Täta träseglare klara för första kraftmätningen

Idag går första racet i Classic Yacht Cup Sweden, som är de klassiska träbåtarnas serie med sex deltävlingar. Premiärtävlingen med ett race på lördagen och ett på söndagen är Peter Norlin Memorial som går på 10 - 12 distans skärgårdsbanor i Stockholms inlopp med start och mål utanför Kastellholmen. Det är 17 båtar anmälda till tävlingen och bland dem finns förra årets topptrio SK75 Falken, R10 Itaka och kustkryssaren Winnie. Seglingarna sker enligt SRS med jaktstart, de långsammaste båtarna startar först och de snabbaste sist. Förutom de sex cupbåtarna är det elva båtar som bara tävlar i Peter Norlin Memorial. I år deltar tre folkbåtar, bland dem Antigua med Curt Gelin vid rodret. Helt nya för tävlingen är också tre Mälar 22 och SK30 Pani med välmeriterade Janne Nystedt vid rodret.

Flera stora båtar har i år drabbats av förseningar. Värst ute är Claes Ahlins SK95 Kerma som sjönk vid kaj i samband med sjösättningen och helt kommer at missa säsongen. SK75 Bacchant väntar på ny mast och Refanut står över den svenska serien eftersom båten ska segla Fasthet i år. Ny i cupen men inte anmäld i helgens race är familjen Saléns Ballad som vann förra årets ÅFOR Classic.

Det ser ut att bli måttliga vindar under lördagen och svaga på söndagen. Idealiskt för skärgårdskryssarna och Mälar 22:orna, men de mindre mälarbåtarna kan missgynnas av skvalp och svall i hamnområdet. Kanske är det dags förra årets cuptrea kustkryssaren Winnie med Thomas Larsson vid rodret att ta hem segern (bilden)

Top