FRÅN HANGÖ TILL DERHAMN KORTASTE VÄGEN TILL ESTLAND OCH DESS SVENSKBYGDER

För den som vill undvika långa överfarter från Sverige till Estland är kortaste vägen att segla de knappt 40 distansminuterna över Finska Viken från Hangö till Derhamn (Dirhami). Sedan är det bara att följa kusten österut till Tallinn eller söderut till den idylliska staden Hapsal, centralort för de gamla svenskbygderna i Estlands Aiboland.

Derhamn ligger i Nuckö kommun (Noarootsi) som har Estlands enda svenska gymnasium. Många av eleverna kommer från andra delar av landet och bor i internat. Nuckö har drygt 800 invånare och är lite av ett kulturellt centrum för Estlandssvenskarna med minnesmärken, bebyggelse och kyrkor som påminner om tiden före andra världskriget då kommunen hade 3000 invånare varav 90 procent svensktalande. Numera är det bara en liten minoritet som har svenska som modersmål i Estland.

Marinan i Derhamn hyr ut cyklar så den som vill kan ge sig ut på upptäcktsfärd i kommunen. Det är lättcyklat i ett platt landskap och det är inte många bilar man möter.

Derhamn ligger lite vid vägs ände, men här finns förutom bra hamn, stor båthall och välutrustad marina en lång sandstrand och en liten restaurang som naturligtvis serverar närodlat och fisk. Fisken kommer från det stora rökeriet strax intill och lax, sik och strömming bjuds både gravad och rökt. Vid SEARCHs besök bjöds också näbbgädda, som går till några korta veckor och därför fryses in på det topputrustade rökeriet. Både rökeriet, hamnen och marinan har delvis finansierats med bidrag från EU

Det är helt nära från Derhamn till Odensholm som vi berättat om tidigare och dit kan man både segla och åka turbåt.

Förutom till Hapsal är det nära till Dagö och Ösel med många välutrustade marinor och bra hamnar.

TEXT OLLE APPELBERG

Top