstarten av AC 72 ligger största fokuset just nu på aero- och hydro-programmen, d v s att minimera motstånd både ovan och under skrovet. Magnus Augustsson på Artemis berättade under sitt Stockholmsbesök på Scandinavian Boat Show att det största R&D (research and development) programmet handlar om aerodynamiken över vinge-segel-däck-balkar-trampolin och hydrodymaniken över alla undervattensprofiler. Man har alltså inte lika omfattande fokus på själva skrovet utan lägger resurserna för att på alla möjliga sätt minska motståndet i ”foils” över och under vattenytan. Artemis testar redan nu skarpt de första AC72 “foilsen” i Valencia med sin gamla ORMA 60ft trimaran som man förlängt till 75ft. I januari står den första 38 meters vingen på plats ombord.

 

Paul Larsen och svenska Helena Darvelids team på Vestas Sailrocket ligger och bänder på plattvatten i Afrika, närmare bestämt i Namibia, Walvis Bay. De har andra förutsättningar för sina ”foils” med t ex obehagliga fenomen omkring profilen som gör sig till känna i farter omkring 60 knop. Ångbildning är då ett faktum i de turbulenta delarna av ”foilen” vilket leder till dramatisk instabilitet. Det är spännande att läsa och följa deras innovativa projekt nära nya rekordfarter.

 

Under långa och tuffa raider med katamaranen F18 är situationen alltjämt en kompromiss med allt annat än en perfekt profil. Berg och grynnor står till tjänst både som destruktiva aktörer och som slip- och rasp när det långsamt kortare centerbordet underhålls. Jag minns Archipelago Raid tillsammans med Calle Hennix när vi i varje slag och jipp fick byta centerbord från styrbord till babord. Centerborden var markerade med good-gubbe och bad-dödskalle och vi jobbade hårt för bästa prestanda ombord.

 

Så sent som i fredags den 2/12 hade jag den stora glädjen att fånga ett par timmars vinterträning med Jonas Davidsson Vitell och hans trimaran F27 precis innan första sena minusknäppen slog till. Jonas har själv byggt sina ”foils” enligt laminatplaner från Ian Farrier och instruktioner från den fenomenala hydroingenjören Kåre Ljung på Marström i Västervik. Profilen NACA 00 på rodret och Kåreprofil på centerbordet. Kåreprofilen är en mycket modern profil som inte är så känslig, den kan handslipas, har lågt motstånd och mer lyftkraft. Paradoxalt nog vibrerar alltid bättre profiler mer så Jonas hade naturligtvis redan dagen innan varit nere och putsat på ”foilsen” för att minska vibrationerna med snedkapning av akterkanten i två decimeter långa segment. Först åt höger och sedan åt vänster.

 

Plötsligt drabbades vi av ett ”toppluvelyft” när vi seglade på grund på östra delen av Baggensfjärden. Vi hade fokus uppåt i riggen under tester av en ny kryss Code 0. De mindre skadorna på ”foilsen” bromsade oss rejält.

 

Med icke stålande roder och lyft i kurvade ”foils” ser vi ökad prestanda och lugnare långskeppsstabilitet i höga farter. Det ger nya möjligheter till fantastiska upplevelser i både hantering och farter på våra olika moderna flerskrovsbåtar. På trimaraner kan kurvade ”foils” göras asymmetriska då det lättare kan dras upp på lovartssidan. På katamaraner är kurvade ”foils” som regel mer symmetriska för att inte bromsa. Målet med kurvade ”foils” är att ta ut 50% av ekipagets totalvikt i lyft.

 

Så fånga de lugna vinterögonblicken och trimma dina ”foils” med nya profiler, jämn kurvatur utmed hela framkanten, starka bakkanter som inte vibrerar och putsa ytorna till perfektionism! Vare sig du ska introduceras till uthållighetsrace med nya flerskrovsklassen i Watski2Star, nya cuper, serier eller event runt våra vackra och flerskrovsoptimerade kuster, fjärdar och sjöar. 

