BÅTSTATISTIK BLOCKET SOMMAREN 2016; Så tänker båtköparen om begagnade båtar

Vi har fått in en rapport från Blocket som har sammanställt statistik som rör båtlivet. Här kommer del 2; Så tänker båtköparen om begagnade båtar.

SÅ TÄNKER BÅTKÖPAREN OM BEGAGNADE BÅTAR

Enligt Blockets undersökning i samarbete med TNS Sifo funderar 13 procent av allmänheten på att köpa båt under de närmaste två åren. Mindre än 10 procent av de som funderar på köp har bestämt sig för att det blir en ny båt medan nästan två tredjedelar (66 procent) har bestämt sig för en begagnad båt.

OKUNSKAP SKAPAR OSÄKERHET VID KÖP AV BEGAGNAT

20 procent av de som funderar på att köpa en båt inom de kommande två åren känner en oro inför ett köp av begagnad båt. När de blivande båtspekulanterna tillfrågas om vad som oroar inför ett båtköp (av begagnad båt) är det tydligt att det är brist på kunskap som skapar störst osäkerhet, 63 procent svarar att de oroar sig för dolda fel och 57 procent vet inte vilka fel de ska leta efter. Vidare råder en osäkerhet kring prisbilden då 58 procent oroar sig för att de ska betala mer än vad båten är värd.

– För att minska osäkerheten inför köp av begagnad båt är det viktigt att göra research. Till exempel är det av säkerhetsskäl viktigt att kolla så att motorn fungerar som den ska. Vid köp av segelbåt bör man även kontrollera att kölen och riggen är i gott skick, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

VIKTIGAST FÖR KÖPAREN VID VAL AV BEGAGNAD BÅT

- Sjöegenskaper (32 procent)

- Pris (20 procent)

- Säkerhet (12 procent)

- Design (12 procent)

- Komfort (7 procent)

Båtens sjöegenskaper är viktigast för köparen vid köp av begagnad båt. Även åldern på båten spelar in. När båtspekulanterna tillfrågats om hur gammal båt de kan tänka sig att köpa väljer majoriteten en båt som är max tio år eller yngre (51 procent). Samtidigt är det dock nästan en fjärdedel (23 procent) som svarar att de inte vet hur gammal båt de kan tänka sig.

– Alla potentiella båtägare letar efter olika egenskaper hos en båt, en rekommendation är därför att man gör en inventarielista för att stämma av det med de behov man själv har, säger Linnéa Aguero,presschef på Blocket.

Faktorer som påverkar köparen positivt när man köper båt är när säljaren kan svara bra på frågor (54 procent) och att säljaren är kunnig och förberedd (respektive 44 procent).

POPULÄRASTE SÖKNINGARNA UNDER FÖRSTA HALVÅRET 2016

1. Snipa

2. Styrpulpet

3. Motorseglare 4. Fiskebåt

5. Träbåt

6. Stålbåt

7. Husbåt

8. Arbetsbåt

9. Mahogny

10. Bortskänkes

– Det är inte ovanligt att båtar i stort renoveringsbehov skänks bort. Det är såklart väldigt smidigt och glädjande om en båtfantast förbarmar sig över en sliten skuta än att själv behöva frakta den till skroten, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

MEST SÖKTA VARUMÄRKEN I KATEGORIN MOTORBÅT UNDER FÖRSTA HALVÅRET 2016

I toppen av populära motorbåtvarumärken ligger nordiska varumärken såsom svenska Nimbus, Ryds och Uttern samt finska Buster, Flipper och Yamarin. I popularitet följer de amerikanska sol- och badbåtarna Sea Ray och Bayliner, tätt efterföljda av den tyska day- cruisern Bavaria och det anrika brittiska båtmärket Princess.

1. Nimbus

2. Ryds

3. Buster

4. Flipper

5. Uttern

6. Yamarin

7. Sea Ray

8. Bayliner

9. Bavaria

10. Princess

MEST SÖKTA VARUMÄRKEN I KATEGORIN SEGELBÅT UNDER FÖRSTA HALVÅRET 2016

Det mest populära varumärket på segelbåt är tyska Bavaria, följt av de folkkära svenska båtmärkena Maxi, Hallberg Rassy och Najad. Andra populära båtvarumärken är tyska Hanse, svenska ostkustbåten Linjett samt kappseglingsbåtarna Albin Express från Sverige, Benneteau First från Frankrike och Elan från Tjeckien.

1. Bavaria

2. Maxi

3. Hallberg Rassy

4. Najad

5. Hanse

6. Linjett

7. Albin Express

8. Arcona

9. Benneteau First.

10. Elan

TIPS NÄR DU SKALL KÖPA BEGAGNAT

KONTROLLERA FÖLJANDE:

• Att säljaren verkligen äger båten - be om kvitton, försäkringshandlingar och servicehistorik.

• Att båten inte är belånad.

• Båtens skrov- och motornummer så att båten inte är stulen.

NÄR DU KÖPER BÅTEN:

• Gör upp affären på säljarens bankkontor. Förvissa dig om att eventuella lån på båten löses.

• Betala med bank-/postväxel. Då slipper du ta med stora summor kontanter.

• Använd köpekontrakt. Det är alltid viktigt att i efterhand kunna styrka vad man var överens om.

TNS SIFOs internetpanel med representativt urval av boende i Sverige, 18-79 år. Fältperiod 6 - 12 maj 2016 med 819 svarande, varav 300 äger, har tillgång till båt eller funderar att köpa en båt inom de närmaste två åren.

KÄLLA: BLOCKET

Top