OS-seglarna Josefin och Jesper fick kämpa första OS-dagen

På måndagen inleddes de olympiska seglingarna med Laser, Laser Radial och brädklassen RS:X. Sverige hade två svenskar i elden: Jesper Stålheim i Laser och Josefin Olsson i Laser Radial.


Ingen av dem fick den drömstart de hoppats på, men heller ingen katastrof. Och det återstår många seglingar för de båda innan det är dags att summera OS.

Vattnen utanför Rio de Janeiro bjöd på bra förhållanden med vindar runt 5-7 m/s från sydväst och det var två taggade svenskar som båda inledde mindre bra i sina seglingar, för att sedan segla upp sig under respektive race.

- Det var lurigt idag, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Det var lite ovanliga vindriktningar. Ibland hade vi mycket vind och lite ovanliga vindriktningar. Samtidigt hade vi många vindhål. Men det är ju lika för alla. Vi fick väl ingen drömstart, men det var ändå hyfsat och nu är vi äntligen igång.

Jesper Stålheim var på 18:e plats efter första kryssen, i första racet, men seglade sedan upp sig och slutade på tionde plats. I det andra racet rundade han vid första märket som nummer 23. Men den gången blev det ingen förbättring utan Jesper slutade på 23:e plats. Efter den inledande dagens två första race är han på 18:e plats av totalt 46 båtar i klassen.

- Det var ganska svårt idag. Vinden hoppade fram och tillbaka runt berget vid land, vilket gjorde det klurigt. Jag tyckte ändå att jag var bra med i båda racen. Men framför allt är det väldigt många seglingar kvar. Jag lovar att det kommer att hända väldigt mycket under veckan, säger Jesper.

Josefin Olsson, som har stora medaljförhoppningar i Rio, fick inte heller någon perfekt start och i måndagens första race slutade hon på 17:e plats. Men i det andra visade hon ändå vad hon kan. Efter en mindre bra första kryss och en svag rundning låg ”Jossan” på 26:e plats. Men efter länsen hade hon tagit sig förbi 13 båtar. Och i mål var hon på en fin sjätteplats. Sammanlagt ligger Josefin tolva.

Seglingarna fortsätter på tisdagen. Totalt ska det seglas tio race på fem dagar i både Laser och Laser Radial. Därefter får seglarna räkna bort sitt sämsta resultat och sedan väntar en medaljfinal måndag 15 augusti, där endast de tio bäst får starta. Och då är det dubbla poäng som gäller, så mycket kan hända under den sista dagen.

Top