Antarktis - resa i sommartid

Många har redan sett filmen som Kalle Ljung spelade in i vintras, när han tillsammans med sin 73-åriga pappa, och en vän till honom tillbringade 16 dagar i Antarktis. En fantastisk film, som också visar hur isarna smälter och klimatet förändras på Antarktis.

Jag ringde upp Kalle Ljung och pratade en stund i går. Hur var det att flyga ner och under fem veckor uppleva så mycket och så intensivt? Det var en fantastisk resa, men jag måste erkänna att jag efter fem veckor längtade hem, jag längtade efter min familj och bekvämligheter. Men jag hade kunnat fortsätta. För känslan nu är- var detta ”once in a lifetime” eller går det att toppa detta sa Kalle.

Seglar du annars? -Jo, jag har kappseglat när jag var yngre, men nu kör jag motorbåt i skärgården med familjen, jag är inte en sådan långseglare som min pappa är. Påsken 2014 bestämde vi att vi tillsammans skulle ta oss till Antarktis i december och januari. I somras seglade min 73-åriga pappa iväg på sin efterlängtade jordenruntsegling, som beräknas ta minst tre år.

-Jag har seglat i världens tuffaste farvatten, det är stort. Om jag skulle försöka ta mig tillbaka blir det troligen med en privat charterbåt, det finns ett par rutinerade som utgår ifrån Ushuaia eller Port Willams. Kalle funderar en stund över det här med nedskräpningen av Antarktis, och det faktum att han förlorade kontrollen med drönaren vid ett tillfälle, då fick de vänta båten för att få ner den. Man får ju inte lämna något alls på Antarktis, det skriver man på ett papper innan man seglar iväg över Drakes sund. Men alla följer det inte fullt ut.

Filmen är oerhört vacker, och snyggt klippt, jobbar du som filmare till vardags?  – Nej, jag är Director Of Creative Technology på en kommunikationsbyrå, och har mest fotograferat för privat bruk tidigare. Jag filmade med drönaren nästan varje dag på Antarktis, och jag hade även en systemkamera för att ta bilder och filma med svarade Kalle. Kalle lät full i skratt när han svarade nej på min fråga om han hade publicerat någon film tidigare. Det är helt rätt, jag har bara gjort korta semesterfilmer för privat bruk tidigare, men nu blir det nog flera.

Denna film spelades in under20 dagar resa till Antarktis i december 2014 till januari 2015. De startade från Ushuaia i Argentina och gick till Port Williams i Chile , rundade Kap Horn och korsade Drakes sund mot Melchior Islands i Antarktis . De tillbringade 16 dagar i Antarktis och fick uppleva den mest fantastiska natur och djurliv innan de återvände tillbaka till Ushuaia .

Filmad med GoPro HERO3 + Black Edition och DJI Phantom 2 , redigerad med Final Cut Pro X.




Top