Otursdrabbad Coleman ger inte upp - trots avsaknad av mast

Never ending story, det är vad Conrad Colemans Vendée Globe har blivit. Allt han vill är att gå i mål, men hans egen båt tycks motarbeta honom.

Vi har tidigare rapporterat om Conrad Colemans problem ombord Foresight Natural Energy som tidigare under racet förlorade ett förstag. Den envisa nya zeeländaren lagade då skadorna och fortsatte sin resa. Men nu har alltså problemen återkommit.

Efter 97 dagar till havs med knappa 700 Nm till mål gick masten av sent i fredags kväll. Havet var mycket oroligt och vindarna hårda då Coleman kämpade sig igenom ett lågtryck som skulle vara det sista innan Biscayabukten. Han lyckades rädda den skadade bommen och storseglet, resten fick offras för att de inte skulle skada båten under natten. Bommen är illa däran, och måste lagas innan den kan monteras som nödrigg.

Enligt prognosen ska vindarna vända så sent som idag, vilket ger Coleman en behaglig sydlig vind, vilket underlättar möjligheten att arbeta ombord och även ger en skjuts i rätt riktning. 

Än har Conrad Coleman alltså inte gett upp. Enligt planeringarna skulle han gå i mål på onsdag, något som förskjuts nu, men han tänker ändå inte ge upp. Skepparen har gett sig själv en ny utmaning, att vara den första i tävlingens historia att bara ha använt förnybar energi, och jobbar just nu därför för att inte använda sin elektroniska utrustning mer än nödvändigt. 

Enligt rapporter ska Conrad vara trött och desviken, men motiverad till att fortsätta. Nedan ser ni en bild på den skadade bommen. 

coleman

Top