/ Torrsegla väl, Anders Lewander

KOMMENTERA

asidyahPosted May 27, 2017 at 09:48

You have a really ennobling manner of exploring and sharing your thoughts. it’s terribly uncommon these days, legion sites and blogs having copy affixed or rewritten information. But here, no doubt, information is original and extremely well structured. Keep it up. flowers delivered asda
Reply
asidPosted May 28, 2017 at 14:28

Really a great addition. I have read this marvelous post. Thanks for sharing information about it. I really like that. Thanks so lot for your convene. Greencard denial
Reply
sindhPosted May 29, 2017 at 14:01

Nice post. I learn some factor more durable on distinct blogs every day. Most ordinarily it very is stimulating to be told to browse content material from different writers and exercise a particular factor there. dressage
Reply
asidPosted May 29, 2017 at 22:37

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. youtube marketing
Reply
asidPosted May 30, 2017 at 12:09

Wow, this is really interesting reading. I am glad I found this and got to read it. Great job on this content. I like it. download bokep
Reply
asdPosted May 30, 2017 at 12:18

I think that thanks for the valuabe information and insights you have so provided here. Paso Robles limo
Reply
asdPosted May 31, 2017 at 11:55

Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. Mount Rinjani Trekking Package
Reply
asdPosted June 01, 2017 at 13:17

Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking. More
Reply
asidPosted June 01, 2017 at 21:01

I have read your article. it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it.. you will find the Menu Bar just below of the Portal Site Title
Reply
sl786982Posted June 02, 2017 at 12:52

Good website! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which may do the trick? Have a great day! visit us
Reply
JAMSPosted June 02, 2017 at 15:49

This is just the information I am finding everywhere. Thanks for your blog, I just subscribe your blog. This is a nice blog.. pakistan jobs
Reply
asidPosted June 03, 2017 at 09:38

If your couple intend with an unpleasant break-up, you may realise that placement them inside a room within concert in order to thrash out the primary points associated with funds should be a last resort. SEO Blog
Reply
sl786982Posted June 03, 2017 at 09:47

When the actual computer is associated with the power the whitened board additionally gets started up. The panel acts as an interactive display where any kind of and each and every job that the person carries on his screen can be carried out. SEO Blog
Reply
sl786982Posted June 03, 2017 at 09:58

Today’s hostels are no more just for that young. Most hostels provide travelers a range of private areas with or with no private shower, or the bunk bed inside a dormitory discussing a shower. Dormitory rooms could be female just, male just or combined. SEO Blog
Reply
asidPosted June 03, 2017 at 11:53

Excellent information on your blog. thank you for taking the time to share with us. Amazing insight you have on this. it's nice to find a website that details so much information about different artists http://images.google.co.za/url?q=http://dramashop.dk
Reply
asdPosted June 03, 2017 at 12:23

i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. d bal max review
Reply
asidPosted June 03, 2017 at 23:14

This was a usually actual predicted information and factors Physio blog
Reply
asidPosted June 03, 2017 at 23:23

Thanks a lot for sharing us about this update. Hope you will not get tired on making posts as informative as this. Physio blog
Reply
asidPosted June 03, 2017 at 23:31

This is such an extraordinary asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. Physio blog
Reply
asidPosted June 04, 2017 at 13:48

I have perused your article, it is extremely enlightening and supportive for me.I respect the profitable data you offer in your articles. A debt of gratitude is in order for posting it.. advertisement
Reply
asidPosted June 04, 2017 at 14:47

I have perused your article, it is extremely enlightening and supportive for me.I respect the profitable data you offer in your articles. A debt of gratitude is in order for posting it.. http://www.ejaculationbycommand.co.uk/
Reply
suhanadixitPosted June 06, 2017 at 17:05

Download appropriate internet banking application from the Home Page https://www.bobibanking.com/ and click on “Download Forms” to download form for RETAIL/CORPORATE Users or click www.bobibanking.online and submit the request to your Base Branch.
Reply
asdPosted June 07, 2017 at 13:03

The information you have posted is very useful. The sites you have referred was good. Thanks for sharing.. how do you lose weight fast
Reply
asidPosted June 08, 2017 at 12:27

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. http://www.linkbuddy.dk/website/nyborg-rejser.dk/koncertbussen/
Reply
asidPosted June 10, 2017 at 08:33

Awesome and interesting article. Great things you've always shared with us. Thanks. Just continue composing this kind of post. flowers waitrose
Reply
asidPosted June 10, 2017 at 12:37

