Hansen i ledning i Marstrand

Unge Ogeman sensationsvann mot världsmästaren

– Det här blir ett minne för livet, helt fantastiskt att vinna över Williams.

23-årige göteborgsseglaren Viktor Ogeman tog en rejäl skalp under Stena Match Cup Sweden då han vann sin första VM-match i matchracingsegling. Han slog ingen mindre än Ian Williams, världsmästare och förra årets vinnare här i Marstrand. Det blev en rejäl svenskdag, Björn Hansen tog ledningen i tävlingen tillsammans med Keith Swinton, båda utökade till fem raka segrar.

Marstrand hade högsommar, men med det följde svaga vindar hela förmiddagen, så VM-tävlingarna i matchracing kom igång först vid lunch. Men det berörde inte Björn Hansen som först slog Reuben Corbett och därefter Simone Ferrarese och Torvar Mirsky och därmed tog ledningen i Stena Match Cup Sweden.

I matchen mot Mirsky tog Hansen ledningen övertygande, men drog på sig ett straff som han tog genom en 360-graders snurr inför rundningen till sista länsen mot mål. Mirsky smet förbi men Hansen var strået vassare och lyckades ta tillbaka ledningen och vinna med knapp marginal.

– Vi känns nästan 100-procentiga i våra manövrar och till skillnad mot igår satte vi starterna med bättre tajming. Grabbarna seglar båten fantastiskt bra, stabilt och lugnt, berömde Björn Hansen.

Den hittills oslagbare Hansen delar ledningen i Stena Match Cup Sweden med australiensaren Keith Swinton och närmar sig nu en kvartsfinalplats. Men det avgörs imorgon då Hansen möter ålänningen Staffan Lindberg och yngste seglaren i Marstrand, 18-årige Joachim Aschenbrenner, Danmark. Även Keith Swinton är obesegrad med fem segrar, och ligger på samma poäng som Hansen.

23-årige Viktor Ogeman från Göteborg hade förlorat alla sina matcher hittills när han ställdes inför regerande världsmästaren Ian Williams. Redan i starten var Ogemans team hett, och överraskande tog han starten från Williams som också begick ett par taktiska misstag kring vägvalet. Ogeman kunde därmed vinna matchen klart med fem båtlängder.

– Det var skitroligt att slå just honom, extra roligt för att det var vi som tog starten. Vi har en del att förbättra, på den här nivån finns inget utrymme för misstag, sa Sveriges nästa stjärnskeppare.

Ställning i Stena Match Cup Sweden, dag 2

1 Björn Hansen (Sverige), 5-0

Keith Swinton (Australien), 5-0

3 Ian Williams (England), 5-1

4 Pierre-Antoine Morvan (Frankrike), 4-1

5 Phil Robertson (Nya Zeeland) 4-2

6 Peter Gilmour (Australien) 4-2

7 Joachim Aschenbrenner (Danmark) 3-2

8 Johnie Berntsson (Sverige) 2-3

9 Laurie Jury (Nya Zeeland) 2-4

10 Staffan Lindberg (Sverige) 1-4

11 Simone Ferrarese (Italien) 1-5

12 Victor Ogeman (Sverige) 1-5

13 Reuben Corbett (Nya Zeeland) 1-5

14 Torvar Mirsky (Australien) 1-5

Följ eventet på:

www.stenamatchcupsweden.com

Facebook: Stena Match Cup Sweden

Twitter: @StenaMatchCup

Blogg: www.sailingsweden.se

Stena Match Cup Sweden är ett av Sveriges största publika evenemang och en av nio VM-deltävlingar för herrar i World Match Racing Tour. Evenemanget pågår på Marstrand 2–7 juli 2012 och drar normalt 100 000 besökare varje år. Stena Match Cup Sweden anordnas av GKSS i samarbete med Brandspot. GKSS ansvarar för de sportsliga delarna och Brandspot för de kommersiella rättigheterna.

Top