Andra deltävlingen av Tour de Småland genomförd i hårda vindar

Under söndagen så genomfördes den andra deltävlingen av Tour de Smålands premiärsäsong. Denna gång var arenan Borgholms hamn med en ny variant på bana för att göra seglingen ännu mer tajt och publikvänlig!

Totalt deltog 5 lag från olika klubbar i Kalmarsundsområdet. Det rådde hårda vindar under hela dagen vilket gjorde att tävlingsledningen tvingades ta paus i seglandet vid ett flertal tillfällen och seglarna fick vila på land tills vinden avtog i styrka.

- Vi hade långa stunder vindbyar på över 16 m/s, vilket gjorde att det var lite för tufft och farligt att segla eftersom vi hade så tajt bana och nära land! Säger Johan Sjöstrand, en av två initiativtagare till Tour de Småland

Just detta är något som var unikt för dagens deltävling i Tour de Småland, kappseglingsbanan låg inne i Borgholms hamn vilket gjorde att det fanns inga stora utrymmen för seglarna att göra fel och publiken kunde se banan från nästan alla vinklar!

- Vi provade för första gången halvvindsstart idag vilket seglarna till en början var tveksamma till men efter några race helt hade ändrat uppfattning till och tyckte att vi borde ha det även i fortsättningen, just för att det skapar tajtare och roligare segling, säger Johnny Billström, den andra initiativtagaren till Tour de Småland.

Tävlingsledningen lyckades trots den hårda vinden genomföra en grundomgång, vilket innebar fem seglingar där alla lagen fick segla fyra stycken vardera.

Efter dessa fick de fyra bästa lagen göra upp i en direkt avgörande final som började i för dagen svagare vindar men avslutades i kanske dagens starkaste vind!

Resultatet för tävlingen blev efter finalen:

1. Mönsterås, Peter, Jocke och Maths

2. Figgeholm (Bästa juniorbesättning), Jacob, Jakob och Wilma

3. Västervik, Ulf och Johan

4. Vikingarna Kalmar, Anna Lingström, Carl Lingström och Pontus Tinnert

5. Färjestaden, Åke Andreasson och Jonny Friborg

Tour de Småland är en sprintseglingstour som seglas i C55 och är öppen för alla seglare som är medlem i en klubb ansluten till Smålands Seglarförbund. Touren består av fyra separata kvaltävlingar där de två bästa besättningarna i varje tävling kvalar till den stora finalen i september.

Årets program är:

17 maj, Växjö

7 juni, Borgholm

15 augusti, Mönsterås

16 augusti, Mönsterås

26-27 september, Finalen i Färjestaden

För mer info om Touren och anmälan till kommande tävlingar ska du besöka deras Facebook-sida.

ÅFOR

Top