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. aldi flowers online
Reply
asdasdPosted June 10, 2017 at 14:15

i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. Beauty Tips Blog
Reply
asidPosted June 10, 2017 at 21:51

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. milk frother 
Reply
asidPosted June 10, 2017 at 22:57

I was very pleased to find this site.I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post. steam milk frother
Reply
asidPosted June 10, 2017 at 23:52

I have read your article. it is very informative and helpful for me.I admire the valuable information you offer in your articles. Thanks for posting it.. Electric Milk frother
Reply
MKPosted June 11, 2017 at 07:46

Posting it is very needed because every human being today want this information. Keep it up. Good luck and thanks for posting Education
Reply
sl786982Posted June 12, 2017 at 11:16

Amazing!!! I liked this website so much it's really awesome.I have also gone through your other posts too and they are also very much appreciate able and I'm just waiting for your next update to come as I like all your other posts... well I have also made an article hope you go through it. Automatic Milk Frothers
Reply
asidPosted June 12, 2017 at 11:24

These are some extraordinary devices that i unquestionably use for SEO work. This is an extraordinary rundown to use later on.. milk frother
Reply
asidPosted June 12, 2017 at 11:32

If your couple intend with an unpleasant break-up, you may realise that placement them inside a room within concert in order to thrash out the primary points associated with funds should be a last resort. programmed milk frother 
Reply
asidPosted June 12, 2017 at 13:47

Today’s hostels are no more just for that young. Most hostels provide travelers a range of private areas with or with no private shower, or the bunk bed inside a dormitory discussing a shower. Dormitory rooms could be female just, male just or combined. uk forex brokers list
Reply
asdPosted June 13, 2017 at 14:09

This is a great article thanks for sharing this informative information. I will visit your blog regularly for some latest post. mortgage payment
Reply
johnb6174Posted June 13, 2017 at 22:32

Thanks for posting this info. I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative. I can't wait to read lots of your posts.health insurance in Indonesia ksk insurance
Reply
asidPosted June 14, 2017 at 12:06

This is such an extraordinary asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. Raw urls
Reply
asdPosted June 14, 2017 at 12:37

This is very educational content and written well for a change. It's nice to see that some people still understand how to write a quality post.! Sidecars - AUTO DEALER REINSURANCE
Reply
asidPosted June 14, 2017 at 15:36

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. Greencard denial
Reply
johnb6174Posted June 14, 2017 at 22:37

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives in depth information. Thanks for this nice article. voyance-amour-eternel.com
Reply
adsPosted June 15, 2017 at 09:45

Thanks you very much for sharing these links. Will definitely check this out.. Private detective
Reply
jamsmalikPosted June 16, 2017 at 17:57

I just want to let you know that I just check out your site and I find it very interesting and informative.. himalayan salt health benefits
Reply
asdaPosted June 17, 2017 at 12:59

Thank you so much for the post you do. I like your post and all you share with us is up to date and quite informative, i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job. Nutrients
Reply
jamsmalikPosted June 17, 2017 at 14:18

Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know. accurate tarot reading online
Reply
MKPosted June 17, 2017 at 18:07

This site has lots of advantage.I found many interesting things from this site. It helps me in many ways.Thanks for posting this agaai.. cricketers point
Reply
JAMSPosted June 18, 2017 at 17:08

Good article, but it would be better if in future you can share more about this subject. Keep posting. philippine tourist spots pictures
Reply
asidPosted June 19, 2017 at 13:04

fantastic post, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector don't understand this. You must continue your writing. I'm sure, you've a great readers' base already! spiderbaby
Reply
asidPosted June 19, 2017 at 13:51

I found that site very usefull and this survey is very cirious, I ' ve never seen a blog that demand a survey for this actions, very curious... download music
Reply
asdsPosted June 19, 2017 at 14:45

i read a lot of stuff and i found that the way of writing to clearifing that exactly want to say was very good so i am impressed and ilike to come again in future.. forskolin weight loss
Reply
asidPosted June 19, 2017 at 14:51

I found that site very usefull and this survey is very cirious, I ' ve never seen a blog that demand a survey for this actions, very curious... payday loans by phone 1 hour
Reply
asidPosted June 19, 2017 at 20:11

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. little green footballs
Reply
JAMSPosted June 20, 2017 at 12:48

