Rolex Middle Sea Race närmar sig

Om mindre än 3 veckor, den 17 oktober, går startskottet för årets Rolex Middle Sea Race. Det är det 36:e i ordningen och, tillsammans med Sydney-Hobart och Fastnet Race, ett av världens mest kända och klassiska race.

I år kommer över 100 båtar från 22 nationer att finnas på startlinjen vid Royal Malta Yacht Club i Medelhavet. Den 606 distans långa banan går motsols runt Sicilien, med start och målgång utanför Malta. På vägen passerar flottan bland annat Messinasundet, den aktiva vulkanen Stromboli och ön Lampedusa. Racet anses vara ett av de vackraste, men också ett av de mest utmanande havskappseglingarna i världen, särskilt för navigatörerna.

Striden om Line Honours kommer som vanligt stå mellan de stora och proffsseglade båtarna. Det kan dock bli en mycket hård och öppen kamp om den äran. Bland flerskrovsbåtarna är det kanske framförallt de två MOD 70:orna Musandam-Oman Sail och Phaedo3, samt Nigel Irens 63:an Paradox som förväntas ligga i täten av flottan.

Bland enskrovsbåtarna kommer bland annat George Davids Rambler88 sikta på vinst och kanske till och med rekord. Amerikanaren David innehar det nuvarande banrekordet på 47 timmar, 55 minuter och 3 sekunder som han satte 2007 med sin tidigare Rambler, en 90 fots supermaxi. Då tog man också hem trippeln; Line honours, totalseger och banrekord i ett och samma race. Flera båtar, däribland Esimit Europa 2 och ICAP Leopard, har sedan dess varit nära rekordet, men ingen annan båt har än så länge lyckats segla banan under två dygn.

Om knappt tre veckor vet vi vem de lyckliga segrarna blev. Mer information finns på tävlingens hemsida, www.rolexmiddlesearace.com.

Top