Det är inte sant, han kör TOWER (video)!

Nyss hemkomna från 49er EM i Riva del Garda är det framför allt en bild som fastnat på näthinnan; då den danska båten med Allan Norregaard och Anders Thomsen kör Tower Trapeze i finalracen. Tower Trapezing, där rorsman hoppar upp på gastens axlar, har blivit en världsnyhet i seglingsvärlden. Med två gubbar stapplade på varandra får man ett fantastiskt rätande moment och det är möjligt att segla snabbare och högre än med normal trapets segling.

Problemet är bara att det blir väldigt svårt att hålla balansen och det tar lång tid för rorsman att klättra upp på gastens axlar. De danska seglarna körde tower trapezing framgångsrikt på normallånga banor när de hade en relativt lång bog att segla när det inte var så många båtar i närheten.

Ingen trodde att det var möjligt att tillämpa tower trapezing i finalerna som avgjordes på banor med cirka 400 meter lång kryss och smala banbegränsningar. Jag tror att det framgår av videon nedan hur exalterad och förvånad underteckand blev när den nyblivne olympiske bronsmedaljören från Danmark "gjorde det omöjliga".

Videon nedan kan ses som en hyllning till en ny seglingsstil och dess uppfinnare, Allan Norregaard och Anders Thomsen! Ytterligare ett klipp visar tekniken mer i detalj.

Hälsningar Victor Västernäs

Top