Lista: 10 saker att göra inför vinterförvaringen

Vinterförvaring av båten kan ge en liten klump i magen. Det är mycket som ska fixas, planeras och egentligen bara göras. Vi kom över den här listan gjord av ett försäkringsbolag för att förhoppningsvis kunna minska klumpen "vinterförvaring" i magen. 

1. Boka kranlyft

Boka kranlyft i god tid. När de första frostnätterna sätter in blir det oftast lång kö vid upptagningsplatserna.

2. Pallning

Förbered pallningen av båten. Den ska stå säkert, stabilt och med jämn viktfördelning. Det gäller även små båtar som förvaras på trailers. Förse trailern med stöldskydd.

3. Fixa till skador

Se över båten utvändigt. Slipa rent eventuella repor och andra skador i gelcoaten redan på hösten, låt torka under vintern och laga på våren.

4. Grovrengör båten

Grovrengör båten utvändigt, avlägsna alger och snäckor men spara finputsandet till våren.

5. Täckning av båten

Täck över båten och skydda den från regn, snö och rusk. Minimera vindfånget och se till att presenningen har en lutning så att den inte tyngs ner av regn eller snö. Knyt inte åt för tätt. Viss ventilation är nödvändig.

6. Fryskonservering

Fryskonservera toalett, vattenpump och varmvattenberedare (septiktanken bör vara tom innan båten tas ur vattnet). Se också till att alla kranar och slangar är tomma inför vintern.

7. Töm kyl och skafferi

Töm kyl och skafferi från allt som kan ruttna och locka till sig ohyra.

8. Töm båten

Lyft ur och förvara alla mattor, dynor och andra textilier hemma.

9. Batteri

Kontrollera båtens batteri(er). Ta hem och underhållsladda. Dåliga batterier är en av de vanligaste orsakerna till motorkrångel på våren.

10. Motor

Motorn är ett helt kapitel för sig. Den är en vital och dyr del av båten. Ge den, den service, kärlek, konservering och det stöldskydd som den förtjänar.

Stort lycka till med förvaringen, men än kan vi segla iallafall lite till.

Listan kommer från Atlantica.se.

Top