Team Aqua vann RC44 Sweden Cup 2013

– fullbordade ett hattrick på Marstrand

Team Aqua vann RC44 Sweden Cup 2013 och efter det brittiska lagets tredje raka seger i regattan på Marstrand utökar de sin ledning i RC44 Championship Tour. Svenskbåten Artemis Racing fick nöja sig med en sjätteplats i tävlingen efter fyra dagar av ojämna resultat. Nu fortsätter seglarfesten på Marstrand med Stena Match Cup Sweden som startar på måndag.

Team Aquas ägare och rorsman Chris Bake och hans proffstaktiker Cameron Appleton behåller sina titlar som kungar av RC44 Sweden. På grund av hårda vindar på över 15 m/s avbröts dagens seglingar efter ett race och Team Aqua, som hade en trygg ledning i tabellen sedan gårdagen, säkrade därmed segern.

– Laget har seglat fantastiskt bra under veckan men jag är imponerad av hur många lag som fått bra resultat här i Marstrand. Vi har jobbat för att hänga med i täten i varje race och för att undvika misstag men resultattavlan berättar inte hela sanningen och det har varit riktigt jämt ute på havet. Vi måste fortsätta utvecklas och behålla pressen på oss själva för att fortsätta få bra resultat i världscupen, säger Chris Bake.

Svenskbåten Artemis Racing, med ägaren Torbjörn Törnqvist vid rodret, har haft en ojämn vecka i regattan med flera toppresultat med också ett par ödesdigra bottennapp. I de tio race som genomförts mellan onsdag till lördag har det varit sju olika vinnare. I flera race har vinnaren kommit iväg med en bra start och sedan kunnat kontrollera racet från start till mål. Under fredagen och lördagen har det blåst på Marstrandsfjorden och besättningarna har fått kämpa hårt för poängen och för att hålla sina RC44:or under kontroll. I dagens segling hängde Artemis Racing med från start men tappade från andra till sista plats när de broachade efter det första rundningsmärket.

Marstrandsveteranen Ed Baird (USA) är en slipad matchracingskeppare men under RC44 Sweden Cup 2013 har han också visat klass i fleetracing. Som proffstaktiker ombord på den ryska båten Synergy hjälpte han sitt lag att säkra andraplatsen i regattan. Ian Williams, som nästa vecka tävlar i Stena Match Cup Sweden, har under veckan varit taktiker ombord på Aegir Racing i RC44-tävlingen.

– Vi slutade trea i tabellen men hade lika många poäng som tvåan och fyran. Det var en hård kamp om placeringarna men vi är nöjda med hur vi seglat och tävlingen har varit ett stort steg framåt för Aegir, säger Ian Williams.

Slutresultat 
RC44 Sweden Cup 2013

1. Team Aqua (GBR) – 31p

2. Synergy (RYS) – 48p

3. Aegir Racing (GBR) – 48p

4. Peninsula Petroleum (GBR) – 48p

5. Ironbound (USA) – 58p

6. Artemis Racing (SVE) – 59p

7. Katusha (RYS) – 64p

8. Team Italia (ITA) – 72p

9. Aleph Racing (FRA) – 74p

10. Team Nika (RYS) – 82p

11. Bronanosec (RYS) – 96p

12. RUS7 (RYS) – 107p

Top