GKSS BJUDER PÅ NATIONALDAGSFIRANDE

GKSS bjuder in till traditionsenligt nationaldagsfirande med Klassiska Regattan och Långedragsdagen. Nedan kommer pressrelease direkt från klubben som berättar vad som kommer hända måndagen den 6 juni. 

Kom ner till Långedrag och njut av de vackra båtarna, den trevliga gemenskapen och se vilken båt med besättning i tidsenlig klädsel som vinner priset ”Best in Show”.

Klassiska regattan är en gåva som Göteborgs Kungliga SegelSällskap (GKSS) fick från Långedrag Segelsällskap och Segelsällskapet Fram år 2010, då GKSS firade 150 år. Tävlingen går enlig gammal sedvana med startförfarande från tribunen på GKSS-piren, med startballong och riktig startkanon. Alla båttyper som har en konstruktion som är äldre än 50 år är välkomna i tävlingen. Bakom tävlingen står alla tre klubbarna som gemensamt bemannar Tävlingsledning och projektgrupp.

På havet kommer ett antal klasser att delta. Däribland kan nämnas Stjärnbåt och Drake, vilka även var GKSS första entypsbåtar. Entypsbåtar är båtar som byggs så lika varandra som är möjligt. Det kommer vara många deltagande båtar och vi hoppas på mycket publik på nationaldagen. På piren kommer vår uppskattade kommentator Thomas Van der Heiden att finnas på plats och kommentera seglingarna samt vad som i övrigt händer på land och vatten.

I hamnen öppnar GKSS kafé och det kommer vara möjligt att prova på segling för den som vill. Rotary Långedrag håller i Långedragsdagen för andra året i rad. Man kommer att hålla i en rad aktiviteter så som lotteri, ”båtloppis” och samt att Svenska Kryssarklubben kommer att visa upp sitt stora fartyg Gratia för allmänheten och alla är välkomna ombord och ner under däck för att titta närmare på fartyget. Sjöräddningssällskapet och AMF 4 (Marinen) medverkar under dagen och Räddningstjänstens visar upp sin brandbåt.

Vi ser fram emot en härlig nationaldag tillsammans med dig – välkommen till Långedrag!

Top