I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. Thanks garcinia pure select
Reply
asdasdadPosted June 20, 2017 at 14:10

I just couldn't leave your website before telling you that I truly enjoyed the top quality info you present to your visitors? Will be back again frequently to check up on new posts. desiree gruber
Reply
asidPosted June 20, 2017 at 14:12

Awesome and interesting article. Great things you've always shared with us. Thanks. Just continue composing this kind of post. marketing agency
Reply
asidPosted June 21, 2017 at 11:26

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. copyright registration or copyright registration india
Reply
asidPosted June 21, 2017 at 12:58

The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information. sa lottery online
Reply
asdasPosted June 21, 2017 at 13:15

I love the way you write and share your niche! Very interesting and different! Keep it coming! http://www.jimmychoowebs.com
Reply
johnb6174Posted June 21, 2017 at 13:53

Please continue this great work and I look forward to more of your awesome blog posts. jiofi.local.html/index.htm
Reply
asidPosted June 21, 2017 at 14:51

I was very pleased to find this site.I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you post. http://www.bestflowersonline.co.uk/
Reply
asidPosted June 22, 2017 at 13:30

Amazing!!! I liked this website so much it's really awesome.I have also gone through your other posts too and they are also very much appreciate able and I'm just waiting for your next update to come as I like all your other posts... copyright registration india
Reply
asdaddPosted June 22, 2017 at 13:40

This is a good post. This post gives truly quality information. I’m definitely going to look into it. Really very useful tips are provided here. Thank you so much. Keep up the good works. health insurance in Singapore best pregnancy insurance singapore
Reply
johnb6174Posted June 22, 2017 at 14:31

Keep up the good work , I read few posts on this web site and I conceive that your blog is very interesting and has sets of fantastic information. matinee necklaces
Reply
asidPosted June 22, 2017 at 14:35

http://gasgiant.dk/jeg-skal-skaffe-kostumer-til-kostumefesten-pa-jobbet If your couple intend with an unpleasant break-up, you may realise that placement them inside a room within concert in order to thrash out the primary points associated with funds should be a last resort.
Reply
johnb6174Posted June 23, 2017 at 14:32

Please continue this great work and I look forward to more of your awesome blog posts. http://best-of-all.webstarts.com/
Reply
aliexpresPosted June 23, 2017 at 14:44

very great post thank you for that!
Reply
asidPosted June 24, 2017 at 12:33

This is such an extraordinary asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. English to Spanish translations
Reply
dadsdaPosted June 24, 2017 at 12:43

This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives indepth information. Thanks for this nice article. corpo d21 preço
Reply
asidPosted June 24, 2017 at 13:39

This is such an extraordinary asset, to the point that you are giving and you give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the benefit of giving a quality asset to free. tapete za zid
Reply
sdadPosted June 24, 2017 at 14:48

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value. Im glad to have found this post as its such an interesting one! I am always on the lookout for quality posts and articles so i suppose im lucky to have found this! I hope you will be adding more in the future... travel insurance in Singapore smart traveller
Reply
asidPosted June 24, 2017 at 21:27

A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. print screen mac
Reply
asidPosted June 24, 2017 at 22:28

A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. Tiles in Melbourne
Reply
johnb6174Posted June 25, 2017 at 14:18

This is my first time visit here. From the tons of comments on your articles,I guess I am not only one having all the enjoyment right here! MexicanInsuranceStore.com
Reply
jamsmalikPosted June 25, 2017 at 16:51

Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. bitcoin ninjatrader
Reply
johnb6174Posted June 27, 2017 at 14:33

I have a hard time describing my thoughts on content, but I really felt I should here. Your article is really great. I like the way you wrote this information. money converter
Reply
johnb6174Posted June 28, 2017 at 13:56

Thanks for another wonderful post. Where else could anybody get that type of info in such an ideal way of writing? Mod Apk
Reply
sdfsPosted June 29, 2017 at 10:33

I was surfing net and fortunately came across this site and found very interesting stuff here. Its really fun to read. I enjoyed a lot. Thanks for sharing this wonderful information. www.couriertrack.in
Reply
asidPosted June 29, 2017 at 11:26

I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. Plumbing Company Lake Elsinore
Reply
NamnasdsaPosted June 29, 2017 at 12:08

