E-jolleförbundet summerar VM!

Här kommer en mycket spännande summering av e-jolle VM i norska Arendal. Det är den andra summeringen som vi fått in från Elisabeth Johnsson och e-jolleförbundet. Läs även texten om JEM i Platja d'Aro, eventuella referenser och jämförelser till JEM hittas alltså här; http://www.searchmagazine.se/News/view/5169

Open Week

Även Norge är vackert, det vet vi ju alla. Nu kanske inte Arendal valde att visa sig från sin allra bästa sida den här gången, men man kan förstå varför filmen Frost (Frozen) har hämtat inspiration från Norge och kallat riket för "Arendal".

Tävlingarna i Arendal startade med Open Week, där de som inte kvalat in till VM hade sin chans att göra ett bra resultat och få en plats. Det var nio svenska deltagare under Open Week där Axel Panzare SWE9 lyckades placera sig som bäste svensk på tionde plats. Av de som inte kvalificerat sig innan, tog sig ytterligare fyra svenskar till VM.

Resultat Open Week: http://dokumenter.asf.no/resultater/NOV/2015/Open_Week_2015.htm

Nations Cup

Mellan Open Week och VM seglades också Nations Cup, lagsegling med 4-mannalag. I vindar på 10-12 m/s handlar det för många om att hålla båten på rätt köl och ta sig i mål, men här bjöds det på mycket taktik och spännande lagsegling. Speciellt i de tre finalerna mellan Norge och Danmark, där Norge till slut vann med 2-1. Sveriges lag tog sig till brons-final, men fick i tredje matchen se sig besegrade av Tyskland och blev fyra.

Erfarenhet, teknik och taktik- betyder mer än längd och vikt

Precis som EM seglas VM i fem dagar och med två race planerade per dag. Till skillnad från EM hade en vilo-/reservdag lagts in i schemat den tredje dagen.

Det är också VM, alltså inte junior VM så nu får alla E-jolleseglare i världen vara med. Nu seglas ju E-jolle i stort sett bara i Europa, men ändå, ett åldersspann på 30 år, där Stina Granholm SWE3564 och Maja Hansson-Mild SWE3434 födda 2000, tillhörde de yngsta. Totalt deltog 33 svenskar i tävlingen varav 19 killar och 14 tjejer.

Förhållandena under tävlingen skulle bli mycket tuffa. På vattnen utanför Hoveudden och de båda fyrarna, Stora och Lilla Torungen blåste frisk vind ca 8-12 m/s i stort sett alla dagar, med höga vågor som följd. En stundtals ganska stark ström försvårade förhållandena ytterligare med toppiga vågor.

Det visade sig direkt i tävlingen att de två mästarna från 2014 hade kommit för att vinna igen och med sina olika styrkor kunde de dominera tävlingen totalt. Lars-Johann Brodtkorb NOR428 med ett mästerligt sätt att driva båten på kryssen, taktik som en shackmästare och pumpteknik som en Finnjolleseglare kunde vinna ett race med flera minuter, eller hämta upp en 48 plats till en 6:e plats. Anna Livbjerg DEN1777 som med säkra starter och säker segling sällan rundade som båt nummer ett vid kryssmärket, men som sedan med en helt enastående teknik och rätt vägval kunde länsa förbi och ifrån.

Den sista dagen med nordlig vind på ca 5-8 m/s, ihållande regn och 13 grader blev krävande både för seglare, funktionärer och supporters. Men detta påverkade inte resultat för de medaljplacerade.

Vilma Bobeck låg på silverplats under hela regattan och lyckades, trots att Anna Munch närmade sig i poäng, få revansch från EM. Celina Burlin, som låg fyra inför sista dagen blev nerpetad till femteplatsen efter sista racet, då en tysk seglare lyckades få igenom en "recall" på en BFD! Även Ida Moss placerade sig topp 10 och kunde ta emot nionde priset, medan Hanna Johnsson blev nerpetad från 10:e till 11:e plats pga samma "recall".

På killsidan kunde åtminstone flera av de svenska killarna bjuda Lars-Johann på lite fight i pumpning under de långa länsarna och Oscar Bengtsson SWE90, som blev fyra 2014 slapp i år den förtretliga fjärdeplatsen och tog bronsplatsen efter Emil Munch DEN1778. Fjärdeplatsen gick istället till Albin Johnsson, bara tre poäng från pallen. Femma blev Carl Ferm SWE3636 och sexa Johan Lanner SWE3651. Starkt av svenskarna att ta 3-6 plats!

Rubriken "Erfarenhet, teknik och taktik- betyder mer än längd och vikt" säger allt om seglingarna och resultaten i detta mästerskap, där Anna Livbjerg (ca 55 kg) tar sitt fjärde VM-guld och Lars-Johann Brodtkorb (ca 85 kg) sitt andra i E-jolle. Båda två avslutar tävlingen med 9 resp 8 poäng efter 10 race, vilket gör dem båda helt överlägsna i respektive klass.

Detta visar att E-jollen är en möjligheternas båt. Med många möjligheter till trim, teknik, taktik kan ingen (mellan 55 och 85 kg) skylla på att de är för lätta eller tunga för att segla bra!

Resultat VM: http://dokumenter.asf.no/resultater/NOV/2015/WC_Europe_2015.htm

Text och bild: Elisabeth Johnsson

Top