Transat Jaques Vabre - på söndag går starten

Det är mycket snack och spekulation inför söndagens start av Transat Jaques Vabre, doublehanded-seglingen mellan Le Havre i Frankrike och Itajai, Brasilien. På startlinjen till den 5 400 distansminuter långa banan kommer 20 båtar att finnas och det är hög kvalité på deltagarna. Av de startande har säkerligen hälften av fältet realistiska chanser att sluta på pallplats.

De nya Imoca-designerna har fått mycket uppmärksamhet och då framförallt kring de omtalade "mustaschfoilsen". Med dessa mer horisontella och kurvade foils som producerar en avsevärd lyftkraft är stora delar av skrovet fritt från vattenytan vilket självfallet ger mindre motstånd genom vattnet. Foilsen är som mest effektiva på halvvind och branta slörar så kallad "powerreaching" vilket ofta utgör en stor del av racet. Dock är foilsen inte lika effektiva som konventionella centerbord på kryss och i mindre vind. 

Det är därför upplagt för en riktig batalj mellan den förra generation båtar med raka centerbord och den senaste generationen med svängda centerbord (foils). Till den senare kategorin hör Safran, Banque Populaire, Edmond de Rothschild, St-Michel Virbac och Hugo Boss. Som man kan ana i videon på Safran, vilken vi nyligen publicerade, kan dessa båtar gå riktigt fort i rätt förhållanden. Det finns dock en rad "gamla" båtar med de konventionella raka foilsen, seglade av erfarna seglare, som kan utmana genom sin allroundprestanda och höga mognadsgrad kring hur de seglas fort. Bland dessa kan nämnas PRB (Vincent Riou / Sebastien Col), SMA (Paul Meilhat / Michel Desjoyeaux) Quéguiner-Leucémie Espoir (Yann Elies / Charlie Dalin) och Maître CoQ (Jérémie Beyou / Philippe Legros).

I ett långt offshore-race, som dessutom är shorthanded, kan dock allt hända. Förutom ren båtfart handlar det också om vem som har den bästa strategin, taktiken, trötthetshanteringen och pålitligast båten. På söndag får vi en första indikation på vilka två seglare som kommer stå som slutgiltiga segrare i Brasilien.

Spana in videon nedan som visar tävlingens sträckning nedan och följ racet på www.transat-jacques-vabre.com.



Top