KommenteraThe post is written in very a good manner and it contains many useful information for me. GE refrigerator repair service
Reply
sdasddPosted July 01, 2017 at 11:49

This type of message always inspiring and I prefer to read quality content, so happy to find good place to many here in the post, the writing is just great, thanks for the post. Магазин электротоваров и электрооборудования
Reply
asidPosted July 01, 2017 at 13:04

I was surfing net and luckily went over this site and discovered exceptionally intriguing stuff here. Its truly enjoyable to peruse. I appreciated a great deal. Much obliged for sharing this awesome data. seattle ants exterminators
Reply
asdsdasddasPosted July 01, 2017 at 15:35

I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style of blogging. I added it to my favorites blog site list and will be checking back soon. Please check out my site as well and let me know what you think. rosary necklace
Reply
jamsmalikPosted July 02, 2017 at 07:42

I read that Post and got it fine and informative. Please share more like that... Foods
Reply
dasdasPosted July 02, 2017 at 11:51

Excellent website you have here, so much cool information!.. monogram necklace
Reply
asidPosted July 02, 2017 at 12:25

To get most extreme favorable position of instagram you ought to know to utilize it deliberately. http://reur.dk/
Reply
asidPosted July 02, 2017 at 13:15

This is a good post. This post gives truly quality information. I’m definitely going to look into it. Really very useful tips are provided here. Thank you so much. Keep up the good works. http://www.kwiekids.dk/
Reply
asidPosted July 03, 2017 at 14:02

Hi, I find reading this article a joy. It is extremely helpful and interesting and very much looking forward to reading more of your work.. Sex Toy For Male In Mumbai
Reply
asdasdPosted July 04, 2017 at 08:50

Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work! http://www.ottawadistributionservices.ca
Reply
asdsaPosted July 04, 2017 at 12:44

Thank you for such a well written article. It’s full of insightful information and entertaining descriptions. Your point of view is the best among many. Eckhart Tolle consumerism spirituality meditation
Reply
MKPosted July 05, 2017 at 04:43

Good website! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS which may do the trick? Have a great day Herald Club
Reply
asdsdasddasPosted July 05, 2017 at 09:51

Super-Duper site! I am Loving it!! Will come back again, Im taking your feed also, Thanks. voyance amour
Reply
asidPosted July 05, 2017 at 13:41

I Really Liked the Font You’ve Chose to Use in This Article. Could I Please Get The Name Of That Font? I Wanted To Use It In My Project Now. Thanks Very Much! piper aircraft
Reply
asidPosted July 05, 2017 at 14:22

Your website available you and me with the help of invaluable advice to employ. Every different & all tips and hints with the put up are actually fantastic. Nowadays follow this http://www.teamlucas.dk/hvis-du-planlaegger-at-drage-pa-efterskole-sa-er-efterskolernes-dag-vedkommende/
Reply
asidPosted July 05, 2017 at 15:30

Thanks for making such a cool post which is really very well written.will be referring a lot of friends about this.Keep blogging. Advanced Yoga Teacher Training in India
Reply
asidPosted July 05, 2017 at 21:29

Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return. https://heiditirol.page.tl/
Reply
asidPosted July 06, 2017 at 10:13

I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. voyance telephone
Reply
asidPosted July 06, 2017 at 11:44

I think this is an informative post and it is very useful and knowledgeable. therefore, I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. payday loans by phone 1 hour
Reply
asidPosted July 07, 2017 at 15:22

I would like to say that this blog really convinced me to do it! Thanks, very good post. http://www.hats-and-oils.dk/halloween-kostumer-til-firma-udklaedningsfest/
Reply
asidPosted July 08, 2017 at 15:04

wow, great, I was wondering how to cure acne naturally. and found your site by google, learned a lot, now i’m a bit clear. I’ve bookmark your site and also add rss. keep us updated. fibroidsmiracle.co.uk
Reply
jamsmalikPosted July 08, 2017 at 16:34

Wonderful illustrated information. I thank you about that. No doubt it will be very useful for my future projects. Would like to see some other posts on the same subject! jason spencer dallas
Reply
asidPosted July 09, 2017 at 11:46

I found your this post while searching for some related information on blog search...Its a good post..keep posting and update the information. http://endmysorrow.dk/masser-af-kostumer-og-ret-mange-gavnlige-ting-som-f-eks-masker/
Reply
jamsmalikPosted July 09, 2017 at 16:46

