NÄSTA

SEB STÄLLER UPP I LEGENDS RACE

Maj 09, 2018 @ 10:58:17   Foto Oskar Kihlborg


1 AV 1

SEBs gamla Volvo Ocean Race 60 kommer att delta i Legends Race som startar i Göteborg den 21 juni. Efter ett dåligt resultat med ett super-professionellt lag i Volvo Ocean Race 2001-02 kommer de vara hungriga efter revansch. SEB är nu omdöpt till ’OSPA’ och ägs av SAILUTION i Tyskland.

 

Efter en dålig insats på etapp ett, bar det av till etapp två genom Södra Ishavet från Kapstaden till Sydney. Den etappen blev höjdpunkten för laget när de slog världsrekordet för längsta seglade distans på 24 timmar. De seglade 460,4 sjömil med en medelhastighet på 19,1 knop.

 

Under etappen fick den holländske navigatören Marcel van Trieste höra nyheterna om att hans mamma gått bort. Då hoppade han överbord för att bli upplockad av en ribb när båten rundade Eclipse Island nära Australiens kust. Utan sin navigatör behöll laget ledningen fram tills att vinden tryckte på. SEB broachade vilt och laget tappade en spinnaker och sin ledning. De blev till slut slagna av den tyska båten Illbruck till Sydney med bara några timmar.

 

Det var på etapp tre som katastrofen inträffade för första gången. Rodret lossnade från båten och lämnade ett hål i skrovet. Det var oklart just då varför rodret lossnade, men förmodligen träffade de någonting. Skadan tvingade Krantz och hans besättning till att avbryta etappen och återvända till Australien för lagning.

 

SEB hade hyrt plats i ett båtvarv i Stockholm och anställde Nya Zeeländarna Richard Gillies och Tim Smythe. Precis som majoriteten av båtarna var SEB från Farr Yacht Design, men hon var ändå inte riktigt som de andra båtarna. Undervattensprofilen var liknande, men däcklayouten var olik alla andra VOR60:or. Istället för en mittenlucka hade SEB två mindre luckor på varje sida. Det kom att bli viktigt när de broachade på etapp tre, dag 12 i Södra Ishavet. 

 

Det normala var att hålla luckan i lovart öppen för ventilation och luckan i lä stängd. När båten broachade hamnande den öppna luckan i lä och enorma mängder vatten flödade in. Båten låg kvar på sidan i några minuter fram till att masten gick av åtta fot ovanför däck. SEB tvingades avbryta den andra etappen på raken och Krantz och hans lag var förkrossade. SEB tog sig till Sydamerika.

 

Tvåfaldige OS-guldmedaljören Mark Reynolds värvades inför etapp sex och på etapp sju slog Illbruck SEBs världsrekord när hon seglade 484 sjömil. SEB kom till slut sjua totalt.

 

Idag används hon för träning och havskappseglings-utbildningar tillsammans med två andra Volvo 60:or, Illbruck och Toshiba. Båtarna ligger i Rostock-Warnemunde. Varje vinter har hon blivit renoverad i Tyskland och 2017 slog hon det 16 år långa världsrekordet på Round Bornholm Race i Tyskland. Hon kommer att vara snabb i Legends Race.

 

 

OM SEB

Klass: Volvo Ocean 60

Designer: Farr Yacht Design

Rigg: Fractional sloop

LOA: 64’ (19,4m)

Besättning: 12

 

Resultat

7a Volvo Ocean Race

Bästa resultat: 2a på etapp 2

Skeppare: Gunnar Krantz SWE

 

 

 

 


KOMMENTERA

Security Image

RELATERADE ARTIKLAR

LÄS SENASTE NUMRET

05-2017

DE FEM MEST LÄSTA

Videointervju med Anton Dahlberg & ...

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström har seglat tillsammans sedan 2012. Fredrik kom från ett guld på Junior-VM och Anton hade precis seglat OS med Sebastian Östling. Idag, ...

Vi tar tempen på Team Pro4u inför SM

Team Pro4u laddar för sitt första Marstrand Big Boat Race där de har chans a...

Anton och Fredrik på pallplats

Efter två dagars kappsegling och totalt sex race har Anton Dahlberg och Fredrik Bergs...

Video: Dags att skaffa en A-cat?

Den grekiske A-cat seglaren Trigonis Konstantinos ville tacka alla som önskade honom grat...

Anton Dahlberg & Fredrik Bergström ...

Med två dagar kvar av 470-EM i Burgas vid Svarta Havet leder Anton Dahlberg och Fredr...x