Mange Olsson Priset och Stipendier utdelade

På torsdagskvällen delades stipendier ur Mange Olssons Minnesond ut för allra första gången vid en ceremoni på Skeppsholmen i Stockholm. De historiska pristagarna är Albin Johnsson från Hjuviks BK och Simon Lundmark från Borstahusens SS. Samtidigt fick Torben Grael motta det nyinstiftade Mange Olsson Priset.

Seglaren Magnus ”Mange” Olsson avled efter en stroke i april 2013. Strax därefter beslutade Manges familj och några av hans närmaste vänner att instifta en minnesfond i hans namn. Tanken är att dels hedra en stor internationell seglare med ett årligen återkommande pris. Men också att främja svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet genom att dela ut stipendier till personer eller organisationer.

Det är två mycket målmedvetna unga män som nu får de första stipendierna från Manges Minnesfond.

Simon Lundmark är en mycket målmedveten 18-åring. Han började segla optimist hemma i Borstahusen som 10-åring och nyligen seglade han Laser Radial på JVM i Oman. Idag går nästan all hans tid åt till segling och studier. Långsiktigt är målet att segla Laser i OS i Tokyo 2020.

Parallellt med sin egen segelkarriär har Simon haft ansvar för Borstahusens SS tävlingsgrupp i Optimist och coachat de fyra äldsta optimisttjejerna till rikskvalen. Samtidigt har han lyckats motivera andra att pröva på att segla laser och på två år har klassen vuxit från noll till 18 båtar på Borstahusens SS. Vid sidan av sin segling vill Simon läsa till civilingenjör, precis som Mange.

Albin Johnsson är 17 år och började segla optimist i Hjuviks Båtklubb när han var 11 år. Albin är en juste, ödmjuk och positiv kille. Han är omtyckt av alla, precis som Mange var! Han har dessutom en enorm uthållighet och gillar långa kryssar. Albin fick ihop tre NM och en sjätte plats som bäst innan han bytte till E-jolle.

Förra året deltog Albin i JSM, JEM och VM i E-jolle. På JSM blev det silver, på JEM en femte plats och på VM slutade han 23a. Målet i år är att vinna JSM och bli topp-10 på VM. Precis som Simon Lundmark och Mange är även Albin är intresserad av teknik och går idag på Göteborgs Tekniska Gymnasium. Förutom att segla själv jobbar Albin som tränare för optimistseglarna i HjBK, så mycket som skolarbetet tillåter.

Mottagaren av Mange Olsson Priset, brasilianaren Torben Grael, var på plats i Stockholm för att ta emot sitt pris Torben Grael är 53 år och har vunnit fem OS-medaljer. (Guld i Aten 2004. Guld i Atlanta 1996. Silver i Los Angeles 1984. Brons i Sydney 2000. Brons i Seoul 1988). Som skeppare har han vunnit Volvo Ocean Race (2009 med Ericsson 4) och han har vunnit Louis Vuitton Cup (utmanartävlingen i Americas Cup).

Top