TVÅ SMÅ BÅTAR LEDER KLASSIKERNAS CUP

Kustkryssaren Winnie med Thomas Larsson vid rodret leder Classic Yacht Cup Sweden, CYCS, med 37 poäng efter Sandhamnsregattan Classic.

Tätt efter i tabellen kommer lilla mälar 22 Colibri med team Lake/Lundevall på 35 poäng, därefter R10 Itaka (27) och den jämfört med Colibri gigantiska havskryssaren Ballad (26). Ballad har ännu bara seglat två seglingar jämfört med de tre båtarna före henne som deltagit i tre regattor. Samma sak gäller Refanut och Beatrice Aurore som befinner sig bara snäppet längre ner i tabellen. Det innebär att alla tre storbåtarna kan komma att hämta hem ordentligt i de kvarvarande två regattorna.

Den gaffelriggade åttan Asagao som överraskade alla med att bli tvåa i ÅFOR Classic - de klassiska båtarnas havskappsegling till Visby och åter - hade det tufft i Sandhamnsregattan. De hårda vindarna gjorde att Asagao hamnade i den nedre delen av resultatlistan. Asagao är en ganska utpräglad lättvindsbåt. Mot den bakgrunden svarade lilla Colibri som också går bäst i lätta vindar för en jättefin prestation. Colibri blev tredje bästa cupbåt i Sandhamn efter Winnie och SK95 Marga. Av regattans 35 båtar tävlade 17 också i Classic Yacht Cup Sweden.

Nu återstår Kräftköret med start och mål i Saltsjöbaden kommande lördag och sedan Segelbåtens dags Scandal Beauty Trophy i Stockholm den 4 september. Hela cuptabellen finns på SYS hemsida sailyachtsociety.se/regatta/resultat-seglingar.

TEXT OCH FOTO OLLE APPELBERG

Winnie deplacerar 5,3 ton, så så liten är hon inte. Foto Olle Appelberg

Top