Turn the Tide on Plastic visar vägen till Auckland

Turn the Tide on Plastic tog över ledningen i etappen från Hongkong till Auckland i onsdags. Här följer ett pressmeddelande från Volvo Ocean Race.

Martin Strömberg, normalt vaktkapten på Turn the Tide on Plastic, står över delsträckan för att få extra vila men det unga laget har klarat sig bra genom det oberäkneliga området vid ekvatorn. De har utnyttjat de lätta vindbyarna i stiltjebältet bäst av alla.

Vid positionsrapporten klockan 08.00 (svensk tid) hade Turn the Tide on Plastic drygt 1300 sjömil kvar till målet. Vägen dit kan bli tuff.

– Det verkar som att de sista milen blir de svåraste så etappen är långt från över och vi måste ge allt vi har så länge vi orkar, säger lagets brittiska skeppare Dee Caffari.

Lagets navigatör Nico Lunven är också försiktig i sina förhoppningar.

– Vi toppar tabellen men det är beräknat till avståndet till Auckland och vi kommer inte att kunna segla raka vägen dit.

Dilemmat som lagen ställts inför de senaste timmarna är hur de ska positionera sig när de närmar sig ögruppen Vanuatu. Ny vind väntas komma från öst och Turn the Tide on Plastics framfart visar hur viktigt det är att nå vinden först. Nu verkar det dock som att lagen väster om dem, Scallywag och Akzonobel, kan nå de östliga vindarna först.

– För oss handlar det om att klara oss så bra som möjligt ut stiltjebältet. Förhoppningsvis har vi lite tur och vi är fortfarande med i matchen, säger David Witt, Skeppare på Scallywag som vann den senaste etappen till hemmahamnen Hongkong.

100 sjömil bakom täten slåss Dongfeng Race Team och MAPFRE. Lagen som toppar den sammanlagda poängställningen i tävlingen har stundtals legat sida vid sida efter att ha kappseglat i två veckor.

Det dröjer fortfarande ett dygn tills lagen når Nya Kaledonien där de på alvar kan börja accelerera mot Auckland. Innan mållinjen kommer de med alla säkerhet behöva klara av ett område med kraftiga vindar.

Etappen mellan Hongkong och Auckland är 6100 sjömil lång. Starten gick den sjunde februari och ankomsten till Auckland är beräknad till i början av nästa vecka.

Turn the Tide on Plastic tog överledningen i etappen från Hongkong till Auckland i onsdags. Här följer ett pressmeddelande från Volvo Ocean Race.

Top