It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing. Scribblers Inc Business and Industry
Reply
jamsmalikPosted July 10, 2017 at 09:17

Thanks you very much for sharing these links. Will definitely check this out.. gummies to suppress appetite
Reply
asidPosted July 10, 2017 at 10:21

The data you have posted is exceptionally helpful. The destinations you have alluded was great. A debt of gratitude is in order for sharing.. coresoulutionsfitness.org
Reply
asidPosted July 10, 2017 at 12:20

New Year is the time at which a new calendar year begins and the calendar’s year count increments by one. Many cultures celebrate the event in some manner. cheap asics sneakers
Reply
asidPosted July 11, 2017 at 11:11

Interesting and amazing how your post is! It Is Useful and helpful for me That I like it very much, and I am looking forward to Hearing from your next.. blog
Reply
sl786982Posted July 11, 2017 at 12:28

I appreciate everything you have added to my knowledge base.Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.Thanks. http://www.ud-dannelse.dk/
Reply
dpmPosted July 12, 2017 at 14:37

Good composed article. It will be steady to any individual who uses it, including me. Continue doing what you are doing – can'r hold up to peruse more posts. dpm
Reply
sl786982Posted July 13, 2017 at 11:46

I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much. Boost Credit Score Los Angeles
Reply
ericPosted July 13, 2017 at 12:27

i am continually searching for some free stuffs over the web. there are likewise a few organizations which gives free specimens.www.desbicphotofiles.blogspot.in/2017/07/dermagen-iq-review-is-it-effective-or.html
Reply
asidPosted July 13, 2017 at 13:23

This is such an extraordinary asset, to the point that you are giving and give it away for nothing. I cherish seeing blog that comprehend the benefit of quality asset to free. mormorskolonihave.dk
Reply
asidPosted July 13, 2017 at 14:35

You don’t have to be a literary genius to make money from freelance writing. Online freelance writing is a growing market, particularly in the area of article writing. happy friendship day quotes
Reply
asidPosted July 15, 2017 at 11:53

I respect this article for the all around looked into substance and magnificent wording. I got so included in this material that I couldn"t quit perusing. www.hmiracle.co.uk
Reply
asidPosted July 15, 2017 at 12:58

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work.You put really very helpful information. Keep it up. Keep blogging. Looking to reading your next post. yaboo
Reply
MKPosted July 24, 2017 at 06:32

I wanted to thank you for this excellent read!! I definitely loved every little bit of it. I have you bookmarked your site to check out the new stuff you post. gbwhatsapp download for android
Reply
mkPosted July 25, 2017 at 06:44

I just lately got here throughout your weblog and have been studying alongside. I believed I would go away my first remark. I don’t know what to say besides that I've loved studying. Good weblog, I'll preserve visiting this weblog very often retour
Reply
sl786982Posted July 26, 2017 at 11:23

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. 272 diodes
Reply
LoycePosted July 27, 2017 at 09:23

Hello! I’ve been searching for some decent stuff on the subject and haven’t had any luck up until this point, You just got a new biggest fan!. www.brushbetter.com.au
Reply
MKPosted July 27, 2017 at 17:27

Awesome and interesting article. Great things you've always shared with us. Thanks. Just continue composing this kind of post idm crack
Reply

KOMMENTERA

Security Image

LÄS SENASTE NUMRET

page1

DE FEM MEST LÄSTA

Nacran som tog befälet, blev tack o...

Känns det ibland som om båten lever sitt egna lilla liv? Att den inte svarar på manövrar eller gör något tvärtemot vad du försökte dig på...

20272991_10209617203562730_1254903499_o

Lyxyachten som tog Göta Älv (bildbomb)

Göta Älv är varje sommar en lång sträcka kantad av turism och so...

Uppdaterad navigationsapp för Eniro

Det finns en rad olika appar för navigering på sjön. Eniro kom med en uppd...

Sir Robin Knox Johnston och hans Su...

Sir Robin Knox Johnston och hans Suhaili är levande legender. Varför? De var f&o...

Nathan delar sina bästa minnen från...

Artemis Racing går nu på slutspurt på Nathan Outteridge topplista ö...
x