Wild Oats XI förbereder sig inför ännu ett Rolex Sydney Hobart (video)

Det har gått ett år sedan Wild Oats genomgick en omfattande operation där bland annat en tredjedel av skrovet skars bort (fören) och ersatt med en modernare design.

Nu är det dags igen. Allt för att öka förutsättningarna för ytterligare framgångar i Rolex Sydney Hobart Yacht Race som går av stapeln på juldagen. Den nya 11-meter långa främre delen av skrovet visade sig vara så effektiv att man kan ta bort båtens vingar, som förhindrar båten att dyka, och på det sättet spara vikt. Skepparen Mark Richards kommenterar (fritt översatt):

- Den nya fören är mycket snabbare, både på kryss och på undanvinden. På undanvinden kan vi segla i över 30 knop utan att vara bekymrade för att båten dyker. Det här innebär att vi inte längre behöver de in- och utskjutbara vingarna som ger båtens extra lyft. Genom att ta bort vingarna sparar vi över 300 kg.

Hela artikeln hittar du på www.mysailing.com.au.

I klippet nedan ger skepparen Mark Richards oss en guided tur på den legendariska super-maxin. Mark har varit med och tagit hela åtta line-honors i Rolex Sydney Hobart.



Top