Searchers: Melges teamet Hurricane vinner Nordön Race!

SEARCHERS: ”Hurricane” SWE727

Melges24 teamet Hurricane är en av de besättningar som vi följer i artikelserien Searchers. I laget ingår de rutinerade rävarna Thomas Hansson Mild, Jonas Winzell, Marcus Wallentin, Jonas Qvist och Cleas Heyman. I helgen hade man träningsläger och race på Nordön, där ifrån kommer första rapporten från besättningen. Längre ner i texten får vi lite mer inblick i ambitioner och erfarenheter hos besättningen.

I helgen så träffades Melges24 seglarna för en fin träningshelg på Nordön vid Marstrand. Sex träningsvilliga besättningar hade navigerat sig till Nordöns fina hamn för en träningshelg tillsammans med likasinnade. Efter sedvanlig avlastning och påmastning så var det dags att ge sig ut på vattnet. Dagen inleddes med kort träningsbana med stabila vindförhållanden kring 4-5m/s. Kort, intensiv banträning med många manövrar ställde direkt seglarna på prov.

Detta följdes upp av olika startövningar där längd och fördel på linjen varierades hela tiden. Sedan avslutades lördagen med några roliga träningsrace. Stort tack till Julia Vännerdahl som höll i visselpipan denna helg!

Söndagen var det Nordön Race.  Fem banseglingar i friska sjöbrisförhållanden seglades där ”Hurricane” stod som slutlig segrare efter fem täta banrace. ”Hurricane” seglas av Jonas Winzell, ägare och trimmer, Claes Heyman, fördäckare, Marcus Wallentin, taktiker och Thomas Hansson-Mild, rorsman.

  ”-Med serien 2,2,1,3,1 så vinner vi men det satt hårt åt och det var på sista länsen ned som allt avgjordes mellan Tomas Skålen och hans gäng från Åmål som seglat snabbt hela helgen” säger Jonas.


Inför sista racet så hade ”Hurricane” en poäng upp på Tomas Skålén och allt var därmed fortfarande öppet. Skålén inleder sista seglingen med att göra en miss i starten och blir utlåst från lä startboj. De kommer iväg som sista båt, men i den relativt hårda sjöbrisen som pulserade och varierade i styrka och riktning så seglade de upp sig hela tiden och närmade sig oss.

Vi försökte försvara vår höger men det var svårt och till slut så smet de förbi oss. Det är svårt att bevaka en ledning i den typen av förhållanden som var idag och det slutar ofta illa, men tack vare att vi rundade så tätt intill varandra vid kryssmärket så kunde vi låsa ut dem och själva styra när vi ville lägga gippen. Det här gav oss möjlighet att hitta trycket och därefter rinna iväg mot seger i racet och totalt” säger gänget som inte seglat ihop så länge.


”Vi sliter med det mesta ombord och det är väldigt lite som går smärtfritt ombord. När vi får till det är vi snabba men det är fortfarande dialog, fasta manövrar och min oerfarenhet från snabba gennackerbåtar som skiner igenom. Båtrackar´n har ju ingen styrfart i låga hastigheter….eller jo förresten sidfarten är hög! Vet inte hur många starter vi sumpade tack vare dåliga manövrar men skam den som ger sig så vi nöter vidare” säger Hansson-Mild och skrattar!

Om ni vill och har lust kan ni kika in på vår facebooksida 

Vi är SEARCHERS: ”Hurricane” SWE727

Vi är glatt gäng som tänker satsa lite extra i Melges24 den här säsongen.

Vår båt heter ”Hurricane” SWE727

Det fullständiga teamet är inte i dagsläget fullt spikat men vi som signat upp hittills för den här säsongen är:

Jonas Winzell, ägare Thomas Hansson-­Mild Jonas Qvist



Erfarenheten i det här gänget är stort men tillsammans har vi inte seglat så mycket tillsammans. Jonas Winzell, ägare till båten och med en lång kölbåtsbakgrund med bla CB66 och Melges24. Jonas Qvist är en tidigare seglargymasieelev från framgångsfabriken Lerum och har internationella framgångar i såväl E-­â€jolle, Laser och OK-­â€jolle med ett VM silver från 2005. Jonas har dessutom en proffskarriär utomlands som tränare i bagaget som kommer väl till nytta i utvecklingsprocessen.


Thomas Hansson-­â€Mild, erfaren seglare som kört både Express och Starbåt men som de flesta känner som OK seglaren med medaljer från alla slags mästerskap, däribland VM Guld och hela 10 SM Guld. Thomas stora mästerskapserfarenhet och långa jollebakgrund kommer vara till nytta i teamet.



Vi har en GoPro kamera som kan ta rörliga inslag till vårt förfogande. Vi kommer ha vår träningsbas i Göteborgsområdet med Kullavik som hemmahamn.


Fokus under denna hela säsong tillsammans kommer ligga på att arbeta med lagbygget, bredda och fördjupa kunskaperna i båthantering. Våra resultatmål är i dagsläget blygsamma utan våra prestationsmål är det vi i första hand kommer fokusera på. VM2015 går i Danmark och det är det långsiktiga perspektivet som håller igång teamet under året.


De nordiska grannländerna Norge och Danmark har duktiga seglare i Melges24 och vi har gjort bedömningen att för vårt team så kommer det räcka långt att möta motståndet från dessa seglare i kombination med andra svenska båtar för att bygga de byggstenar vi behöver för att lyckas på sikt.

Top