Finnjolle firar 60 år som olympiskklass!

Finnjollarna, har liksom Neptunkryssarna, valt att köra jubileumsregattan i Nynäshamn för att fira 100 år jubiléet av Stockholm OS 1912. Det är inte de enda de firar, i sommar blir det också 16:de gången som Finnjollen är med på det olympiska spelen som klass. Festligt värre med andra ord, Finnjolleförbundet informerar om årets begivenheter.   

Året startar för de Svenska Finnjolleseglarna när GKSS Olympic Class Regatta genomförs i Långedrag 5-6 maj som också utgör Sverige Cup nr 1 för 2012.

Sedan följer Sverige Cup nr 2 i Uppsala, USS-Regattan 16-17 juni.

Svenska Mästerskapen för Finnjolle seglas inom ramen för Nynäshamns Segelsällskaps 100-årsjubileums sedan OS-seglingarna genomfördes i Nynäshamn när Stockholm stod som värd för de Olympiska Spelen 1912. Open Swedish Finn Championship seglas den 28-31 juli.

Sverige Cupen 2012 avslutas i Karlstad 15-16 september genom Sola Cup som arrangeras av Jolleseglarna Karlstad.

Avslutning på Finnjollesäsongen är KSSS Olympic Class Regatta i Saltsjöbaden 6-7 oktober.

Utöver landslagsseglarna i Finnjolle, så "ligger seglingen på is" under vintern och kommer inte igång på allvar förrän det blir öppet vatten igen och brukar det bli i Karlstad, Uppsala m.fl. orter i april månad. Då börjar vi andra Finnjolleseglare att börja säsongens träning på vattnet.

Landslagsseglare Björn Allansson har deltagit i Europacupen i Cannes i februari och slutade på andra plats. Björn har precis rest till Scarlino i Italien för att träna inför Europamästerskapen som seglas 16-24 mars. 

Sedan gäller några världscupseglingar innan VM (Finn Gold Cup) som seglas i Falmouth i England i mitten av maj. Då deltar hela landslaget i Finnjolle: Daniel Birgmark, Björn Allansson och Andreas Axelsson. 

Det som är speciellt med Finnjolleseglingen 2012, är att Finnjollen 60-årsjubilerar som Olympisk enmansjolle. Första gången Finnjollen deltog på OS var 1952 i Helsingfors. Nu i Weymouth i juli-augusti 2012 är Finnjollen med på OS för 16 gången i rad.

Text: Torsten Jarnstam

Top