HAR DU KOLL PÅ SVENSKA KAPPSEGLINGAR?

Har du koll på svenska kappseglingar? Det kan du ha nytta av i nästa Veckans Quiz. Den här gången är priset ett par snygga och funktionella seglarstövlar; Lizard Spin, från One Design Center. Quizen hittar du i vårt nyhetsbrev. Teckna dig nedan och lek med oss! Här tar vi en titt på klassikern Lidingö Runt.

Lidingö Runt arrangerades första gången av Lidingö Segelsällskap den 29 maj 1949 som en mindre klubbtävling. Året därpå gick Lidingö Runt som en öppen tävling. Idag lockar tävlingen både familjeseglare och professionella kappseglare och många ser den som starten på säsongen.

Man seglar efter SRS och ORC Int. Banan sträcker cirka 13,5 nm. Starten går nedanför Millesgården och målgången ligger norr om Lidingöbron vid gamla Torsviks fyr. De fem grunden ute på Askrikefjärden, där Bosögrundet, Prästgrundet och Norrängsgrundet är de mest kända, får med jämna mellanrum besök av tävlande som trots att de är tydligt markerade på sjökorten lyckas gå på. Fartrekordet runt banan har trimaranen Hi-Q som tagit sig runt på 55 minuter. Snabbaste enskrovsbåt så här långt är Big-T som seglade varvet på en timma och 22 minuter.

Som åskådare kan man följa tävlingen längs Lidingös stränder. Bästa platsen varierar med väder och vind. I år seglas Lidingö Runt den 20 maj och tävlingsledningen räknar med att ta emot cirka 300 båtar. Mer information samt anmälan hittar du på www.lidingorunt.se.

Top