SVENSKBÅTARNA ENTERPRISE OCH CIRCE I TÄTEN PÅ ANTIBES KLASSIKERREGATTA

Efter två dagars seglingar är "Göteborgsbåten" Enterprise med Hans Kristian Schrijver som skeppare trea i sin klass i Voiles d'Antibes. Circe på fjärde plats är liksom Enterprise ritad av Sparkman&Stephens men till skillnad från Enterprise byggd i Sverige på Neglingevarvet.


Ledande båt är förra årets totalvinnare Rowdy, med franska Jour de Fete som tvåa.


Ytterligare en svensk båt är R10 Marga som seglar under italiensk flagg i klassen för gaffelriggade båtar och ligger där på sjunde plats, mitt i fältet. Hon ritades av CO Liljegren och deltog i OS 1912. Marga utsågs förra året till "Årets Renovering" av tidningen Classic Boat.

 

Circe såldes efter att i sin första säsong ha tagit line honors i Fastnet till USA 1953 och fanns till förra året i San Diego. Skeppare är holländaren Theo Danel. Han och hans fru Tetje planerar att nästa år segla i Östersjön där Circe ska delta i Baltic Classic Masters, där Sandhamnsregattan och ÅFOR Classic ingår. 


Enterprise var förra året nära att ta hem hela klassen vintage (båtar nbyggda 1950 och tidigare) i Panerai Classic Yacht Challenge, men blev diskade i italienska Imperia för att ha förväxlat två mätbrev med exakt samma innehåll. Vinnare blev istället en båt med italiensk ägare.

Enterprise ägs av ett konsortium med mycket meriterade seniora GKSS-seglare. Samma gäng vann 2015 serien men seglade då J F Kennedys Manitou under amerikansk flagg med en blandad besättning. Tidigare mästaren i drake Claes-Göran Nilsson är drivande i satsningen.


Njut av de färska bilderna från Antibes.


TEXT OLLE APPELBERG 

Top